• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Идеята не е ли да поддържаш максимално напрежение 14.4 и като го достигне да почне да пада тока. И правилното изключване би било когато тока с който се зарежда падне под определена граница. Т.е. нито по време, нито по напрежение, а по ток трябва да се изгради тая работа. Или поне моето уж "интелигентно" зарядно така работи и не съм имал проблеми с акумулатора:) .
pansim - майстор
Прочети още веднъж какво написах :)
DMN - майстор
Аз като гледам последните мнения, всички говорим за една и съща идея, ама какво не могат да се разберат някои колеги, не мога да разбера :-D Става въпрос, че схемите, които дадохме по-горе включително и моята, по която си направих зарядното автоматично не работят на този принцип и не е пълно зареждането с тях, но поне предпазват от презареждане - главното притеснение на автора на темата :)
lz1wvm - специалист
В темата се говори най-вече за цикличен заряд.Или изключване при определено напрежение.Тиристорната зарядна схема публикувана по-горе,също ограничава тока постепенно,при достигане на крайното зарядно напрежение.
Но за цикличен заряд,това са основните схеми,изключват при определено зададено напрежение.И започват да ограничават тока при достигане на оптималното.
Друг е принципа на постоянен заряд.Там обикновенно при достигане на определено напрежение за постоянен заряд(трябва да го пише на самия акумулатор).Зарядното превключва на цикъл подзаряд.Като напрежението на заряд и подзаряд трябва да се регулират спрямо зареждания акумулатор(и).Та това е принципа на постоянния заряд,или стендбай режима. :partyman:
Draganov - специалист
otoyol написа:
За много години ! Здраве, късмет и спокоен животец на всички Българи :) Притежавам обикновено зарядно устройство за акумулатор. Искам да го тунинговам с опция за автоматично изключване на заряда на акумулатора, че иначе ако не го следя, батерията се презарежда. Моля за съвети или идеи как може да стане това ? Не съм много компетентен практически, разглеждах теми в нета, но не успях да се спра на нещо конкретно. Благодаря предварително :)
Здравей,колега.ЧНГ и на теб.
Не знам защо,но мисля че зарядното ти трябва за 2108 ? Значи трябва да разбираш малко руски.Ето ти стотина схеми на зарядни:http://www.diagram.com.ua/list/1.shtml
Аз съм с това :
Автоматично зарядно устройство Георги Кузев
Радио телевизия, електроника 1999/6/стр.24, 25.

http://www.pchelar-probvaisambg.com/sta ... spisak.htm
Вече 10-15 години работи безупречно.
  • 1
  • 2

Тема "Автоматично изключване на зарядното за акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: