Най - вълнуващия въпрос зимно време.
VLADO66 - майстор
Разбира се,така го е направил Сънчо.Той добавя чипс по различни причини.Иначе двата топлоизточника-пелети и ТП са съизмерими като цена/квт.
rosso666 - специалист
КОлеги понеже тук от няколко дена ме гложди една мисъл :axe: ...Искам да се допитам до вас.
Интересуваме когато имаш изградена парна инсталация с радиатори(алуминиеви)дали е грешка, ако настройката на мощността на пелетната горелка се определя от общата мощност на всички глидери в къщата :? ???
-пример-38 глидера умножавам по 113W(максималната мощност на глидер H500) +700W(лира за баня)=приблизително се получава 5000W
Тук не говорим дали тези радиатори са оразмерени правилно за отделните помещения. :wink:
Въпросът ми е има ли нужда горелката да е настроена на повече от тези 5-6KW
И към тази сметка трябва ли да добавя бойлер около 2.7KW.
Иначе общата сума на помещенията е около 50кв.м
Или просто да умножа (50m2*2.5H)*60W=7500W
ето и статията която ми размъти главата:http://www.termosilikat.com/bg/blog/%D0 ... 81%D1%82-4(Не искам да правя реклама на никой [-( )
Много благодаря
LazarGanev - "Велик майстор"
Трите неща - топлозагуби, мощност на радиатори и мощност на горелка са обвързани и всичко тръгва от топлозагубите на помещенията, в крайна сметка всичко се прави за да се преодолеят тези топлозагуби. Разбира се не всичко е проста математика, има и доста политика :wink: . Трябва да се съобразяват доста фактори. Каква беше горелката?
rosso666 - специалист
Горелката е gp 20+/25.незнам дали има значение но котела е юнкерс 24kw
в момента е настроена на около 8kw.котела държи около 60градуса,но имам чувството че температурата в стаите се достига срвнително по-бавно от колкото аконастроена на 11kw
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами нормално е да се достига по-бавно. Освен радиаторите също топлоотдават и тръбите, но трудно може да сметне колко. Така че щом не изключва горелката по температура на водата, зна чи тази топлина 11кВт се отдава в помещенията. Ако я оставиш на 11кВт по-бързо ще стопля къщата и трябва да изключи по стаен термостат - ако имаш. Ако я оставиш на 8кВт по-бавно ще стопля, но по-рядко ще изключва, което е по-добре. Ти си преценяваш
rosso666 - специалист
Имам стаен терчостат настроен е на 21градуса.циркулационната помпа е направена да пуска от 57градуса а горелката съм я настроил да спира на 75 градуса( ако се наложи).и да питам какво значение имат скоросрите на помпата.в момента е настроена на 3
hr.hristov57 - специалист
Колега rosso666, може ли да споделиш колко часа в денонощието работи котела и какъв е месечния разход на пелети за отоплението на тези около 50м2?
syncho - майстор
muhtarov написа:
При положение, че имаш ТП, защо са ти два енергоизотника ?! т.е. един за отопление и един за охлаждане?!
Защото ТП е добре при мека зима, както е тази, но ако паднат температурите се получава страшно със сметките, а и да не говорим, че няма да може да насмогне. Също така котел на чипс излиза по-евтино като експлоатационни разходи, че даже и като начална инвестиция. Охлаждането е ясно там няма мърдане - през касетъчните конвектори. Цялата система е на едно и мога да си разпределям кое къде и кога да отива и от къде да идва.
rosso666 - специалист
hr.hristov57 написа:
Колега rosso666, може ли да споделиш колко часа в денонощието работи котела и какъв е месечния разход на пелети за отоплението на тези около 50м2?
Имаш поща
hr.hristov57 - специалист
В този конкрете случай става въпрос за ФРАПИРАЩО преоразмеряване на инсталираната мощност. Дали rosso666 е действал по почина "направи сам" без предварителна подготовка или е потърпевш от "компетентен" майстор е друг въпрос.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: