Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
syncho - да, за същите говоря, но са брандирани за Теси и само за тях има модел с тази ниска мощност. И вземи монтирай най-сетне някой Пелетерм, че да си аргументиран в спора (или да престанеш да спориш) :-D :prost:
hr.hristov57, буфера е малък и е предвиден повече заради наличието на термопомпа, второ служи като хидравличен съединител, трето - както казах при неговото наличие котелът не работи на 5кВт, а работи с оптимална мощност и максимално КПД
syncho - майстор
LazarGanev тцък! Отказвам :) Нямам им грам вяра.

Тези на Теси са не малко орязани от към фунционалност в сравнение с баш Slimpel-ите :)
Методи - специалист
Момчета,
Дайте акъл за къща без изолация с ПВЦ дограма, около 50 кв.м., дали е удачен варианта на Ерато, комплект - котел Дакон Ера с пелетна горелка GP 25 - IV-та генерация. Цената е примамлива, a ако падне още до следващия отоплителен сезон, здраве да е. Необходимата ми мощност за отопление и БВГ е приблизително 13 КW (210 W на кв.м. съм смятал). Изолация ще има, но когато й дойде времето. Климатици не ми препоръчвайте, не желая имам си един (къща с клима не се топли), на дърва съм вече 7 години, стига ми, въглища - комшията достатъчно ме опушва.
А бе като техника е добро, но ще ти дойде преоразмерен котела. Не знам как ги смяташ 13кВт за 50 квадрата :?
Choch - специалист
LazarGanev написа:
А бе като техника е добро, но ще ти дойде преоразмерен котела. Не знам как ги смяташ 13кВт за 50 квадрата :?
LazarGanev написа:
За кой ли път ще се повторя, но явно има нужда - при работа с пелетна горелка мощността се задава от големината на горелката, а не от големината на котела. Последния се ползва само като топлообменник и колкото е по-голям, толкова гаранцията за пълно усвояване на топлината е по-голяма. Добре е котелът да е по-голям от мощността на горелката, тъй като от пелетите по топлообменника винаги има прах, който влошава топлообмена.
не се сдържах :snakeman:
Choch написа:
не се сдържах :snakeman:
Нервак ли си, а? :-D
Ако не ми вадиш думите от контекста, а беше прочел за какво става дума, щеше да знаеш че котел ДаконЕра си е комплект с горелката, затова казах, че 25кВт ще е преоразмерен. То има и модел 18кВт, но горелката си е същата, само е спъната. А в първия цитат говоря за съвсем друго, но това за тебе е явно чужд език, щом си отопляваш жилището с горелка 40кВт и котел 17кВт :). Все пак ако се чувстваш засегнат от първото ми изказване - извинявам се, не съм имал теб предвид, а говоря по принцип.
Choch - специалист
no hard feelings m8 :popcorn:
LazarGanev написа:
но това за тебе е явно чужд език, щом си отопляваш жилището с горелка 40кВт и котел 17кВт :).
че е чужд-чужд е,ама да си ме видял да рева от разход и да имам проблеми?Не си,защото нямам :wink: .И се топля предоволно с около 5 лв на ден,пък нека да ми е зле.Да не съм съвсем офтопик-@Методи вместо да смяташ 210вата на м2 по добре сметни по 50(макс 60)вата на м3.Колкото и да съм бос по тази тема 13те квт които си сметнал са поне със 100% завишение.Моето жилище е двойно на твоето и сметките показват 11квт
Методи - специалист
Лазаре, (извинявам се за фамилиарниченето)
смятал съм 210 вата на квадратен метър и 3 киловата на бойлера. Ексела така ги смята. За да съм максимално точен - 47 квадратни метра по 210 вата прави 9,87 киловата на кв.м, плюс 3 квт. бойлер = 12,87 квт. общо. Ако някъде греша можете да поправяте. Не съм специалист по отоплителни инсталации, та затова питам вас, знаещите. Ако този вариант не е удачен, предложете друг, все пак за това е форума, за взаимопомощ. Има и друго, предпочитам да чуя независимо мнение, а не да отида при производителя и да ми продадат стока, защото имат изгода да го направят.

Choch, благодаря за препоръката ти. Сметнах ги, излизат 7,33 квт за този обем, без бойлера. Разликата е 2,5 квт., та ще се наложи да търся нещо по-малко. Накакви предложения и от двама ви?
Ексела смята к'вот му туриш - тури му 60 наместо 210, бойлера не го смятай - то се стопля за половин час и после не арчи :wink:
Методи - специалист
Да му туря, ама на кубичен или квадратен метър, че на едно място е 210 на квадрат, колегата ги смята 60 на кубик?

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: