• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Тъй, разгледах кабелите. За кухнята са пуснали 2х2.5мм2. А другите са по-стари и ненадписани, ама на гледане приличат на тях. Все си мисля, че би трябвало да видя разликата между 2.5мм2 и 4мм2 без да меря с шублер. Та предполагам че всичко е по2.5 мм2.

И старите бушони са по 25А. И се чудя сега 25А ли да ги оставя или да мина на 16А. За кухнята - определено няма да ми трябва много, защото ще има максимална консумация 2 киловата. Та 16А там ще са предостатъчно май.

А за металното табло - да, за такова ще гледам. Оказа се, че не са закачени на висяща дъска, а на плоскост подобна на бакелит. И са вкарани в глух прозорец, с дървена рамка и стъкло. Точно там дето са имаше прозорец дето си беше преграден. Та явно е било удобно и са ги оставили там.
thinkpad - майстор
brum написа:
Тъй, разгледах кабелите. За кухнята са пуснали 2х2.5мм2...
Гетинакс се нарича и се използва като основа за по-старите табла, на които се закрепват цоклите за витлови предпазители с винтове, като се пробиват дупки в гетинакса. Това е от една по-стара ера преди металните и пластмасови табла. Старите вложки са по 25А, защото по-големи не могат да се мушнат в тоя цокъл, вероятно за да не "горят" често или просто такива е имало. Ако толкова не можеш да познаеш какъв е кабела, отиваш при някой и му искаш 10 сантиметра 2,5мм2 мостовак.И сравняваш.
За 2,5мм2 смесен с осветление принципно трябва да ползваш 16А предпазители. Ама виж хубаво всичко с какви проводници е.
VLADO66 - майстор
Хидразине,много се въодушевяваш :) Имам 4 табла(едно главно и три етажни) с винтово-витлово-стопяеми предпазители,ревизирам си ги отвреме навреме и ако има нужда ще ги сменя,та не съм си взел ковчег под мишница и не съм тръгнал към гробищата.Апропо,понякога напрежението ми пада до 180v-как ли биха се чувствали АП-тата?
brum - майстор
thinkpad написа:
Ако толкова не можеш да познаеш какъв е кабела, отиваш при някой и му искаш 10 сантиметра 2,5мм2 мостовак.И сравняваш.
За 2,5мм2 смесен с осветление принципно трябва да ползваш 16А предпазители. Ама виж хубаво всичко с какви проводници е.
Нали точно това казвам, че там има едно 2х2.5мм2, та на око - всичките са такива. Значи да минавам на 16А предпазители. 3 броя, преди тях един 40 или 50 ампера и приключвам.
todortv - майстор
hidrazin написа:
.... Но това не са предпазители предназначени за битова употреба, нито тези с касетите.
:partyman:
Това, че ти си го мислиш, не означава че е така, нито си сигурен. И каква е разликата в промишлеността и бита?
На този дето съм го изпраскал долу, вземи му прочети pdf.
И по-споко с категоричните мнения, не ядем доматите с колците..... :partyman: :prost:
Кики - специалист
brum, тук се е завихрило някакво професионално изтъкване, надцакване и доказване та нещо не ти се обръща много внимание, главния предпазител в поста ти по-горе със снимката е 50А-В крива коетото значи че в таблото което ти ще направиш в къщи, главния трябва да е 40А-С крива най-много (да пише на него С-40). след него токовите кръгове комбинирани с контакти и осветление ги направи с 16А , бойлера е добре да го направиш на отделен токов кръг и ако е 2kW е с 16А предпазител ако е 3kW слагаш 20А, за кухнята след като е на 2,5кв предпазителя най-много 20А. Дано да си извадиш точните изводи от целия този спор в темата, гледам че още в началото си се ориентирал добре с леки изключения, и не слушай разни песни любовни за ВИНТОВИ предпазители, слагай си добри автоматични и си свиркай.
hidrazin - майстор
brum написа:
Разгледах вчера външното табло на къщата и там е АП. Май 50А, ама не съм сигурен, защото не видях точно обозначение за ампери на него. Той се вижда на картинката де :) . Та си мисля, че щом там е такъв е добре да сложа една идея по-малък или същият за общият във вътрешното табло. Та общият ще е или 40А или 50А.
Към brum - Може ли малко по-подробно за това външно табло? Този предпазител защо е така висящ на жиците или така ми се струва? Това табло на ЕРП-то ли е?
Както и Кики ти казва хубаво е да ги степенуваш - в твоето табло 40А за главен.
Тези 2kW за кухнята не са ли малко като предвидена мощност? То има плочи за готварски печки от тия кръглите дето са с по-голяма мощност. :?
todortv написа:
Това, че ти си го мислиш, не означава че е така, нито си сигурен. И каква е разликата в промишлеността и бита?
На този дето съм го изпраскал долу, вземи му прочети pdf.
И по-споко с категоричните мнения, не ядем доматите с колците..... :partyman: :prost:
И аз тъй си мисля. Никаква разлика няма. А ти вземи и покажи един проект на жилище с такива предпазители от последните десетина години насам че и повече. Няма и да намериш. Смятат ги за опасни. Винаги по невнимание може да бръкнеш вътре когато сменяш вложката. Да не говоря че е лесно и деца да ги стигнат, развият от любопитство и да бръкнат вътре. Освен това лесно може вложка примерно от кръг за 10А да бъде подменена с такава от 25А, което също си е вид подсилване и то без да слагаш дебел тел. Та общо взето стопяемите вече ги проектират само за там, където ще се обслужват от квалифициран персонал и където наистина е необходимо и АП-тата не могат да осигурят нужните по-специални характеристики за защита. Освен тези имат други недостатъци - невъзможност за добра защита на трифазни консуматори. Дава възможност за работата им в непълнофазен режим. Преведено означава че е един добър и сигурен начин да си опечеш трифазния мотор на помпата, циркуляра ... като гръмне единия бушон и остане на две фази.
Пък pdf-а съм го чел. Както и доста други. :)
А доматите, дори и както ходя да си наглеждам жилището в Търново ги ям нарязани и с ракия. :? А ти? :prost:
brum - майстор
Не е висящ бушона, закачен е отзад. Малко на криво се вижда, защото така съм снимал :) .Таблото - не знам на кой е, ама се намира в моя имот. Има два електромера вътре - моя и на съседите. Техният е стар, въртящ се (те са някакви англичани дето не са се вяскали с години), а моя е модерен цифров. Интересното е, че на техният кабел няма бушон, а на моят има.

За това табло имам въпрос - мога ли да му сложа катинар? То си има прозорчета и се вижда вътре какво показват електромерите. Искам да го заключа, че някой ми беше дръпнал бушона и СОТ-а беше остнал на акумулатора. Може да е опит за мизерия някаква ...

А за бушоните - разбрах, търся 40А-С за общият (без да разбирам какво значи С-то :) ).

Относно 2то киловата за кухнята - може и малко да дойдат. Моята идея беше там да е по-дебел проводник, ама не съм обърнал внимание какво са сложили. Но като цяло не мисля, че ще се ползват повече от 2 киловата. Кухнята е малка (160см) и е без вградени уреди. Някаква малка външна печка и единичен котлон ще има. Или един "раховец" :) .
Последна промяна от brum на нед яну 12, 2014 11:10 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
И аз тъй си мисля. Никаква разлика няма. А ти вземи и покажи един проект на жилище с такива предпазители от последните десетина години насам че и повече. Няма и да намериш. Смятат ги за опасни. Винаги по невнимание може да бръкнеш вътре когато сменяш вложката. Да не говоря че е лесно и деца да ги стигнат, развият от любопитство и да бръкнат вътре....
Една печка Раховец или нещо от този тип не може да надмине 3kW. Аз лично 2 kW не съм му и казвал.
Що иде реч за предпазителите - обикновено човек слага вложката в патрона и след това завива в цокъла. Да не говорим, че деца въобще нямат място в таблото. За това последното обикновено се намира на високо или е затворено с капак. Нищо не му пречи на детето да бръкне и в контакта с вилица и да се изпържи. Това аргумент да забраним контактите и щепселите ли е?
Относно вложките - вложки от 10А рядко се ползват. Дори осветление се защитава често с 16А. А най-голямата вложка, която влиза в цокъла, в който влиза и 16А е 25А. Както изглежда, проблемът ти не е със стопяемите, а конкретно с този тип.
hidrazin - майстор
brum написа:
Не е висящ бушона, закачен е отзад. Малко на криво се вижда, защото така съм снимал :) .Таблото - не знам на кой е, ама се намира в моя имот. Има два електромера вътре - моя и на съседите. Техният е стар, въртящ се (те са някакви англичани дето не са се вяскали с години), а моя е модерен цифров. Интересното е, че на техният кабел няма бушон, а на моят има...
Ами какво означава крива С? За да не обяснявам:
http://www.aagroup-bg.com/Emagazin.php? ... an02=4&c=1
Мисля че става пределно ясно. А това че имаш бушон на кабела в таблото е добре. Така ще можеш лесно да си изключиш напрежението към вътрешното табло за ремонта. Интересно е че е в имота ти. По-точно не точно това, а че вътре са двата електромера. :? Вероятно е заварено положение и не става ясно поне на мен чие е таблото. По принцип би могъл да го заключиш като оставиш ключ и на съседите. Не знам обаче тогава как ще осигуриш достъп на ЕРП-то? Все пак електромерите са тяхна собственост.
Относно Раховеца - това го пиша за умника от предния пост дето не знае колко е пълната мощност на един Раховец. Само комбинираната на газ и чугунена плоча е под 3kW. Дори и тази с керамичен плот и газ е над 3kW. :-D
Раховец 1 и 2 - 3680W
Раховец 12К - 4545W
Раховец 12КГ - 3345W
Раховец 12Г - 2880W
Та тези 2kW за кухнята - малко ми се виждат. Представи си че пуснеш и една духалка например или сложиш един фритюрник. Та само духалката е 2kW. Ама ти си знаеш най-добре де.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 20

Тема "Въпроси за табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: