• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Относно Раховеца - това го пиша за умника от предния пост дето не знае колко е пълната мощност на един Раховец. Само комбинираната на газ и чугунена плоча е под 3kW. Дори и тази с керамичен плот и газ е над 3kW. :-D
А сега помисли за едновремеността. Смяташ да ползваш 2-те плочи и фурната едновременно? Защото на някои готварски печки от този тип направо си е направено да не можеш да пускаш фурна и големият котлон едновременно. Големият котлон и и фурната са на един превключвател, та или едното, или другото. Фурната на същият Раховец е около 1,6kW. Малкият котлон е под 0.8kW, а големият е 1,25kW. Би било добре да се отдели 20А кръг за кухнята, но това е... А ти искам да ми кажеш колко пъти си пускал и двата котлона, както и фурната едновременно? То ако искаш може да го сметнем за ония 8kW печки. Дето направо ще отидат на ръба на предпазителя и няма да има място и за една духалка да пусне. :wink:
Junak - майстор
Комбинацията АП 50А крива В и АП 40А крива С не е много добра. По добре е 40А с крива В.
gogo7777 - майстор
И сега в крайна сметка кой бушон е по-надежден? Лачения (полимерен) или керамичната антика. Кой ще се запали при евентуална авария в бараката с дървата? Кой ще улови и изгаси искрата, АП-то с дъгоуловителната камера (не и знам принципа на действие) или керамичния патрон пълен с кварцов пясък? И друго ме човърка.......контактната пластина при АП-то старее ли. Ако залепне (както се случва при контакторите), то се превръща моментално в обикновен стопяем бушон с тая разлика, че нищо не го предпазва да се разтопи като кашкавал и евентуално да предизвика пожар. Какво ще се случи и с бобинката на селеноида в такава ситуация.....

Вероятно АП-то е обезопасен максимално, но в никакъв случай не е по-надежден от стопяемият предпазител и неговия елементарен начин на работа. :-D
MIRO_073 - майстор
gogo7777 написа:
И сега в крайна сметка кой бушон е по-надежден? Лачения (полимерен) или керамичната антика. Кой ще се запали при евентуална авария в бараката с дървата? Кой ще улови и изгаси искрата, АП-то с дъгоуловителната камера (не и знам принципа на действие) или керамичния патрон пълен с кварцов пясък? И друго ме човърка.......контактната пластина при АП-то старее ли. Ако залепне (както се случва при контакторите), то се превръща моментално в обикновен стопяем бушон с тая разлика, че нищо не го предпазва да се разтопи като кашкавал и евентуално да предизвика пожар. Какво ще се случи и с бобинката на селеноида в такава ситуация.....

Вероятно АП-то е обезопасен максимално, но в никакъв случай не е по-надежден от стопяемият предпазител и неговия елементарен начин на работа. :-D
То затова има разлика в цената на АП-та, а не като показания по-горе подобие на АП с иглата в него :-D

Малко снимки и от мен

Въпрос: Кой Ви допада най-много? :-D

Прикачен файл

IMG735.jpg

Прикачен файл

IMG734.jpg

Прикачен файл

Schneider.jpg Шнайдер серия DOMAE

Прикачен файл

ABB.jpg Предпазител ABB
gogo7777 - майстор
Ми да сравним най-марковия и скъп АП с най-калпавия стопяем предпазител с керамичен патрон. :-D Освен естетика и удобство, други предимства АП-то няма.
Тани - модератор
gogo7777 написа:

Всеки вид предпазители си има предимства и недостатъци! Никой от предпазителите няма да се запали при евентуално късо съединение, защото предпазителите не са самостоятелни устройства, а работят в система. При късо съединение, обикновено падат -

-предпазителя на кръга, в който е късото съединение
-главния предпазител в апартаментното табло
- главния предпазител в главното табло след електромера
- главния предпазител преди електромера АКО Е АВТОМАТИЧЕН. Ако е със стопяема вложка, той НЕ ГОРИ!

Това са фактите при сериозно късо съединение. Кой както иска така да ги интерпретира - дали е предимство или недостатък, това , че не изгаря винтовия предпазител. За мен е предимство, защото не ми се налага да викам аварийната група от EVN, за да ми вдигнат палчето на предпазителя, което е заключено в таблото! Предимствата за мен обаче си остават дотук! Знам какви са последствията от неволно даване на късо с фазомер във фасонка да речем.При защита с АП - само се чува звука от падането на предпазителя. При защита със стопяем предпазител, в шоуто се появяват и светлинни ефекти, а и самото шоу оставя отпечатък, освен в съзнанието и върху фазомера! От това също може да се направи някакъв извод за дървата и пожаробезопасността на уредите защитени с различни видове предпазители :wink:

Ако говорим обаче за цялостно изграждане на инсталацията само с винтови предпазители, то не смятам, че е целесъобразно, защото освен техническите им характеристики, са доста по-опасни за собствениците, а и не са дуракоустойчиви. При всеки възможен случай ги заменям с автоматични.

Относно залепването - след колко включвания под товар се случва едно залепване на един контактор? А колко пъти се включва един предпазител под товар, ако се ползва по предназначение!
Когато се взима някакво решение за бъдещето, няма как да знаем точно какво ще се случи и работим с вероятности. Е, по закона на вероятностите, по-добра защита за инсталацията и хората предоставят АП . Винаги има вероятност някой метеорит да падне и да удари къщата ви, но тази вероятност е твърде малка и ще се радвам следващия път защитниците на стопяемите предпазители да се съобразяват със статистиката, когато дават примери! Благодаря им предварително!

ПП Гого, без да искам съм отговорил и на следващия ти пост :wink:
MIRO_073 - майстор
gogo7777 написа:
Ми да сравним най-марковия и скъп АП с най-калпавия стопяем предпазител с керамичен патрон. :-D Освен естетика и удобство, други предимства АП-то няма.
Колега, аз не сравнявам керамичния патрон с АП-то :mrgreen:
DundyTheCroc - майстор
Със сигурност и двата вида си имат предимства, но както беше споменал вече някой за нашите условия е по-добре АП. Малко хора си купуват стопяеми от магазина, повечето си ги ремонтират сами и доволно ги подсилват, от там по Закона на Мърфи гори всичко, освен предпазителя :-D
Junak - майстор
thinkpad написа:
Да, за евтините предпазители за 80 стотинки става въпрос. Знам поне 2 неща - при ток над 25А за 25А вложка същата ще прекъсне. И знам, че при късо съединение токът е много над 25А и със сигурност ще прекъсне.
ПАРАМЕТРИ НА ПРЕДПАЗИТЕЛ СЪС СТОПЯЕМА ВЛОЖКА
-Номинален ток на вложката: токът,с която тя може да работи продължително време, без да се стопи;
-Номинален ток на изключване(Іизк): най-голямата стойност на т.к.с., която предпазителят може да изгори;

Моля колегите, които четат постовете на thinkpad, да бъдат особено внимателни.
thinkpad - майстор
MIRO_073 написа:
То затова има разлика в цената на АП-та, а не като показания по-горе подобие на АП с иглата в него...Малко снимки и от мен. Въпрос: Кой Ви допада най-много?
Добре, похвали се дека си бил. Стига вече. Моят нито е прозрачен, нито нищо. Функционално изглеждат еднакви. Ако ще говорим за прецизността на изработката и колко е по-фина и малко по-лачена - не, благодаря. То и електротехническите продукти на СССР не са се славели с прецизност на изработката или финост, ама ще ни надживеят
Тани написа:
Всеки вид предпазители си има предимства и недостатъци! Никой от предпазителите няма да се запали при евентуално късо съединение, защото предпазителите не са самостоятелни устройства, а работят в система. При късо съединение, обикновено падат
Не ти трябва аварийна група. Оня ден правих ремонт на едно място, най-културно отидох до таблото, отворих го, свалих главният предпазител и се върнах обратно. За цялата работа ти трябва една права отвертка. А за стопяемите предпазители - аз пък съм виждал такива от по-малките да горят практически веднага. Това зависи от тока и зависи от типа на предпазителя..
Junak написа:
...ПАРАМЕТРИ НА ПРЕДПАЗИТЕЛ СЪС СТОПЯЕМА ВЛОЖКА
А тия параметри къде ги има нанесени? Не говоря па въобще с параметри, чисти "предположения". :-D Факт е, че при късо съединение токът е много голям. При едно хубаво късо директно между фаза и нула се ограничава само от съпротивлението на проводниците, което всъщност е малко. От там и късото съединение е някакво опасно явление. А, да. Ограничава се и от предпазителя. :-D
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 20

Тема "Въпроси за табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: