• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
griffin - майстор
В магазина тия свредла( или фрезери все тая ) ги знаят като цигански бургии :-), трудно е наистина изходното отверстие да се получи гладко но не и невъзможно :-) аз разпробивах 1см. шперплат но подложих отдолу едно отпадъчно парче и отвора стана относително гладък :-) (трябват и маалко повечко обороти :-) )

За изхабяването нямам идея все още :-)
Успех
Харалампи - специалист
peshev-ko написа:
Това братя са фрезери а не свредла!
Харалампи,свредлата за "дърводелски цели" са с така нареченото "циганско заточване" и са доста брутални.Почти невъзможно е долния край на отвора да стане "чист" т.е. с гладки ръбове.Заради ъгъла на заточване,се изхабяват бързо.Без значение кой е производителя.
Не сикам да звуча засегнато, ама само казах че с тази машинка няма как да заточиш свредлото с т.нар. циганско заточване. Честно казано освен да я използваш за предварително оформяне конуса на счупени свредла не виждам какво друго можеш да я правиш. Знам че се повтарям, но с тази машинка не може да се направи затиловане на свредлото и ако го използвате направо рискувате да го счупите или прегреете.

Борка, ако свредлата се заточват с пила ... направо ги хвърляй. Егати свредлото дето е по-меко от пила? Използвай водещ отвор и високи обороти. По възможност инструмента трябва да е стабилен. Може да пробваш с по-тежка дрелка, за да намалиш вибрациите.
ack написа:
housedoktor, тези стават ли за ПДЧ? И има ли 15 мм ? Сигурно има де, ама аз да питам, защото не видях такъв размер Мосю Бриколаж.

Искам да ползвам 15 мм за направа на отвор за шведска сглобка.
Ползвай фрезер. Пробвал съм с подобни свредла - отвора става рошав
Някъде бях описал една техника на баща ми. Първо прави зарязване с назъбената чашка (не и знам името) и след това пуска фрезера. Горната част на отвора става перфектна.
peshev-ko - специалист
Харалампи,не съм и искал да те засегна.Просто дискутираме.Аз не съм човек,който обича да се заяжда.Напротив-уважавам и ценя мнението на останалите.Хайде наздраве :partyman:
housedoktor - майстор
За сглобки не стават ,не са затова.Иначе се справят перфектно дори и с много твърдо дърво и ламинати.При правилно използване правят перфектен отвор.Единствено,за да не чупят от обратната страна -щом излезе върха се пресреща.Това е .А 15 мисля че има,имам всички размери от 6 до към 40 мисля заедно с удължител 30 см.Почти не ползвам други

Прикачен файл

p4665698_x.jpg
Тези са за глухи отвори
p4665698_x.jpg (21.19 KиБ) Видяна 8530 пъти
Харалампи - специалист
housedoktor отдавна ти завиждам (благородно разбира се) за инструмента с който работиш. Аз самият имам много неща за човек който не си вади хляба с това, но ...
borkata3000 - специалист
Купих си нов свредел, някаква си марка. Пробива по-зле (даже пробива е силна дума) от попеления Бош, който се опитвах да заточа с пилички. :? Мислех, че всички свредла пробиват еднакво, а само времето им на живот е качеството при тях. Останах доволен от свредела на Wolfcraft.
Между другото секцийката ми е почти готова. Утре започвам поставянето на вратичките и се надявам в края на седмицата да си имам хубава секцийка. :) От желание и ентусиазъм съм подготвил една тема с много снимков материал. :roll:
housedoktor - майстор
Харалампи написа:
housedoktor отдавна ти завиждам (благородно разбира се) за инструмента с който работиш. Аз самият имам много неща за човек който не си вади хляба с това, но ...
Е аз си вадя хляба с това и няма начин.Полудявам при мисълта ,че може да има специализиран инструмент за нещо а аз да го нямам.Някой път мога да постна част от арсенала:) А относно свредлата -от обикновенните Heller i Snappy ми правят добро впечатление,както и Dakota с вграден ограничител и подвижна глава за фрезенг

Прикачен файл

DKTDP.jpg
Това са свредла тип Дакота, пробиват много бързо но при невнимание се чупят лесно
DKTDP.jpg (16.25 KиБ) Видяна 5897 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Свредла за дърво - бързо си отиват" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: