Всички въпроси за вилата.
paparosko - специалист
Здравейте,

Искам да зазидам (затворя) врата на кирпичена къща. Отвора е с размери 950х1900 мм, а стената е с дебелина 500 мм.
Смятам да иззидам отвора на вратата с тухли четворки, като дебелината на зидарията да бъде колкото е тухлата - 250 мм.

Въпросът ми е: Какъв разтвор да използвам и как да направя прехода между кирпича и тухлата?

:)
chapara - майстор
А защо не зо заплетеш с клони както е цялата къща и измажеш с кал и слама :roll: Тогава прехода ще естествен :wink:
PCL82 - майстор
Аз недолюбвам четворките. Имат лоши топлоизолационни свойства, особено когато са зидани с дупките навън, калпави са и трудно се закачат по тежки неща с дюбели. При земетресение по-лесно се разместват и стената се напуква. Затова препоръчвам единични тухли, камъни и варо-циментров разтвор, евентуално примесен с чоп, коса от фризьорски салон, или въглеродни влакна от типа fibermesh в зоната на прехода. Но както те съветва колегата над мен по-добре измажи стената с кал с подходяща мрежа отдолу.
crez - майстор
Не прави такива комбинации. Намери 100бр.кирпич със подобни размери на твоите зидай с кал и измажи със кал,плява и говежди фекалии, след това варосай за дезинфекция.
MamaMy - майстор
Различните хора наричат кирпич различни неща. Скоро чух да казват кирпич на печени тухли. Понеже не били заводски ами са печени с царевичак на място. :?
Нека автора да уточни и ако иска да пусне снимки. Ако е наистина кирпич и не може да намери, аз имам. Съвсем скоро съборих една постройка и още има цели тухли и не ги е валял дъжд. Само трябва да дойде и да си избере.
paparosko - специалист
Стените не са от печени тухли, а както съм писал от кирпич.
Въпросът ми не е с какъв материал да затворя отвора на вратата, а:
Какъв разтвор да използвам и как да направя прехода между кирпича и тухлата?

Дано вече да е ясно.

paparosko - специалист
PCL82 написа:
Аз недолюбвам четворките. Имат лоши топлоизолационни свойства, особено когато са зидани с дупките навън, калпави са и трудно се закачат по тежки неща с дюбели. При земетресение по-лесно се разместват и стената се напуква. Затова препоръчвам единични тухли, камъни и варо-циментров разтвор, евентуално примесен с чоп, коса от фризьорски салон, или въглеродни влакна от типа fibermesh в зоната на прехода. Но както те съветва колегата над мен по-добре измажи стената с кал с подходяща мрежа отдолу.
Благодаря за отговора PCL82.
Значи варо-циментов разтвор с чоп, коса или въглеродни влакна за по-добра спойка с кирпича предполагам.

А добре ли ще бъде да набия пирони с бирени капачки в кирпича със същата цел - по-добро захващане към кирпича?
За външното измазване на стената добре ли ще бъде да използвам пластмасова мрежа, която да покрива 10...15 см от кирпичената стена?

Caxo - специалист
А керпича измазан ли е ? За външна стена ли става въпрос ? Това което ще правиш е малко като да си закърпиш ризата с парче ламарина :lol: 50 см керпич са си добра изолация, ако слагаш тухли, помисли за външна изолация поне 5-6см ЕПС !
paparosko - специалист
Кирпичът е измазан. За външна стена става въпрос. Вътре ще остане ниша, смятам там да изолирам - вътрешно.

Тема "Зазиждане на врата на кирпичена къща?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: