• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 20
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Прикачен файл:
18plus.JPG
Абе ако не си уверен, че ще се справиш по-добре извикай електротехник да смени предпазителя. :!: :!: :!:
brum - майстор
Абе аз предполагам, че няма да имам проблем. От ток и жица хич да не е - разбирам. Ама някак си ми е дискомфортно да чопля по 220V инсталация докато е под напрежение.

Ама здраве да е, ще си стоят с В крива. Ако за напред не ми стига тока ще обмислям смяна в таблото.
fikata - майстор
Нов герой в този латиносериал ...
Накратко за БДС EN 60898

Стандарт БДС EN 60898 носи името АВТОМАТИЧНИ ПРЕКЪСВАЧИ ЗА ЗАЩИТА СРЕЩУ СВРЪХТОКОВЕ НА ЖИЛИЩНИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ИНСТАЛАЦИИ. Този стандарт се отнася за автоматични прекъсвачи за променлив ток, с обявено междуфазно напрежение не по-високо от 440 V, обявен ток не по-голям от 125 A и обявена комутационна възможност при къси съединения не по-голяма от 25 kA.
На този стандарт трябва да съответстват всички автоматични прекъсвачи, предназначени за употреба там, където ще се обслужват от хора, които не са кваливицирани или инструктирани (напр. ел. инсталации на жилищни сгради).
БДС EN 60898 дефинира следните основни параметри по отношение на автоматичните прекъсвачи :
- Обявено работно напрежение Ue
- Обявено напрежение на изолацията Ui
- Обявен ток In
- Обявена комутационна възможност при късо съединение Icn – означава се като число оградено в правоъгълник на фасадата на автоматичния прекъсвач
БДС EN 60898 дефинира понятието oбхвати на токовете за задействие без закъснение (криви на изключване на автоматичните прекъсвачи).
Разглеждат се криви тип B, C и D . При крива B прекъсвача изключва мигновенно (с магнитната защита) при ток над 3-5In , за крива C при ток над 5-10In и за крива D при ток 10-12In. Най-често в практиката се използва крива C, крива D се използва за защита на консуматори с голям пусков ток.
brum - майстор
Добре де, тая В крива като 3 до 5 пъти тока на бушона това означава, че тоя бушон ще изклчва при пикови токове по 150-250 ампера. Така ли е? И ако е така - какви уреди биха имали проблем да запалят с такива токове?

Сега като се замисля се сещам за импулсни захранващи блокове с големи кондензатори или мощни електродвигатели като потенциални проблеми за тия токове. Нещо друго по-често ползвано?
hidrazin - майстор
Ами освен някоя мощна помпа за друго не се сещам. Евентуално някой по-голям климатик и то конвенционален а не инверторен?
:partyman:
MIRO_073 - майстор
hidrazin написа:
Ами освен някоя мощна помпа за друго не се сещам. Евентуално някой по-голям климатик и то конвенционален а не инверторен?
:partyman:
...и електрожен.
PCL82 - майстор
Карай с крива В. Ако ще заваряваш нещо или ще циклиш дюшемето е хубаво да имаш един силов контакт в таблото с 25А крива С. Не каза как е направено осветлението в кухнята? На същия кръг с уредите ли е?
brum - майстор
Кухнята е кухненски бокс в едната стая. Та кабела за кухнята е единствено и само за конктакти дето ще захранват кухненски уреди. Тока си върви заедно с контактите в стаята.
brum - майстор
Я да питам - къде да търся читави АП с В крива? Че отидох в Ташев Галвинг и ми казаха, че налични нямат, щото такива никой не търсел. Иначе инаха Сименс, ама С крива ...

И да попитам какво да правя със СОТ-а. Хората са го вързали директно на главния бушон в момента. Да му отделя един бушон за него си на 2А ли?
MIRO_073 - майстор
brum написа:
Я да питам - къде да търся читави АП с В крива? Че отидох в Ташев Галвинг и ми казаха, че налични нямат, щото такива никой не търсел. Иначе инаха Сименс, ама С крива ...

И да попитам какво да правя със СОТ-а. Хората са го вързали директно на главния бушон в момента. Да му отделя един бушон за него си на 2А ли?
Кажи последно какви амперажи и бройки си се спрял крива В
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 20

Тема "Въпроси за табло с предпазители" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: