• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
=D> Слагаш туй в онуй и после затръшваш вратата. :-D
И отиваш на бар :weedman: :rock: :supz: :shock: :partyman:
PCL82 - майстор
thinkpad написа:
hidrazin написа:
Току що говорих с лаборанти на единия завод за башони. По "стандартите" един башон за НН трябва да устиска минимум 30min при ток 1,6In (тоя дето го пише на башона). Повече да, по-малко не. За ВВ предпазителите изпитанията се правят при 1,2In.
Добре, то защото автоматичните не са по подобен начин? Аз съм виждал 16A да изгори точно при около 18-19А, а ти си говори...
И честно казано - КОЙ съм аз да споря със стандарта? А кой си ТИ да спориш с него? :-D
За тази особеност съм писал и друг път. Автоматичните изключват при по-малка кратност на тока при претоварване. Така ако при 1,5мм2 16А АП ще пази добре кабела, един стопяем от 16А може да го претовари, затова стопяемият трябва да е 10А в този случай.

Но в бакалията и без това търсенето на башони е ограничено и често се продават само 16А и 25А. Ако някой реши да ползва башони може да си купи вносни от Shrak заедно с ограничителни пръстени, които не позволяват да сложиш по голям патрон. Отделно тези пръстени затрудняват случайното докосване на пластината на дъното.

Сименс например произвеждат бързи башони за защита на полупроводникови прибори, има ги и в изпълнеие DIAZED и могат да се сложат в домашна инсталация, но струват пари.
http://www.hood.de/i/diazed-sicherungse ... 621516.htm Типът е gR Маркировката е с жълт пръстен.

А това са битовите предпазители тип gL/gG и знак охлюв. Типът gL/gG означава бавни при малки токове на к.с. същевременно бързи при големи токове на к.с.
https://www.distrelec.de/diazed-sicheru ... ungsschutz
hidrazin - майстор
PCL82 написа:
За тази особеност съм писал и друг път....
Ако някой реши да ползва башони може да си купи вносни от Shrak заедно с ограничителни пръстени, които не позволяват да сложиш по голям патрон....
Сименс например произвеждат бързи башони за защита на полупроводникови прибори, има ги и в изпълнеие DIAZED и могат да се сложат в домашна инсталация, но струват пари.
http://www.hood.de/i/diazed-sicherungse ... 621516.htm Типът е gR Маркировката е с жълт пръстен.
А това са битовите предпазители тип gL/gG и знак охлюв....
Ами то и аз май пак трябва да пиша. Тези неща вземи ги обясни на комшийката Пенка, на съседа от долния етаж дядо Пешо или младото семейство от съседния вход дето тя няма средно образование а той е завършил ТОХ. И за gR, gL, gS, gPV, gM ..... и за охлюва също, за да знаят как да си поръчат от Германия DIAZED с DHL. Може и пръстени да си поръчат ... венчални. :-D
Не знам защо се правите на такива дето не сте? Никой не проектира, никой не иска и им мина времето стопяемите башони в жилищните сгради. То се оказва че и хора дето се праскат за електричари не са наясно точно за какво иде реч а останалите колко трябва да са в час? Потербителите.
Всеки сам си решава как да си го направи за него си и то ако не е ново строителство. Със всичките последствия. Но пък не мисля че трябва хората по форумите да се тикат в неправилната посока. Ще вземе някой да ти смята на колко щял да изключи 16А че да вземел по-малък. Хората искат да си вдигнат палчеето и да не го мислят.
:partyman:
P.S. Между другото ще чакам да ми покажеш проект на жилище в Германия дето в таблото(вътрешното) има проектирани стопяеми предпазители. :-D
PCL82 - майстор
hidrazin написа:
P.S. Между другото ще чакам да ми покажеш проект на жилище в Германия дето в таблото(вътрешното) има проектирани стопяеми предпазители. :-D
Нямам достъп до проекти, но ще ти кажа, че винаги в главното табло и евентуално главните в етажните табла са стопяеми. При старите изпълнения са витлови, а при новите са в кастеки. Самите кръгове са с АП.

Следвал електротехника в Германия и на лекцията "Електроинсталационна техника", която се водеше от служител на ЕРП-то ENBW на провинция Баден Вюртемберг, го попитахме за стопяемите предпазители. Той каза така: задължително е в началото на захранването на една сграда пръвите предпазители да са стопяеми, после за кръговете може и с АП и със стопяеми, но практиката и съвременното ниво на техниката е с АП.

Тези първи предпазители, поставени във въводна кутия са границата на собственост. ГРТ е на потребителя, като електромерите вътре се контролират от ЕРП-то, но собствеността им май е на потребителя.

Стопяемите предпазители в етажните табла служат и за видимо разеляне при ремонти. Там имат формулирани едни 5 златни правила по сигурността:
1. Изключи напрежението.
2. Подсигури срещу повторно включване.
3. Измери наличието на напрежение.
4. Заземи/свържи на късо изключената уредба
5. Раздалечи/отстрани/покрий/прегради, частите, които могат да се докоснат до части под напрежение.

Ако не искаш стопяеми предпазители, има изваждаеми автоматични прекъсвачи.
Последна промяна от PCL82 на пон яну 13, 2014 3:50 pm, променено общо 6 пъти.
MIRO_073 - майстор
hidrazin-e не се заяждай с колегата :partyman:
brum - майстор
Аз пак да се включа с въпрос :) .

Та последно го реших 3 х 16А бушони (за двете стаи и бойлера - той ще е 30л, 1.5kW), 20А за кухнята (там е 2.5мм2 кабела, ама пак съм под предписаните 25А, кабела е дълъг около метър и половина). 40А, В крива за общ бушон. И малко метално табло.

1) Тук идва и първият въпрос - тия по 16А и 20А каква крива да са? В или С? Май и двете ще ми вършат работа.

Второто ми питане е за кутията - ей тука има някаква кутия, ама май не е каквато трябва - http://prodavalnik.com/kutiya-za-elektr ... -i14494357. И въпросите:

2) Тая кутия това ли е което търся или не? Щото на фона на другите метални ми изглежда леко несериозна. И да знам дали да търся по-читава или да скачам на тая. Че тия по-читавите са по 60 до 100 лева.

3) Металната кутия се заземява, нали? Питам, да не направя някоя глупост :) .

4) Мисля кутията да я закрепя за гетинаксовата плоча като се подсигуря, че плочата е здраво закрепена за стената зад нея. Това е удачно, нали?
PCL82 - майстор
1. Щом главният е крива В е редно и следващите да са пак крива В, иначе е възможно главният да изключи преди подчинения.

2. Тази кутия, която си намерил е красива и изгодна, но не дава достатъчна противопожарна защита. Имам предвид ето такъв уплътнен шкаф http://www.tashev-galving.com/403940-20 ... %BD%D0%BE/
Добри цени можеш да намериш в София, на ул. Веслец на 50 метра след ул. Екзах Йосиф от дясната страна в посока бул. Сливница. Препоръчвам ти последното място, защото техните табла имат собствена нулева шина на монтажната плоча и заземителни кабели между полочата, шкафа и вратата му. Масово другите нямат тези екстри, а зените им са сходни.
3.Металната кутия се занулява, като нулевата шина е свързана с корпуса и отделно е хубаво да се заземи, като набиеш един заземителен кол в близост до таблото.
4. Такова закрепване не ми допада. Отстрани гетинакса и всички дървении. Да остане само зазидания прозорец. Таблото закрепваш с дюбели за стената и кабелите прекарваш през пластмасовите щуцери на таблото. Добрее Таблото да дойде плътно до гредата и да няма свободно минаващи кабеляци. Резервната дължина подреждаш и привързваш вътре в таблото.
Последна промяна от PCL82 на пон яну 13, 2014 4:13 pm, променено общо 3 пъти.
MIRO_073 - майстор
Поразгледай тук. http://www.cablecommerce.bg/shop/bg Мисля, че цените по ще ти харесат.

1.Вземи си крива С. Ако имаш друг главен вънка в таблото на ЕРП-то той е добре да е крива D.- ако заваряш с електрожен. Ако е С ще го преживееш :-D

3.Металната кутия се заземява-да
4. Като имаш метална кутия не е необходимо гетинаксова основа.

Успех.
Junak - майстор
MIRO_073 написа:
1.Вземи си крива С. Ако имаш друг главен вънка в таблото на ЕРП-то той е добре да е крива D.- ако заваряш с електрожен. Ако е С ще го преживееш :-D
Спрете се с тез глупости най-после де. Тея от ЕРП-то слагат крива В, вий говорите за крива Д.
Особено, ако има по дълга линия след таблото, задължително е В. При по къса, може и С. Зависи от импеданса.
Кики - специалист
PCL82, сега ако се опитваш да ни накараш да слагаме преносими заземления при обслужвания и/или ремонт на битови ел инсталации или пък да слагаме ограждения около неизключените такива става несериозно, не мислиш ли? Айде да не бъркаме нещата, колко от вас (запалени апологети на старото) изграждали битова ел.инсталация в последните 15 че и повече години е слагал табло тип ТАП с ВИНТОВИ препазители? и откъде ги купувате такива ТАП-ове? От толкова лесен (за повечето от вас) въпрос на автора на темата се заформи теоретично научен спор за характеристики, токови осечки, криви и т.н. и т.н.. Ми новите ГРТ се изработват с ВИНТОВИ предпазители преди електромера недостъпни за потребителя и АП след електромера, достъпни за потребителя. Апропо: в ГРТ се слагат АП с "B" крива за да те накарат да спазиш селективноста изграждайки вътрешната инсталация и за да ограничат до зададената и платена от теб партида, смятам че няма нужда да се обяснява каква е разликата м/у B - C - D криви!
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 20

Тема "Въпроси за табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: