Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
сашо р н - напреднал
Добре де сега ще дам и малко тт данни :
мачта 12м 70мм тръба закотвена към земята 4 точки и 3 точки във вертикал
генератор от стъпков електромотор с данни който публикувах в този форум
педи време сега ще спомена само че съпротивлението между фази е 0,6ом
пропилера е с диаметър 3м перата са изработени от смърч покрити с три слоя
полимерна смола и стъклена вата и 6 слоя автоемайллак освен това всичко
това е балансирано с боядисване на перата там където е нужно
генератора е изместен на 10см от мачтата
опашката е дълга 2м площта и е 250кв см
предаването на получената енергия става с три пръстенов четков механизъм
като за всяка фаза работят по 2бр четки от стартер
в мачтата съм пуснал кабел 4*10 кв
приготвил съм тягови акомулатори 24v 800ah e незнам как ще ги зареждам но то
времето и мерака ще покажат
още не съм влючил към акомулаторите защото нямам контролер пък тези тяговите
са ми много ценни и ако ги прецакам ще ми бръкнат доста дълбоко в джоба
сега подготвям таблото за злектрониката като го натъкмя пак ще кача снимки
абе кажете какво стана с тази среща за началото на месец декември в Ст Загора
аз бих участвувал ако е за два дни е ок
edemy2001 - специалист
Каква е мощността приблизително, ако си я мерил или изчислявал?
Като гледам от снимките - лопатите са много добре изработени. Мачтата също. Имам леки предубеждения за стъпковия двигател като генератор, но след пробите ще кажеш какъв е резултата.
За срещата в Стара Загора няма достатъчно кандидати. В моя форум се записахме четирима души заедно с мен (!) :-D , а от тук - нито един. Ти си първия изявил желание... Освен това в моя форум единия от записалите се, още като се записа ми каза, че най-вероятно няма да може да дойде. А, с трима души и аз четвърти, няма как да се осъществи идеята.
dj_marti79 - специалист
Поздравления колега.
Долу монополистите!
edemy2001 - специалист
edemy2001 написа:
Няма какво ново да се каже... След месец ще пусна малко снимки на генераторите, който правя в момента.
Мина повече от месец, но имах други задачи и едва сега сварих да пусна снимките на генераторчето, което направих ноември 2013 год.
Мощността му е 100 вата. Направих го с желязна сърцевина в статора, тъй като за такава мощност излиза изгодно като разходи. Едновременно с направата му целях и да си усъвършенствувам уменията в леенето на алуминий.
Статора е пренавит свързване делта (триъгълник) за по-голям ток. Ротор - 16 неодимови магнитчета ф10 х 8 мм. Корпус - лят алуминий. Опашката я нямам на снимка. Лопати на турбината - стъклопласт. Диаметър на турбината 1200 мм. При вятър 9 м/сек (толкова го измерих при пробите и нямаше как да духам и аз, та да го вдигна до 10 м/сек :-D ) вдигна 82 вата.
Прикачен файл:
DSCN2819a.jpg
Прикачен файл:
DSCN2820a.jpg
Прикачен файл:
DSCN2825a.jpg
Прикачен файл:
DSCN2828a.jpg
Прикачен файл:
DSCN2834a.jpg
edemy2001 - специалист
И последните снимки:
Прикачен файл:
DSCN2836a.jpg
Прикачен файл:
DSCN2838a.jpg
Прикачен файл:
DSCN2840a.jpg
Прикачен файл:
DSCN2841a.jpg
dj_marti79 - специалист
=D> Чудесно е станало, поздравления =D>
Има ли място за още магнити, че да се вдигне мощността?
Аз успях да наблъскам 192 магнита.

Прикачен файл

DSC00522.jpg
edemy2001 - специалист
Диаметъра на ротора е 50 мм и дължина 18 мм. Няма къде повече магнити :? . Но и на тези размери предвидената мощност излезе - около 100 вата при 10 - 12 м/сек.
Сега започвам един 2000 вата. Като основа ще използвам един 3 kW асинхронен двигател. По предварителни изчисления ще събере 288 бр. 10 х 10 х 10 мм с обща сила на прилепяне към желязна повърхност 1000 кг. По изчисления с тези магнити може от въпросния статор да се изкарат 2700 вата. Ориентировъчен изчислен диаметър на турбината около 3.7 - 3.9 м.
dj_marti79 - специалист
О, супер и аз съм набелязъл същите магнити. Притеснява ме, че тази ниска цена може да не е истинската.
Здравейте. Може ли някой да ми каже с какво сечение проводник се правят намотките на ветрогенератора и колко броя намотки? Как се изчислява това?
edemy2001 - специалист
Цитирам мой пост от форума ми, който е в подписа: "За да се изчисли каква мощност дава един генератор са необходими доста параметри.
(1) P=U*I от закона на ом знаем, че (2) I=U/R . Заместваме в (1) и получаваме, че P=U*U/R или (3) P=U^2/R. От тази формулка се вижда, че за да изчислим мощността на генератора е необходимо да знаем напрежението, което той дава и съпротивлението на намотката му. За да изчислим пък напрежението което дава е необходимо да знаем броя на намотките и напрегнатостта на магнитното поле, което ги пресича и скоростта с която ги пресича. За справка http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0% ... 0%B8%D1%8F
Напрегнатостта на магнитното поле също може да се изчисли, но за целта трябва да се разполага с размерите на магнита, материала от който е направен и до каква степен е намагнитен.
Тъй като в любителски условия едва ли някой разполага с измерител на напрегнатостта на магнитното поле, пък и са редки случаите в които е известно какъв е магнита за да се изчисли полето му, по лесното е да се направи следното:
1. Навиваш в статора няколко намотки - да кажем 20(w) с произволен на диаметър проводник
2. Завърташ генератора до известни обороти да кажем 1000
3. Измерваш напрежението което дава намотката с точност до втория знак след десетичната запетая
4. Изчисляваш колко навивки на волт получаваш при тези обороти. (4) w/U
5. Изчисляваш колко навивки са необходими за да получиш необходимото ти напрежение от генератора като умножиш коефициента от (4) по напрежението което ти е необходимо.
6. Проверяваш с какъв диаметър проводник можеш да навиеш толкова намотки в свободното пространство на статора
7. Изчисляваш дължината на проводника, който е необходим за същата намотка
8. Изчисляваш при този диаметър на проводника и тази дължина на проводника какво е съпротивлението на намотката и се връщаш на формула (3) за да изчислиш каква мощност ще ти даде. Изчисляването на съпротивлението става със специфичното съпротивление на медта или с помощта на таблица, която ти дава съпротивлението на 1000 метра(фута) за даден диаметър проводник."

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: