• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Здравейте,

Имам си една стара къщичка която ремонтирах (ама от части, че повечето си беше добре). И дойде ред да подменя и таблото с предпазителите. Къщата се състои от две стаи, всяка на отделен кръг, като инсталацията за осветление е заедно с тази за контактите. Има и 3ти кръг който е само за кухненските уреди.

Ще се топля с камина. И от там - не очаквам много висока консумация на енергия. Кабелите бяха прегледани и изглеждаха читави, и съответно реших да не ги подменям. От тия мостовите проводници са, но не съм сигурен за сечението.

И се чудя - какви автоматични предпазители да взема? 2х16А (за стаите) + 1х25А (за кухнята) или повече? За дефектнотокова защита няма смисъл защото инсталацията е двужилна. А за да прекарам трижилна трябваше да правя ремонт и в двете стаи, а само едната имаше нужда. Та без дефектнотокова защита ще е.

И да има ли общ голям предпазител преди 3те отделни? И ако да - колко?

Също да ми препоръчате предпазители като марка и евентуално от къде да ги взмеа?
DundyTheCroc - майстор
2х16 и 1х25 за мен е добре, предполагам проводника в стаите ти е 2х2,5, а кухнята 2х4. Бих сложил и един главен, съобразен с кабела, който идва до него и евентуално предпазител преди това, без това в таблото ще има място поне за 4 предпазителя.
PCL82 - майстор
Добре си се ориентирал за стойностите на предпазителите. За стаите слагаш 16А, ако до контактите върви 2,5мм2. Ако до тях отива 1,5мм2 е по-добре да сложиш 10А. Дори и при 10А рядко ще имаш претоварване, щом всяка стая ти е на отделен кръг и отоплението е отделно.
За кухнята 25А ако главният кабел е 4мм2, а до контактите 2,5мм2. Ако е 2,5мм2 на всякъде, сложи 20А. Ако имаш мощни кухненски уреди и 4мм2 можеш да сложиш 32А и едно допълнително табалце в кухнята с по 16А за всеки контакт или група контакти.

Ако захранващият ти кабел е 6мм2, главният трябва да е до 40А, при 10мм2 слагаш 50А. Ако е само 4мм2, както е по много стари къщи слагаш 32А.

Ако осветлението, където е таблото (вероятно във вход/коридор) може да се отдели на самостоятелен кръг с 6А предпазител, го направи.Същото важи и за външната лампа пред входната врата. Така който и кръг да изключи ще виждаш таблото и пътищата за евакуация. Този кръг можеш да свържеш преди главния предпазител като дежурен. От главния изключваш всичко, когато те няма и имаш осветление на стратегическите места.

Осветлението на кухнята, банята и тоалетната на кой кръг са? Има ли електрически бойлер?
brum - майстор
Две стаи са само, няма баня и тоалетна (има де, ама външни). Къщата има 3 входни врати - за всяка стая по една. Таблото се намира в килера, той е 3тата "стая". Там евентуално ще има и малък бойлер (20-30 литра). Но пък е истина, че забравих бойлера. Може би ще е добре да го пусна на отделен бушон с килера ако е възможно.

Ще погледна кабела дето влиза в къщата и ще реша на база на него колко да е общият предпазител. И колко да са бушоните. В момента знам, че са два за по двете стаи. Но не знам какво има зад таблото :) .

А като марка нещо или всичките са средна хубост?
thinkpad - майстор
Шнайдер за качество, Чико и Елмарк за цена. Но ако таблото е наред, а просто е със старите витлови предпазители - смяната не е задължителна. И според мен е удачно главният предпазител да е витлов.
brum - майстор
На кои се казва витлови? Тия дето се завиват ли?

Таблото е ... една висяща на кабелите дъска и на нея хванати два завиващи се предпазителя. Всичко това седи в една ниша на стената. Та "наред" е силно казано :) .
thinkpad - майстор
brum написа:
На кои се казва витлови? Тия дето се завиват ли?
Витлови ще рече основа и тяло с едисонова везба, а по средата - вложка, която е същинският предпазител. Точно за тия, които се завиват става въпрос. А ако действително е висяща на кабелите дъска, действително иска подмяна.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
...Но ако таблото е наред, а просто е със старите витлови предпазители - смяната не е задължителна. И според мен е удачно главният предпазител да е витлов.
Не го слушай. Човека не е на себе си. :-D Сложи си едно от новите табла за вграден монтаж с автоматични предпазители и толкова. Хем малко, хем сигурни пък и добре изглежда.
:partyman:
brum - майстор
Е то малко-голямо красиво-горзно - все тая. При все, че в килера мисля да трупам дървата за следващата зима :) .
valentino76bs - майстор
thinkpad написа:
Шнайдер за качество, Чико и Елмарк за цена. Но ако таблото е наред, а просто е със старите витлови предпазители - смяната не е задължителна. И според мен е удачно главният предпазител да е витлов.
Като говорим за цени .....и да допълня ,че на шнайдерските и черния и с оранжевия палец много им се чупят/рушат/ закопчаващите скобички като остареят.
Прикачен файл:
цени на предпазители ЛЕГРАНД.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

Тема "Въпроси за табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: