Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
kamendc - специалист
Здравейте - ще правя ремонт в един апартамент от вероятно добре познат ви тип: живели са баба и дядо без много възможности да го поддържат, после наследниците го продават и всичко трябва да се прави от-до.
В тази тема отвреме-навреме ще споделям докъде съм стигнал, и ще искам идеи и съвети като потрябва.

Първо се захванах да оправя вратите. Реших да ги изшлайфам и боядисам поради няколко причини:
1. Дълговечност - щом са издържали 30 години без да се изметнат, вероятно ще издържат още 30. А новите популярни врати от нагъната хартия не знам колко мога да им имам вяра.
2. Консервация на ресурси - защо да се секат нови дървета и да се правят нови врати, като в старите има още хляб. Дано да не ме наречете Плюшкин, но не обичам да хвърлям неща, които смятам, че имат още полезен живот.
3. Бюджет - нови врати с монтаж и с рамка за прозорец отгоре (такъв тип са и четирите) щяха да си сигурно по над 300 лева, а старите ги направих 4 общо с боя за 30 лева, шкурка за 5-10, и по една нова дръжка по 10 (че старите бяха доста охлузени). Е, отидоха и няколко дни работа, не по цял ден на врата, но все пак доста време хвръкна.
Получи се за мен задоволително:
Прикачен файл:
SAM_0636.JPG
Бяха във вид, подобен на входната, ето така:
Прикачен файл:
SAM_0637.JPG
А това е инструмента и материала:
Прикачен файл:
SAM_0642.JPG
Този виброшлайф Бош излезе голяма машина. Преди съм работил малко с една китайска играчка, нищо общо няма като производителност и удобство.

Така, за вратите съвети няма какво да искам, защото вече съм ги направил.
Искам обаче за стените да потърся малко акъл. Ето какво правя, за да сваля старото покритие - отгоре латекс, а под него някаква жълта гадост, прилича ми на хартия, като стари тапети, но пък не мога да им видя снадката? Да не е някакъв вид грунд...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FaRu66i7I1Y[/youtube]
Пускам пара от една китайска пароструйка, то омеква и пада доста лесно с шпаклата. На тавана е само латекс, там по същия начин. Отдолу си излиза доста запазена гипсова шпакловка, която мисля да мина само на някои места с Шийтрок. Издърпал съм барем 100 пирона от стените, дядото е бил голям фен на картините, а бабата - на чиниите (от тези, дето се закачат по стените). Нещо ей такова бяха всичките стени:
Прикачен файл:
SAM_0641.JPG
Та тук въпроса ми е дали работя правилно и нещо трябва ли да променя. После ще грундирам и ще мина латекс две ръце.

Имам и още няколко въпросчета.
На пода ще слагам ламинат (най-накрая, разбира се), но се замислям с тази форма на помещенията трябва ли да го пресичам - хола и спалнята са не точно съседни, а свързани през трапезарията, общо се получава правоъгълник около 6х7 метра, а доколкото знам до 8 метра ламината няма нужда да се пресича. Мисля да редя направо от край до край, не знам правилно ли е. Да не се озоря с парчетиите около касите, ще режа със зеге - друг инструмент нямам. Ето формата на стаите:
Прикачен файл:
SAM_0638.JPG
Другите ми два въпроса в следващия пост, защото лимита за снимки се изчерпа.
Последна промяна от kamendc на съб яну 04, 2014 8:50 pm, променено общо 2 пъти.
kamendc - специалист
В кухнята и банята вертикалните щрангове са сменени. Хоризонталните ще викна майстор да ги смени - или ако някой софиянец с поялник за ППР тръби желае да удари едно рамо, аз ще му държа и ще гледам да науча как става, пък в замяна ще дойда да му помогна аз за нещо, което му трябва някой път, или ще му платя надник. Но водомерите са изкарани ниско долу над земята и се чудя как да ги скрия. Ще ми се да стане в някой шкаф, в кухнята май ще е по-лесно, но в банята са много близо до сифона и не знам ще може ли да се вградят в шкаф от този тип за баня с мивка отгоре. Там май ще трябва да се направи куфарче от итонг и да се облицова с плочки и ревизия. Приемам идеи.

Кухня:
Прикачен файл:
SAM_0639.JPG
Баня:
Прикачен файл:
SAM_0640.JPG
В банята се чудя също аз ли да къртя плочките или да викна "кърти, чисти, извозва" - лошото е, че май почти винаги те са едни мургави братя, кой знае каква ще я свършат... Ако къртя аз, също кой знае каква ще я свърша, не знам това колко отговорна работа е? Имам машина ей такава:
Изображение
Но дали трябва майсторлък или просто блъскаш докато падне всичко? Или от сръчността ти зависи дали после ще трябва да се мажат пак стените, или просто ще се лепят плочките?
Мозайката също дали да я къртя, или направо върху нея да лепят теракот? Но ще трябва наклона да се направи по-полегат, защото ми се види доста стръмен. То май по норматив на мозайка го правеха по-стръмен едно време, а на теракот сега е по-полегат.
nikolovvd - майстор
Ако плочките са добре сложени, т.е. при почукване не бие на кухо, няма нужда да ги сваляш.
В Германия има много добри грундове, които позволяват монтаж на плочка върху плочка, но у нас не мисля, че са толкова качествени. В България съм ползвал СМ 117 преди години. Нанася се тънко покритие 1-2 мм, което след изсъхване/стягане се рони и с ръка, но като минат 24 часа става много здраво и можеш да слагаш плочките на гребен, стига да са ти равни стените.
kamendc - специалист
Плочките са равни и са стабилни, но ако се реди отгоре много ще се вкопаят изводите за ВиК-то.
Освен това искам да сменя тръбите след водомера, които са останали от старите железни - само вертикалните щрангове са сменени.
Въпросът ми е майсторлък ли е къртенето, да се хващам ли аз или да търся "кърти, чисти, извозва"? Друг е въпросът колко ще е и техния майсторлък...
nikolovvd - майстор
Можеш да прорежеш плочките с диамантен диск само там, където са тръбите и да изкъртиш само тази част, където минават тръбите, за да ги извадиш. В образувалите се улеи можеш за положиш новите. Продават се специални длета за копане на канали в стена, ако решиш да прокараш тръбите от другаде и не са скъпи. Една машина с 800-1000 вата мощност на Райдар е около 100-150 лв.
Ако свалиш старите плочки стената ще ти глътне почти два пъти повече пари, но за строително лепило и ще трябва да извикаш майстор, защото може да не се справиш сам, ако нямаш опит.
martin_ganev - специалист
Аз мойте плочки в банята си ги къртих сам и то без машина а с чук и секач.Голяма хамалогия падна но стана за два дена я бях изкъртил и изхвърлял старите плочки и така си спестих 200лв дето ми искаха за къртене и изхвърляе.Няма нищо сложно а и ти имаш машина направо ги почвай.
kamendc - специалист
ОК колега - ще ги почвам. Засега съм се забатачил в кухнята, нямам много време да работя, предимно уикендите и то не по цял ден. Та още не е дошъл ред на банята.
Все пак ми се щеше да чуя съвет от някой, който реди фаянс, да каже трябва ли да внимавам за нещо.
Като дойде майстор плочкаджия да не вземе да каже - дай пари да ти подготвя стените аз, защото ако го правиш ти ще ги изкривиш и после ще трябва да ги измазвам и изправям.
Изкъртих една-две плочки пробно и отдолу лепилото седи на гребен... чудя се да го стържа ли, това ще е голяма играчка май. Или да си купя една по-широка лопатка за къртача.
Имам и един въпрос за абсорбатора в кухнята, но ще го задам в съответния раздел, че тази тема май много не се чете.
zdraveca - специалист
Относно мозайката на пода, може да се лепи теракота направо върху нея, само ще го намажеш с контактен грунд. Този апартамент да не е в Красно село, че някой кърти всеки уйкенд от 5 седмици насам, та поне да знам, че си ти :lol:
kamendc - специалист
Ха-ха, в Красно Село е съвсем случайно.
Но не съм къртил досега нищо. То аз ако къртех от 5 седмици насам, нищо да не е останало!
Като ще къртя ще си взема отпуска делничен ден, защото домоуправителя каза, че съседите били решили уикендите да не вдигало много шум.
Засега само си подготвям стените (по технологията от видеоклипа, която не вдига шум). Е, вратите като шлайфах с виброшлайфа малко имаше шум, няма как - за което задочно се извинявам на непознатите си съседи!

Тема "Идеи и съвети за моя ремонт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: