• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
За много години ! Здраве, късмет и спокоен животец на всички Българи :) Притежавам обикновено зарядно устройство за акумулатор. Искам да го тунинговам с опция за автоматично изключване на заряда на акумулатора, че иначе ако не го следя, батерията се презарежда. Моля за съвети или идеи как може да стане това ? Не съм много компетентен практически, разглеждах теми в нета, но не успях да се спра на нещо конкретно. Благодаря предварително :)
lz1wvm - специалист
Единия вариант е да си направиш схема за автоматично изключване,при достигане на определено напрежение.Схеми има много.Другия е ръчния вариант...от щепсела. :partyman:
PCL82 - майстор
Или по време с един програмируем таймер. Така например задаваш 10 часа при ток, който няма да презареди батерията.
DMN - майстор
Не разчитай, че ще имаш напълно зареден акумулатор с такова автоматично изключване. Аз моето го модифицирах по тази схема и после добавих ключе, с което да мога да изключвам опцията - автоматичното изключване по напрежение, и в повечето случаи не я ползвам. Бях го настроил да изключва при 14.4V и то си изключваше, но това въобще не означаваше зареден акумулатор(има си доста особености зареждането на акумулатор), но поне няма да го презаредиш, ако от това се страхуваш, иначе схеми много :)
Прикачен файл:
2011-11-08_123015.jpg
lz1wvm - специалист
Да,това е стара изпитана схема.С единия тример регулираш тока на заряд,с другия напрежението на изключване. :partyman:
Найденов - специалист
Ууууу, таз много сложна, бре :wink: .
Ето още една от мен (за кой ли път вече я показвам у форумо :-D ):
Изображение

Частта от схемата за следене на напрежението е в долната част. За съжаление има само един потенциометър (10Ко), който определя състояние включ- изключ, а хистерезиса(ако се не бъркам нещо)- от двата последователно свързани импулсни диода КД522 (български- 2Д5606, 5607, западни-1N4148). Това не е крайно решение за твоя казус, а само идея за следене на напрежението на заряд.
DMN - майстор
Да обясня, защо по-горе писах, че този тип автоматични зарядни(схемите по-горе) с изключване по напрежение не зареждат напълно акумулатора. Ако имаме НАПРИМЕР един акумулатор 60Ah и по стандарт го зареждаме с ток 6А, при достигане на напрежение да речем 14.4V(напрежение, което за много акумулатори е желателно да не се превишава и сме настроили нашето зарядно на толкова),то нашето автоматично зарядно ще изключи. Ще изключи, но без да се съобразява, че тока е 6А...Просто обяснено - ами, ако той акумулатора беше зареден при това напрежение щеше ли да дърпа ток 6А? Тук идва и другия показател за зареденост - плътността на електролита, но за него няма да обяснявам. От моя опит съм достигнал до извода, че най добре е да се зарежда със зарядно с контролер, който при достигане на 14.4V започва да ограничава зарядния ток и поддържа това напрежение докато тока стане съвсем малък. Даже в последно време се замислям дали да не подам на моя соларен контролер едно изправено напрежение и да си го използвам и за зарядно на акумулатора, защото контролера работи точно на този принцип. Е , има и готови такива подобни зарядни, но темата е друга :)
pansim - майстор
Както повечето случаи, простото решение е вярното :)
Добре е не да се изключва заряда при достигане на определено напрежение, а да се ограничи напрежението до определена стойност.
Това ще рече, че тока постепенно спада и в края на зареждането е много малък. В идеалния случай само компенсира тока на саморазреждане на акумулатора.
Значи зарядното трябва да работи като генератор на ток в началото на зареждането, а когато се достигне например 14.7 волта започва да работи като стабилизатор на напрежение.
Тогава и акумулатора ще е достатъчно зареден, и няма да има нужда от ръчно изключване.
:partyman:
PCL82 - майстор
По горе някой беше публикувал една класическа схема с два тиристора. Тя добре се справя с поддържането на заряда и не изключва еднократно, но няма ограничение по ток. Основният тиристор е или винаги отпушен или запушен. Не видях да има схема за регулиране на ъгъла на отпушване или тъпото решение-токоограничаващ резистор.

Но ако се вземе схемата за управления на тиристора от схемата с изключването по напрежение и се добави в тази с тиристорите може да излезе добро зарядно.
  • 1
  • 2

Тема "Автоматично изключване на зарядното за акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: