• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Съвети за начинаещи готвачи.
valentor - специалист
Най-интересното е че "преработеният" медицински спирт не опива така както ракията и вискито, според личното ми мнение. Усеща се но в много по-лека форма опиянението, и то за по-голямо количество. А на следващият ден няма абсолютно никакви отрицателни остатъчни признаци.
В Англия можеш да си купиш за 120
паунда едно кило при това онлайн.А?!
valentor - специалист
Чист медицински спирт:
Първо разреденна 58 алк.градуса -отлежал около 6 месеца в дъбово буре
После разреден на 43 алк.градуса-отлежал година и половина в друго дъбово буре.
Резултат: Ароматно подсладено виски
Къв е извода ?
Търпение (чакане)
КИМИ - специалист
Домашна водка:

Докладвам опит #1:
1. купих 1л. мед. спирт и глицерин от аптеката:

Изображение
Спирта не трябва да се пие както е на 96% защото може да ви изгори гърлото, пие се само след разреждане до под 50 градуса. Този от аптеката е чист етилов алкохол, а не както правят винпромите да внасят зърнен спирт менте от Украйна, защото е по-евтин и има примеси.
2. Опалвах го 3 пъти за по 5-8 сек. и гасене с капак.
3. добавих на тънка струя вода изворна от магазина с постоянно бъркане 1л., не се замъти.
4. капнах 5-6 капки глицерин- забравих да си купя капкомер., та с потапяне на клечка за зъби в шишенцето капват по 2 капки на потапяне- по-голяма и после по-малка, пак със бъркане.
5. вместо лимонов сок разрязах резен лимон и изтисках 10-тина капки- забравих за цедката и паднаха малко неща от лимона.
6. сипах 1 ч.л. захар с връх, разбърках и готово.
7. дегустирах 50г.- на мен ми хареса, утре ще дам и на съседите за мнение, защото са алкохолни петна и един вид "спициалисти по алкохола". сега ще престои 24ч. да видя дали ще се отдели утайка.

На мен ми хареса- 1:1 със "Флирт" например.

8. Рекапитулация за 2л. водка:
спирт- 7.20лв, глицерин- горе- долу 0.05 лв., захар- около 0.15лв, вода- 0.8лв., лимон(само 1 резенче)- 0.20 лв.
Общо 8.40лв., което прави 4.20лв за 1 литър,

или около 3лв. за бутилка 0.7л. При това законно с платен акциз на спирта. :-D
gechev - специалист
Точно най хубавия спирт се прави от пшеница /зърнен/. От него се правят най хубавите водки. По лошия се прави от меласа който е остатък от рафинирането на захарта. В България не се произвежда зърнен спирт, а само меласов. Имаме две спиртоварни в Горна Оряховица и в Катуница на Цар Киро. :-D
hidrazin - майстор
Вих сега banichkata тук има някои недостатъци на метода. :-D
http://www.rakiyata.com/forum/viewtopic.php?t=2593
1. Паленето на медицински спирт не е нужно.
2. Спирта се разрежда като се налива спирта в изчисленото количество вода а не водата в спирта. Така има по-малка вероятност да помътнее.
3. Изворната вода както и голяма част от другите води на пазара съдържат и различни видове соли. Придават кофти вкус на водката. За да се премахнат повечето от тях се използва калиев перманганат. Само няколко кристалчета. Допълнително очистване с активен въглен. Не е необходим много въглен - ако е на таблетки 6-8 таблетки на литър.
4. Вместо глицерин по-добре става с глюкоза. Около 10-20 милилитра на литър. Слага се на вкус.
5. Някои от руснаците използват за очистване прясно мляко. Ставало добре но аз не съм пробвал.
6. Захар не се слага освен ако не си правиш някакви модели ликьори и други видове сладки напитки. В истинската водка няма място.
Да ви е сладко!
:partyman:
Stefan_62 - майстор
КИМИ написа:
Домашна водка:

Докладвам опит #1:
1. купих 1л. мед. спирт и глицерин от аптеката
Спирта не трябва да се пие както е на 96% защото може да ви изгори гърлото, пие се само след разреждане до под 50 градуса. Този от аптеката е чист етилов алкохол, а не както правят винпромите да внасят зърнен спирт менте от Украйна, защото е по-евтин и има примеси.
2. Опалвах го 3 пъти за по 5-8 сек. и гасене с капак.
3. добавих на тънка струя вода изворна от магазина с постоянно бъркане 1л., не се замъти.
4. капнах 5-6 капки глицерин- забравих да си купя капкомер., та с потапяне на клечка за зъби в шишенцето капват по 2 капки на потапяне- по-голяма и после по-малка, пак със бъркане.
5. вместо лимонов сок разрязах резен лимон и изтисках 10-тина капки- забравих за цедката и паднаха малко неща от лимона.
6. сипах 1 ч.л. захар с връх, разбърках и готово.
7. дегустирах 50г.- на мен ми хареса, утре ще дам и на съседите за мнение, защото са алкохолни петна и един вид "спициалисти по алкохола". сега ще престои 24ч. да видя дали ще се отдели утайка.
На мен ми хареса- 1:1 със "Флирт" например.
8. Рекапитулация за 2л. водка:
спирт- 7.20лв, глицерин- горе- долу 0.05 лв., захар- около 0.15лв, вода- 0.8лв., лимон(само 1 резенче)- 0.20 лв.
Общо 8.40лв., което прави 4.20лв за 1 литър,
или около 3лв. за бутилка 0.7л. При това законно с платен акциз на спирта. :-D
Абе ти както пишеш все едно, че ти си я измислил тази рецепта :lol:. Нямаше нужда да си губиш времето с писане, просто копирай адреса от ".rakiyata.com" или там си се регистрирал с ник "banichkata" :lol: Нищо лично :drinkers:
КИМИ - специалист
Stefan_62 написа:
Абе ти както пишеш все едно, че ти си я измислил тази рецепта :lol:. Нямаше нужда да си губиш времето с писане, просто копирай адреса от ".rakiyata.com" или там си се регистрирал с ник "banichkata" :lol: Нищо лично :drinkers:
Точно така- там съм с ник "banichkata" , исках да се изкажат и колеги от тоя форум, които не четат "ракиения". :-D
Последна промяна от КИМИ на чет яну 16, 2014 12:49 pm, променено общо 1 път.
valentor - специалист
hidrazin написа:
1. Паленето на медицински спирт не е нужно.
Изцяло съгласен
hidrazin написа:
2. Спирта се разрежда като се налива спирта в изчисленото количество вода а не водата в спирта. Така има по-малка вероятност да помътнее.
А също така течностите е мноооого желателно да са с еднаква температура.
Аз оставям двата съда (в единия спирт в другия вода) един до друг и чакам най-малко 48 часа и чак тогава смесвам.
hidrazin написа:
3. Изворната вода както и голяма част от другите води на пазара съдържат и различни видове соли. Придават кофти вкус на водката. За да се премахнат …. … Допълнително очистване с активен въглен. …
Да.
Вместо всичка това има едно решение, и както съм заявявал многократно – признавам , че съм мнооого мързелив, което решение е : ДЕСТИЛИРАНА ВОДА ,от аптека. Лев за литър.
valentor - специалист
КИМИ написа:
..Точно така- там съм с ник ..
А оня , защитеният всезнаещ , как го изтърпяваш ?
Аз не можах – и заради това съм тук .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Зърнен спирт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: