• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Щом ще съхраняваш пожароопасни материали при таблото си за малко по-скъпо решение! Нужно ти е метално табло-шкаф. Та да не може да тръгне пожар от него. Най-малките метални шкафове са с размери 30х30см и дълбочина 15см. Вътре имат една гола монтажна плоча, на която си закрепваш евро шините, клемореди. нулеви шини, канали за кабелите и т.н. Цената на един такъв шкаф (прахово боядисан влагозащитен) е около 48лв. По-трудно се намират и по-малки шкафове.

Най-добре е ако в такъв метален шкаф вградиш едно пластмасово табло за открит монтаж. Така всички опасни части ще са добре покрити-иначе стават табла само за специалисти.
Последна промяна от PCL82 на пет яну 10, 2014 8:00 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Не го слушай. Човека не е на себе си...Сложи си едно от новите табла за вграден монтаж с автоматични предпазители и толкова. Хем малко, хем сигурни пък и добре изглежда.
Автоматичните предпазители са удачни за второстепенна защита, понеже удобно могат да се включат след като изключат, след като се отстрани аварията. Това не означава, че в тия автомати няма движещи се части, че не могат да блокират или да изключват при какъвто и да е ток. Конструкцията на витловите е пределно проста - керамичен патрон и парче жица. Няма какво да блокира, няма вариант "да не изгори". Освен ако някой не е натъпкал пирон. Проблемът с тия е пишман "ремонтите" Ако ги правеха неразглобяеми, щеше може би да е по-добре. Може спокойно да се мине и без витлов предпазител, абсолютно. Има и табла, в които главният е витлов, другите - автомати. Обаче автомата си остава автомат. Гарантираш ли, че ще работи при всякакви условия, всеки път?
PCL82 - майстор
Thinkpad в прав. Затова в някои държави главните предпазители са винаги стопяеми, след тях може и автомати или пак стопяеми.
MIRO_073 - майстор
PCL82 написа:
Thinkpad в прав. Затова в някои държави главните предпазители са винаги стопяеми, след тях може и автомати или пак стопяеми.
Да като "простите" германци дето правят SIEMENS :-D
valentino76bs написа:

Като говорим за цени ....
Прикачен файл:
цени на предпазители ЛЕГРАНД.jpg
Това са цени със една много добра отстъпка и без ДДС
hidrazin - майстор
Ооооо... Я стига. В една друга тема мисля че вече ги обсъждахме тия работи.Няма смисъл да се повтарям.
Ел. инсталация без разклонителни кутии
За thinkpad е ясно. Човека си живее в миналото. Ама и колегата PCL82 извади железни доводи в защита на стопяемите предпазители. :lol: Прегледах му постовете и то мине не мине - стопяеми, та стопяеми. :)
PCL82 написа:
Защитавал въм стопяемите предпазители, защото с такива са изградени инсталациите на две от жилищата ми и при правилна подръжка не съм имал проблеми. По тази причина съм призовавал хора, които имат такива като заварено положение, да направят нужната профилактика и да спазват начина на работа с тях, а не да хвърлят излишни пари за АП.
Ако става въпрос за инсталация за простаци, да определено с АП.
То според теб всички дето са си правили ремонт през последните години или живеят в ново жилище са простаци??? :shock:
И наистина има места където стопяемите са незаменими, но това НЕ СА домашните електрически табла.
:partyman:
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
То според теб всички дето са си правили ремонт през последните години или живеят в ново жилище са простаци??? :shock:
И наистина има места където стопяемите са незаменими, но това НЕ СА домашните електрически табла.
:partyman:
В синьото - това си е удар под кръста.

В червеното си прав

:partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman: :partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
За thinkpad е ясно. Човека си живее в миналото...
Някои неща са се доказали във времето. Като ШИМ, Лада, Лили Иванова... :wink: То и колелото е измислено преди...много, много години, но никой не е измислил по-добро. :-D
lz1wvm - специалист
Това са снимки правени зимата 2008-2009.Град Кведлинбург,Германия....

Прикачен файл

elektromer2.JPG
elektromer2.JPG (53.72 KиБ) Видяна 2432 пъти

Прикачен файл

elektromer1.JPG
elektromer1.JPG (30.66 KиБ) Видяна 2432 пъти
MIRO_073 - майстор
lz1wvm написа:
Това са снимки правени зимата 2008-2009.Град Кведлинбург,Германия....
Е и?
Junak - майстор
Ми долу са оставили място за стопяеми предпазители :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

Тема "Въпроси за табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: