Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bikerider_ - специалист
А ти нали не забравяш, че крушката не свети нон-стоп? Когато не свети, всичко в нея се изстудява (ако въобще се и загрява дори малко при светене). А и тези крушки не са само с 1 мощен диод вътре, както смяташ, а с цели 5-7 маломощни по 1W и като я гледам как е затворена, като стандартна крушка с нажежаема жичка отвсякъде, може би няма и радиатор за диодите вътре. Най-мощната вкъщи досега е 7W. 2W-овата Ултлалукс ми я показаха в магазина със счупен глобус и вътре бяха 5 диода, нямаше и следа от радиатор. На 5-ватовата Ултралукс има радиатор и се загрява съвсем леко при пордължително светене, но като я изгасиш навън... електрониката и си мръзне.
Забелязах кусур и на новата марка, която изпробвам - Flaglight. Вечер, ако остане да не се пали повече от 3 часа, явно напрежението, пропускано във веригата от глим-лампата на ключа "пробива" през електрониката в платката на крушката и последната започва да премигва, подобно на някои от луминисцентните енергоспестителни крушки. Поне не свети постоянно, като Ултралукс-а, но и през нейната електроника пробива малкото напрежение от глим-лампата след време, като не се включва повечко часове. Май ще се сменят резисторите на глим-лампите по ключовете. Въпросът е с колко вдига това общия разход на енергия и дали тези крушки не харчат повече отколкото уж пестят?
Или да шунтирам глим-лампите на ключовете, които... са си удобство в тъмното.

Някой да знае къде в София се продават адаптори от Е27 фасунга към Е14? В продавалник има, но чак във Варна, а из София обиколих доста магазини и даже не са чували за такова нещо.
DMN - майстор
piron45 написа:
Май ще се сменят резисторите на глим-лампите по ключовете. Въпросът е с колко вдига това общия разход на енергия и дали тези крушки не харчат повече отколкото уж пестят?
Или да шунтирам глим-лампите на ключовете, които... са си удобство в тъмното.
Това с увеличаването на съпротивлението на резистора в ключа беше идея от моя страна, но аз не съм го правил, защото нямам проблем със светене и премигване, и не знам какъв ще е точно резултата(бих пробвал, но нямам такива мигащи лампи и няма как да разбера ефекта). Консумацията няма да се вдигне с увеличаване на съпротивлението - напротив. Това със шунтирането няма да стане, защото тогава ще ти свети постоянно лампата на тавана с пълна сила. Направо махаш глимката и нищо няма да ти свети и мига, но няма да свети и нищо в ключа в тъмното. :partyman:
ben84 - специалист
bikerider_ написа:
Въпросът е с колко вдига това общия разход на енергия и дали тези крушки не харчат повече отколкото уж пестят?
Пич, крушките пестят колкото пестят. А не харчат повече като примигват или светят при изключен ключ. Просто сега за разлика от ЛНЖ виждаш тока който преминава през глимката или от утечка.
valentino76bs - майстор
А не харчат повече като примигват или светят при изключен ключ. Просто сега за разлика от ЛНЖ виждаш тока който преминава през глимката или от утечка.[/quote]

Това премигване не скъсява ли живота на лампата.
ben84 - специалист
Мисля си, че ако схемата е вярна не би трябвало да скъсява живота на електрониката. Диоди, транзистори и разни активни елементи "мигат" със стотици, хиляди и милиони пъти в секунда, без да им пука. Какво пречи на тая ламба да мига без да има осезаеми последствия :?
valentino76bs - майстор
ben84 написа:
Мисля си, че ако схемата е вярна не би трябвало да скъсява живота на електрониката. Диоди, транзистори и разни активни елементи "мигат" със стотици, хиляди и милиони пъти в секунда, без да им пука. Какво пречи на тая ламба да мига без да има осезаеми последствия :?
Мързеше ме в нас да махна глимката в ключа и да ти кажа от както съм я махнал не съм сменял ЕСЛ.А преди това често,лампите са едни и същи които слагам.
2v6 - майстор
bikerider_ написа:
... Обаче... днес следобяд купих други диодни крушки, пак китайчета марка Flaglight от магазина ledneonbg на бул."Хр. Ботев" - хем са на по-добра цена от тези на Ултралукс (но пък само с година гаранция, вместо другите с 2г.), хем свети една идея по-топло от Ултралукс, хем като я сложа на мястото на тази, за която става въпрос в първия ми пост, не свети въобще при изключена верига, както си трябва. Което ме навежда на мисълта, че нещо в платката на крушката Ултралукс липсва и затова минималното напрежение при изключен ключ и е достатъчно да свети много слабо.
Несветенето от тока през глим лампата се получава при крушки с голям брой диоди без стабилизатор на тока.

По-евтините LED крушки са такива - последователно свързани диоди захранени през изправител и ограничител на тока (обикновено един кондензатор). Такива крушки при спадане на напрежението рязко намаляват силата на светене (при много ниско направо изгасват), а при повишаване на напрежението рязко повишават консумацията на ток и светенето. При високочестотни смущения в мрежата тока през диодите нараства значително над номинала и горят. Това го разбрах, като вместо синусоидален инвертор захраних осветлението с обикновен - крушката с 24 диода изгоря.
DMN - майстор
Направих едно измерване на тока през глим лампата(с вграден резистор 240 килоома в ключа) за няколко вида различни осветителни лампи.
60W ЛНЖ - 0.535 милиампера
светодиодна 8W, раб. напреж.-100-240V - 0.52 милиампера
енергоспестяваща 15W - 0.51 милиампрера.
При тези няма премигване.
Прикачен файл:
P1120563.jpg
P1120563.jpg (90.89 KиБ) Видяна 7850 пъти
И тук идва интересното - имам две уж еднакви светодиодни лунички 3W(3 диода по 1W), раб. напрежение - 220V. При едната тока през глимката е 0.5 милиампера и не мига, но при другата тока е около 0.3 милиампера(не можах да измеря точно, защото пулсира) и лампата мига като светкавица доста силно в интервал около една секунда(тая с зеления цокъл).
Прикачен файл:
P1120562.jpg
P1120562.jpg (93.9 KиБ) Видяна 7856 пъти
Сложих последователно на глимката резистор 1 мегаом, но не спря да мига, само се увеличи интервала, пробвах с 2 мегаома(лампата инат, ама и аз :-D ) тогава вече спря да мига, но и глимката светеше доста по-слабо. Така че явно зависи от това - какво има в лампата и какво е спестил китаеца :?. Между другото, тази, която премигва диодите й са със по-синкава светлина от другата - иначе ми ги продадоха за еднакви де, и на една цена :lol: .
bikerider_ - специалист
Както някой колеги предположиха вече, а както предполагах и аз, на фасунката фазата си стои дори при отворена верига. Т.е. ключът прекъсва нулата. Остава въпросът дали ако обърна проводниците в ключа, няма да се прекъсва фазата?
Ключът е като тези:Изображение и доколкото видях в него влизат фаза и нула и излизат 2 проводника. Т.е. ако им разменя местата на изхадните провходници би трябвало да разменя местата на фаза и нула във фасунката, защото сега фазата дори не е на дъното на фасунката, а на пръстена на нулата в нея. А ако разменя само гнездата на входните проводници, дали ще прекъсва фазата, защото ключът явно прекъсва само фаза или само нула, не и двете? Ако се прекъсне фазата във веригата с изключване на ключа, дали глимките ще причиняват премигване на крушките?
На друг проблемен ключ от по-стар модел извадих глимката и съответно ЛЕД крушката спря да мига, докато е изгасена. Явно ще сложа допълнителни съпротивления на фасунките, ако обръщането на проводниците в ключа не проработи.
Последна промяна от bikerider_ на нед яну 12, 2014 4:18 pm, променено общо 1 път.
boqn_zara - специалист
Няма да стане,само с обръщане на проводниците на ключа.Трябва да размениш проводниците в кутията.

Тема "LED крушка във верига с ключ с глим-лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: