• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lz1wvm - специалист
Саботажа,че саботажа.Остави го този саботаж.Хубаво е да се наблегне,на технически показатели,на тези предпазители(акто и на практиките хора от форума,които ги споделят).Аз също не съм се замислял,но сега виждам разликите в отделните видове предпазители. :partyman:
Junak - майстор
Питах за начини на "манипулиране" на АП
galin56 - специалист
Поредната тема, която се разводни с излишни спорове и някакви научни трудове. Човека иска просто да смени 3 бушона, не иска да прави дисертации в областта на АП-тата. Човека каза, че не иска да се занимава с нови кръгове, нови полагания и т.н.
Brum, бушона се избира единствено и само в зависимост от сечението на кабелите. Сега гледам една таблица на Филкаб и там дават допустим ток по следния начин:
сечение мм2 - допустим ток
1,5мм2 - 16А
2,5мм2 - 25А
4мм2 - 32А
6мм2 - 40А
Гледаш какво ти е сечението на кабела и слагаш такъв АП. Вземи си по-качествени на Легранд или Шнайдер. При теб за 3-4 АП-та няма да е разликата фрапираща от евтинджос боклуците на Елмарк примерно. Задължително сложи един главен АП. Ако главния кабел е 6мм2 сложи 40А. За кръговете по един според сечението на кабела за съответния кръг и готово. Ако искаш се и презапаси с по-ниски стойности на АП-тата за кръговете една идея, но е излишно, ако кабелите са в идеално състояние ще издържат спокойно посочените товари.
Ако искаш чети и по-горните разсъждения за Сименс, Германия , Азербайджан, твоя работа. Тука колкото табла съм виждал в новите сгради все така са направени и запален кабел не е имало.
valentino76bs - майстор
Junak написа:
Питах за начини на "манипулиране" на АП
С клечки съм виждал да им подпират палеца.МултиН 9 трябва даже да си върви с клечка :)
valentino76bs - майстор
[quote="galin56"]Поредната тема, която се разводни с излишни спорове и някакви научни трудове. Човека иска просто да смени 3 бушона, не иска да прави дисертации в областта на АП-тата.

Въобще не си прав......ама въобще!
Junak - майстор
Попитах провоктативно, защото човек, който знае принципа на работа и устройството на АП трябва да е наясно, че палеца не може да се блокира. Ни с лепило, ни с клечка, ни с тел. АП пак ще изключи. Ако не вярвате, помислете си какво става, когато по линията има КС, АП-то е изктлючило и вие се опитвате да го вдигнете. Ми то си отпада, независимо, че държите палеца в горно положения. А thinkpad може да си пише глупости колкото иска. На него му е простено :)
PCL82 - майстор
Читавите АП са така конструирани, че дори ръкохватката да бъде блокирана, механизмът вътре пак да изключи. Препоръката за стопяем предпазител при ново табло се отнася само за главиня предпазител, и то съвременен стопяем предпазител за ДИН шина с касетка, не витлов.

Ролята му е:
-видимо разделяне при ремонт.
-голяма изключвателна способност
-липса на стареене и висока надежност
-предпаза самата мрежа на ЕРП от разпространение на авария в следствие на саботаж.

В Германия захранването става като захранващият кабел влезне в пломбирана въводна кутия с виокомощни предпазители. Тя не е част от ГРТ, а стои до него. Връзката към ГРТ е с кабел. В ГРТ са електромерите. В отделна кутия директно от въводната пожелание се поставят катодни отводители.

В Гръция също главните на всяко табло са стопяеми.

Що се отнася до смесените кръгове контакти и осветеление-да крият неудобства, но са допустими до 16А. В случая помещенията имат директни изходи и веднага може да се отиде на светло в съседното помещение, както и при таблото, така че не виждам проблем тук.
thinkpad - майстор
Junak написа:
А thinkpad може да си пише глупости колкото иска. На него му е простено
На теб ти е простено за незнанието. Може и още как, но блокирането на палчето не е единствена стъпка. Такива работи обаче тук не ми се искаше да споделям. Става с точно 2 винтчета на точните места. След това предпазителят става също толкова замостен, колкото и вложка на стопяем предпазител. Става и без вида - само с дебела игла и запалка, както и малко налучкване. Може и само с 1 вида да блокирам директно контактора. Мога през клемата за кабела от страната на контактора да мушна една по-дебела телчица и да я завия заедно с кабела. Въпрос на желание. Обаче тия идеи нямат място в тоя форум, защото превръщат предпазителите в един мост, който не изпълнява никаква предпазителна функция. Харесвам това на стопяемите предпазители, че няма опция да не сработят,(освен замостване, което е саботаж) нямат никакви механизми и движещи се части. Общо взето, ако дадеш на идиот отвертка в ръката, каквито и защити да сложиш, няма да работят.
lz1wvm написа:
(както и на практиките хора от форума,които ги споделят).
Ако съм идиот достатъчно, за да завия тел на витловият предпазител, то идиотщината ми е достатъчна да завия и 2 види на автоматичният.
PCL82 написа:
Препоръката за стопяем предпазител при ново табло се отнася само за главиня предпазител, и то съвременен стопяем предпазител за ДИН шина с касетка, не витлов.
Добре. Значи спорим с това как да изглежда тоя предпазител. Витловият не е най-безопасен, но е най-евтин. По-старите апартаментни табла, изградени с ония черните предпазители имат за главен предпазител витлов стопяем. А иначе вече има автомати и на едисонова резба. Не ти трябва да си сменяш цялото табло, за да имаш автоматичен предпазител.
Junak - майстор
thinkpad написа:
Junak написа:
А thinkpad може да си пише глупости колкото иска. На него му е простено
На теб ти е простено за незнанието. Става с точно 2 винтчета на точните места. След това предпазителят става също толкова замостен, колкото и вложка на стопяем предпазител. За винтчетата жокер - залепвам му палеца, а след това завивам една вида от страната на контактора. Става и без вида - само с дебела игла и запалка, както и малко налучкване. Може и само с 1 вида да блокирам директно контактора. Въпрос на желание. Обаче тия идеи нямат място в тоя форум, защото превръщат предпазителите в един мост, който не изпълнява никаква предпазителна функция.
Беше с лепило, беше с клечки, после с тел, сега и "види" :? се появиха. Ми сложи му един мост бе - кви лепила, кви "види".

Ей, туй човешктата глупост наистина е безгранична.
Изображение
thinkpad - майстор
Junak написа:
Беше с лепило, беше с клечки, после с тел, сега и "види" :? се появиха. Ми сложи му един мост бе - кви лепила, кви "види". ]
Юначе, всякак става. Разбери го. Ако става въпрос за саботаж, каквото е и завиването на тел на вложката на стопяем предпазител - може да се измислят разнообразни методи. Ако имах един предпазител с прозрачен капак, бих демонстрирал някои от тях. Аргументът в полза на автоматичните, че същите не може да им се сложи тел, както на витловите и това се изтъква от теб и хидразин като плюсче е абсолютно изсукан. Казвам, че такъв(автоматичен) предпазител може да се блокира и то без да се разглобява. И без да се залепва палче дори. Специално заради теб разглобих едно дефектно АП, което имам. Да, дефектно. Ето ти картинка дори http://prikachi.com/images.php?images/30/6944030S.jpg Досущ като онова в темата с куриозите, където някой си "ремонтирал" ключа с фазомер, забит в него и парче тиксо.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 20

Тема "Въпроси за табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: