• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам за кой колега говориш, ама ти имаш ли си представа:
- за колко минути загрява един бойлер 150л със серпентина 24кВт - явно си нямаш
- за такъв топлообмен е необходима площ около 1м2 - предполагам, че водната баня на този съд има по-голяма площ
- да поддържаш зададена температура в котела е много по-лесно, отколкото да поддържаш зададена температура в огнището на обикновен казан
Извод: С подобна инсталация с казан на водна риза и котел много по-бързо можеш да вдигнеш и да поддържаш точно зададената температура, отколкото с обикновен казан на дърва. За загарянето няма да говорим къде е предимството :wink:
kabel96 - специалист
Има такива казани оригнални с водна риза но са скъпи и не са разпространени.Това е единствения що годе вариант да свариш ракия от дюли без да я загориш.Действай смело.Ако не ти се занимава може и да ми го подариш. :-D :-D .Поздрави.
big_death - специалист
LazarGanev , ама не говорим за бойлер , а за казан който ще се пълни с джибри и ако е толкова рентабилно навсякъде казаните ще са с водна риза - няма ние да откриваме топлата вода ! Давам пример за мен какво постигам аз на моя показан казан : С положителни температури на околната среда - 2 нагреватела мисля че са по 3 квч. включени на ток казана 200 литра вино започва да тече след 5 часа , като продължителноста на изтичане е около 8 часа - бавно и контролирано без страх от загаряне ! Преварката я правя в същия казан като при нея вече помещението е загрято и в зависимост колко и с какъв градус ти е лангера започва да тече след от 2-до 4 часа и продължителноста варира пак ! И ако да кажем че двата казана съм ги варил МАКСИМУМ за 25 часа по 6 кв = 150квч.х 0.15лв.примерно =22.50лв за ток .(при същото варене на казан на дърва отиват около кубик и си опушен до нимай къде )Не претендирам че съм голям разбирач на парните инсталации но си мисля че това няма да можеш да го постигнеш на водна баня ! По скоро съм практик варил повече ракия ! Е вярно - кефа цена няма но пак си мисля че няма да е рентабилно , а не че няма въобще начин да стане !
chapara - майстор
big_death, ти брадясваш с това варене. За същото количество отиват 15 лв. газ и около 4 пъти по малко време :wink: , а колегата с парния казан ще остарее :cool:
big_death - специалист
Не брадясвам щото го включвам в 22.00 ч. и си лягам - поставям му една голяма 20 литрова кофа във голямото корито което е над 40 литра и само си навивам часовника към 03.00ч. да си пусна водата за да не върви на празно и пак си лягам . а след като стана започвам да си бачкам и само следя градуса на огнената вода през определено време Преварката по същия начин и не съм фмерисан на пушек да не мой си легна при жената :lol: :-D :wink: :partyman:
ZMeyGorianin - майстор
A какво става с първака-кой го отделя? :? На 200 л. материал това са 2 литра, дето не се пият!
big_death - специалист
Прави се преварка където се действа по дейно като се поставя отрязано шише 2 литра с вода пълно до половина поставено пак в кофата и там се хваща после метиля :-D :lol: :-D :razz: :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
big_death написа:
Не претендирам че съм голям разбирач на парните инсталации но си мисля че това няма да можеш да го постигнеш на водна баня ! По скоро съм практик варил повече ракия !
То ясно че не разбираш щом тъй упорито спориш, ама и ракия не вярвам да си варил повече от мене, щото вариш за себе си, пък на мене дядо ми беше казанджия на селото, та покрай него сигурно съм сварил повече казани. За какви 6кВт става дума, като аз ти говоря за 20-30кВт? Миналата година пращах на един наш човек в Канада дигитален термостат с дисплей за да си прави колона за варене на спирт, като искаше да вади фракциите една по една през един градуса с точност до десетата. Не че там нямат такива термостати, но той не знае какво да пита :-D . Обясни ми по телефона какво му трябва и го дадох на баща му да му го прати. Ел нагревателите позволяват наистина съвсем точно контролиране на температурата, ти с какво контролираш твоя процес? Или ти няма какво да контролираш, щото не знаеш колко трябва да бъде температурата? :lol:
big_death - специалист
Защо ли си мисля че нещо се правиш и на голям рекеджия след като вече си голям параджия ? И като си голям спец по варенето на ракии я си покажи и казана който ти е на водната баня със 30 киловатовата ти серпентина , и покажи реалните резултати които си постигнал - какъв разход имаш ? ? А що се отнася до кой колко е варил ракии не си мисли че само твоя дядо е бил казанджия и само ти си виждал как и къде се вари ракията !
ZMeyGorianin - майстор
big_death написа:
Прави се преварка където се действа по дейно като се поставя отрязано шише 2 литра с вода пълно до половина поставено пак в кофата и там се хваща после метиля :-D :lol: :-D :razz: :partyman:
[-X не е метил-фюзелови масла са! За това остават по средата на шишето-по леки са от водата и по-тежки от спирта над тях. Нямат градус и смърдят гадно!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Котел и казан за ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: