Здравейте, отдавна чета форума, има изкючително полезни съвети, поздравления! :) Най-накрая дойде времето и да напиша нещо - искам съвет за реализацията на следното нещо -

Изображение

Искам да направя такава "ниша" за скрито осветление в коридора....досега не съм работил с гипскартон, изчетох почти всичко във форума, но все пак искам да се посъветвам...
Тъй като на тавана вече има сложен гипскартон, предполагам трябва да закрепя конструкцията на стената...примерно един UD профил захванат за стената, няколко CD резнати на 15-тина см, захванати за UD-то и после още едно UD отпред..и аз немога още точно да си го представя. Притеснява ме, че като трябва да обшия конструкцията с гипскартон, отгоре няма да има място да завия винтовете...тъй като разстоянието от тавана ще е примерно 10-тина см и незнам как ще пъхна винтоверта там :)
Четох, че има и някакъв вариант с 5 см газобетон да стане, с арматурни шишчета за стената хванати или нещо такова?

Дайте съвет и не ми се карайте, нов съм още :):)
Тани - модератор
Ако не бързаш много тези дни ще правя точно коридор и ще снимам стъпка по стъпка.
Ще изчакам :) Дано това, което правиш има нещо общо със снимката по-горе...защото както споменах, при мен е малко заварено положение..на тавана вече има гипскартон завит върху ДЪРВЕНИ летви тип направи си сам :)
Хайде де, никой ли няма идеи? Дайте някакъв акъл?
leonardo_vd - модератор
madd написа:
Хайде де, никой ли няма идеи? Дайте някакъв акъл?
Не е нужно да пускаш по 2 мнения без да ти е отговарял никой. Идеи има и те са споделени вече. От теб се иска само малко да потърсиш. :wink:
Ами както съм написал по-горе, прочетох целия раздел за гипскартон + почти целия раздел за декоратвини елементи...и да, видях някои идеи за реализация на различни докративни елементи, тавани и прочие, но точно такова, каквото аз искам естествено няма. Разгледах темите за работа с гипскартон, профили, сглобки и ВСЕ ПАК НЕ съм работил с гипскартон досега, исках просто да попитам дали съм на прав път и някой да ми даде съвет за моя ЧАСТЕН случай.

Щом според теб има вече такива споделени идей, можеше да ми дадеш линкче поне към темата, може пък да съм го пропуснал? И без това темите тук не са безброй, бел съм модератор в много по-голям форум и пак съм си правил труда да изровя някой линк към тема за по-незнаещите или нови във форума?

Щом не ми отговаря никой, аз приемам, че или никой не знае, или никой не си прави труда да даде смислен отговор или си пази съкровените отговори за себе си. Да, аз разгледах работите, които си правил, наистина си добър в това, което вършиш, но аз съм сигурен, че съм много добър в други неща, от които ти нищо не отбираш, но като влезнеш да ме попиташ аз ще направя каквото мога да ти го обясня на разбиаем език :)

Всичко това го казвам без никакви лоши чувства, напротив, наистина съм впечатлен от нещата, които видях в този форум, но може би малко повече помощ за истинските направи си сам или first time потребители няма да е излишна!
leonardo_vd - модератор
Очертаването на овала може да видиш тук
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=433
А самото скрито осветление се прави по същия начин както е описано в темата, само че картона който затваря фигурата се оставя да стърчи и после се изрязва. Така вече имаш чело (скрито) на края на картона(този който си изрязал под някаква форма) завиваш едно нарязано УД и монтираш челната лента която за да покрие УД-то трябва да не е по малка от 5см.
Благодаря за отговора! :) Значи аз искам да направя нещо съвсем просто, няма нито овали, нито зарязване на профили. Ето прилагам една схемка, дано се разбира..въпросът е отгоре откъм тавана, дали се слага гипскартон, или предната част се прави по-висока...и аз незнам точно? Не виждам как ще завия тоя гипскартон отгоре, при това растояние, което искам?

Прикачен файл

shema.png
shemka
shema.png (16.57 KиБ) Видяна 9965 пъти
leonardo_vd - модератор
Трудно ще го напеавиш както искаш. Разстоянието е доста голямо като гледам за да се държи само на едно УД. Откъм тавана няма нужда да има картон, но дълбочината на скритата част при този случай не е добре да е повече от 15см.
Celeborn - специалист
Здрасти, така е вкъщи:

Дано разбираш леко първобитните ми корекции върху схемата :)
(Това в центъра е гледано отгоре)

По желание дълбочината може и да не е толкова, а просто на някое място да се прегради (така че да има видима дълбочина 15 см примерно), като профила се захваща за тавана на желаното място и на челото му се лепва гипскартона. Просто за мен по изнесена ниша (над 30 см) ми седи по-добре :)

Прикачен файл

shema_1cb.png
shema_1cb.png (27.62 KиБ) Видяна 9973 пъти
Последна промяна от Celeborn на вт фев 12, 2008 8:49 pm, променено общо 3 пъти.

Тема "Как може да се реализира тази "ниша" за скрито осв" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: