От мобилни телефони до цифрови камери
ge6aaaa3 - специалист
Трябва ми проста схема на зарядно за 9V(8,4) NIMH акумулатор, което да изключва при пълен заряд. Времето за зареждане да е под 13 часа.
В гугъл намерих това, но ми се струва, че с покачването на напрежението на акумулатора, тока ще намалява и няма да се зарежда напълно...
Изображение
kolev_k - специалист
Това с VR1 е генератор на ток,който зависи от R2 и е константен.Смята се 1.2/R2
Последна промяна от kolev_k на пон яну 06, 2014 9:12 pm, променено общо 1 път.
lz1wvm - специалист
Може би трябва да корегираш R2,според капацитета на батерията.
И след като се зареди акумулаторчето,схемата ще започне да включва и изключва периодично.Щото след отпадане на захранването,на акумулаторчето започва да му пада напрежението,а плюс това R3 и R4 се явяват товар на акумулаторчето. :partyman:
kolev_k - специалист
Нека си включва и изключва,кво и пречи.А R3 и R4 може да ги сложи 10пъти по-големи,макар че 1mА е незначителен товар.
pansim - майстор
Не се хабете колеги.
При никел-метал хидридните акумулатори, за точка на изключване не се приема някакво определено напрежение, а СПАДАНЕТО в напрежението с няколко миливолта при пълно зареждане.
Това е и метода на всички "умни" зарядни за подобен тип акумулатори.
Тази схема е добра за оловен акумулатор например.
За NIMH не става.
AAsat - специалист
http://zaraydki.h1.ru/metod.html
Общо взето - генератор на ток, на който може да регулираш тока примерно от 0.1 капацитета на акумулатора до 0.5 капацитета на акумулатора - примерно както е показано на схемата с LM317. Освен това таймер - примерно 1 до 15 часа, който да изключи заряда.
hidrazin - майстор
pansim написа:
...При никел-метал хидридните акумулатори, за точка на изключване не се приема някакво определено напрежение, а СПАДАНЕТО в напрежението с няколко миливолта при пълно зареждане.
Това е и метода на всички "умни" зарядни за подобен тип акумулатори.
Само малко да допълня - и температурата. Другия сигурен признак за пълен заряд е рязко покачване температурата не елементите. Която и батерия на стар GSM или винтоверт да отворите, вътре ще намерите термистор за следене на температурата. Това е и с цел недопускане презареждане.
Иначе може да си ги зареждате както искате - дори и с тази схема, но никога няма да сте сигурни че е добре заредена или че няма да я презаредите.
:partyman:
P.S. Термистори има и в литиевите.
pansim - майстор
Да, приемам допълнението като вярно!
ge6aaaa3 - специалист
Отчитането на делта пика е доста сложно за изпълнение, още повече при акумулатор, съставен от няколко клетки...
При заряд около 0.1C, почти не се усеща загряване на акумулатора дори и след 24 часа заряд при стайна температура, а това зарядно ще трябва да работи при температури от 5 до 30-35 градуса, така че ми се струва, че няма да стане и този метод. Имам предвид, че няма да стане без сложни контролери и т.н.
Допада ми идеята за едно таймерче с 555, което да изключва напълно батерията от зарядното с едно реле. Ще настроя напрежението на изключване на 1.45V/клетка за всеки случай. :roll:
hidrazin - майстор
ge6aaaa3 написа:
Допада ми идеята за едно таймерче с 555, което да изключва напълно батерията от зарядното с едно реле.
И това таймерче на какво време ще го направиш?

Тема "Зарядно за NIMH акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: