Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
c5pro - специалист
Shark написа:
c5pro написа:
мощноста е 20W на метър-студено бяло
Тази мощност на ЛЕД лентата достатъчна ли е за да се ползва като основно осветление или трябва по мощна?

Зависи колко квадрата ти е помещението и колко метра LED лента ще сложиш.
dadko - майстор
осветлението с LED лентата при мен ще е декоративно. Не мисля, че ще е удачно само с него- за основно осветление.
За такова съм предвидил четирите луни във фигурата в средата, всяко с по две енергоспестяващи лампи с обикновена фасунга Е27, както и 10 лунички с LED крушка 3W на 220V по периферията на външната фигура
Малко снимки преди да намацам стените и да почна ламината

Прикачен файл

108_0879.JPG

Прикачен файл

108_0885.JPG

Прикачен файл

108_0891.JPG

Прикачен файл

108_0895.JPG
Shark - специалист
c5pro написа:
Shark написа:
c5pro написа:
мощноста е 20W на метър-студено бяло
Тази мощност на ЛЕД лентата достатъчна ли е за да се ползва като основно осветление или трябва по мощна?

Зависи колко квадрата ти е помещението и колко метра LED лента ще сложиш.
Най общо казано 50 кв/м е помещението и 21 м скрито осветление, което почти обикаля цялото помещение.
dadko - майстор
Най общо казано 50 кв/м е помещението и 21 м скрито осветление, което почти обикаля цялото помещение.

Струва ми се малко. При мен стаята е с повече от два пъти по- малка квадратура и само с 4m по-къса лента (вярно, малко по- слаба), но не мисля да разчитам на LED лентата за основно осветление.
Зависи и какво е помещението. При мен стаята е детска и ще е нужно повече светлина за уроците и домашните...
за спалня може и да не е необходимо много светлина, ама щом е 50 кв. м- сигурно е дневна.
Shark - специалист
Когато проверявах за лента най мощната беше 14.4W/m и ми казаха, че свети силно, но за основно осветление не е достатъчна тази мощност.
Сега видях, че предлагат ЛЕД лента на Осрам 23W/m, 1850 lm/m, но цената е умопомрачителна и намалена от 200 на 129 лв. м

Интересно ми е c5pro, какво ще каже за неговата лента, дали има достатъчна осветеност, ако знае колко лумена е неговата лента на м., от къде я е купил, колко пари е на м.?

Понеже не си падам по лунички независимо дали са ЛЕД или халогени....
dadko - майстор
Стените ги нацапотих, остана да ги мина още една ръка и това ще е.
Появи се обаче проблем със захранванео на LED лентата. Притеснявах се, че ако сложа вентилатори за охлаждане- ще бръмчат, а 150-ватовото. захранване издава странен дразнещ жужащ звук. 100-ватовото не бръмчи.
Пуснах темичка и в раздел " Електротехника", тъй като предполагам, че електроспециалистите не четат много темите със строителните ремонти, така, че се получава дублиране с въпроса, за което се извинявам.
Как да процедирам- да търся ли някакъв друг тип захранване или проблема се таи някъде другаде?
Shark - специалист
Ако не си купил захранването от сайта, който ми показа, а от магазин в БГ, най-добре на място в магазина да ти кажат дали има проблем или просто така си работи захранването. Направо си направи устата да ти го сменят за друг модел, ако има желание продавача ...
dadko - майстор
Не, захранването го поръчах от български магазин. Писах в другата тема (това е недостатъка като отварям две теми за едно и също, но- написах от какви съображения)
" Аз им го върнах днес по обяд. Жужели били при определени ситуации- когато се димира. Ако съм уснел лентата да свети само в един цвят- нямало да жужи. Върнаха ми парите. Обаче не реших проблема. Лентата тябва да я светна. Дали ако сложа две захранвания по 80 вата и LED усилвател ?"
Така или иначе чакам да ми пристигне един RGB усилвател, който щеше да ми е в излишък...

като го връщах- в магазина ми предложиха 150 W захранване, което било професионално, с 5 г гаранция и струва около 130 лв. За тези пари трябва не само да не жужи, ами нежни мелодии да свири. 130 лв. в момента не ми се дават, накрая може и на този вариант да отида, ако не намеря друга алтернатива
c5pro - специалист
Shark написа:
Интересно ми е c5pro, какво ще каже за неговата лента, дали има достатъчна осветеност, ако знае колко лумена е неговата лента на м., от къде я е купил, колко пари е на м.?

Понеже не си падам по лунички независимо дали са ЛЕД или халогени....

LED лента SMD3528, 60led/m, 12VDC, 20W/m, невлагозащитена
Ъгъл на светене: 120°
Тип на лентата: самозалепваща, гъвкава
Ширина на лентата: 10 mm
Цвят: студено бяло
Степен на защита: IP20
Минимална дължина на сегмента: 50 mm

Става и за основно осветление.Това ми е основно осветление,обща мощност 294 вата.За съжаление съм изхвърлил опаковката,но по памета е около 1600 лумена.Цената е 15 лева на метър.
Shark - специалист
Благодаря за изчерпателната информация.

Ако е възможно да ми кажеш от къде е закупена, може и на ЛС ? Аз намерих в един сайт лента 19.5 W, но цената с ДДС идва към 30 лв.

Тема ""Освежаване" на стая- оТкачен таван ( и не само)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: