• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 42
Съвети за начинаещи готвачи.
Илчо Илиев - майстор
Стиви, нямам в двора толкова сериозно дърво,за да го накича, бекона излезе към 30-32 кила,а и парчетата са бая големи, та се наложи на асмалъка да ги редя....
stiv1961 - майстор
Ето и резултата от 24- часовия престой в хладилника :) Съжалявам, че не мога да ви изпратя вкуса и аромата на този деликатес :? , Както се вижда от снимките няма и следа от кръв около костите. Да ми е сладко :partyman: ...... и на вас :partyman:
Прикачен файл:
301220132330.jpg
Прикачен файл:
301220132331.jpg
Илчо Илиев - майстор
Класика!
Ама иска много :drinkers: и най-вече....сподели с приятели :partyman:
Jawata - напреднал
Здравейте и от мен, чревоугодници!!!
Да покажа и аз какво сътворих през новата година,
след няколко неуспешни опита (миналата година) направих един почти успешен!
Прикачен файл:
08012014043.jpg
Прикачен файл:
08012014045.jpg това се получи след около 2часа опушване
забравих и най-важната
Прикачен файл:
11012014047.jpg
Илчо Илиев - майстор
Защо почти?
Тъй както се вижда си направил нещата....
Ако нещо не ти харесва, кажи какво е и да го умуваме как да се оправи...
Иначе , съвети от мен- покривай варела за да не се губи пушека, а като имаш повечко за пушене, транжирай парчетата да са колкото може дълги, после си ги прави колкото искаш къси, или ги закачай по 2-3 едно под друго...
:partyman:
Jawata - напреднал
Колега, почти успешен го броя защото гоня идеалния (осоляване+опушване)= вкус...
а в моя случай е трябвало още 1-2часа отсоляване...

варела го покривам разбира се, дори прекалено плътно
мисля да му направя още отвори
Прикачен файл:
10122013(008).jpg
Илчо Илиев - майстор
1-2 часа повече.... ти колко време и как осоляваш?
Има значение дали и колко процента е месо и дали и колко кокали има в парчето,което искаш да опушиш...
Когато е предимно сланина се получава този проблем, остава малко безсолно...
После, ако си мислиш,че ще докараш вкуса на купеното..просто забрави, там има доста овкусители, аромати, повечко водица и други неща, които ти няма как да ги постигнеш по този начин на опушване...
Аз бях се разочаровал като теб.....
Това беше преди доста години, абе правя си аз както знам бекона,но....не е като оня на магазина и.....направих една сериозна простотия, занесох половин прасе да ми го опуши един специалист-колбасар...
Това, което се беше получило ме накара да си правя пак по стария метод,а и всички мои роднини и приятели го харесват така,а не като купеното...
До колкото се вижда от снимката с нарязаното, доста добре се е получило,а за солта...има много варианти да я докараш на твоя вкус.
:partyman: :partyman:
Jawata - напреднал
Илчо Илиев написа:
1-2 часа повече.... ти колко време и как осоляваш?
:partyman: :partyman:
Осолявам обилно с морска сол в гевгири за няколко дни,
след което изкисвам за 1 нощ или денонощие...
Илчо Илиев - майстор
За свинското е добре да се осолява в саламура,а за сланината може в суха сол, така си поемат колкото трябва и не се налага обезсоляване, при което става неравномерно солено....
Jawata - напреднал
Илчо Илиев написа:
За свинското е добре да се осолява в саламура,а за сланината може в суха сол, така си поемат колкото трябва и не се налага обезсоляване, при което става неравномерно солено....
Обещавам да пробвам и за резултата ще СИГНАЛИЗИРАМ тук!!! (с материал, макар и снимков) :partyman:
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 42

Тема "Опушване на месо и риба." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: