• 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sezi - напреднал
Както strelec е написал е необходима по-голяма мощност на инсталацията.
За икономична работа на този котел е необходимо мощността на инсталацията при 40 градуса температура на водата да е 10 kW.
Горе-долу три пъти трябва да увеличиш мощността на уредите (най-добре с алуминиеви радиатори).[/quote]

Колега 2v6, явно не си ме разбрал аз и без това имам алуминиеви радиатори Н60 80бр + 1 лира в банята.според мене са предостатъчни.
teodor_xristov_80 - напреднал
Здравейте. писал съм за проблемите си преди, но няма да се впускам в големи подробности. След дадените ми съвети от доста запознати лица има драстично подобрение при температурният компорт но не и в сметките към ОВЕРГАЗ.
Та накратко:
Апартаментът ми е голям 114, кв.м. и е на първи етаж с външна изолация и частична вътрешна.
Имам бизжичен терморегулатор - Сomputherm q7rf. С него сметката намаля чувствително.

1- Котел - ARISTON CLAS 24 FF –
2- радиатор Модел Focus 500, Дъл.: 2.10м. Бр.ребра /глидери/-20 бр. -14,5 кв.м или 37,7 куб,м.
3- радиатор Модел Focus 500 Дъл. 1,60м. Бр. ребра/глидери/ - 20 бр. – 12 км.м. или 31,2 куб.м.
4- радиатор Панелен - Корадо Класик- Тип33 /трипанелен/ - дъл. 1,80 м. H- 50 см. -16,75 кв.м или 13,5 куб.м.
5- радиатор Панелен - Корадо Класик- Тип33 /трипанелен/ - дъл. 2,00 м. H- 50 см. 19 кв.м или 49 куб.м.
6- лира за баня стандартна- -ш..43/в.110 см.-с 12 ребра – за 4,6 кв.м или 12 куб.м

След инсталирането и на последният радиатор за постигане на необходимите ми киловати за нормалното функциониране на котела, се оказа, че до сега системата ми е била вързана наобратно – т.е. ТОПЛАТА ВОДА ВЛИЗА ОТДОЛУ, А ОТГОРЕ ИЗЛИЗА СТУДЕНАТА. Като разбрах щях да лежа доживот за убийство на собственика на фирмата изпълнител. Както и да е. Сега има драстична разлика.

Реших да направя замервания на разхода на газ при два варианта на работа, въпреки топлото време, като регулатора се намира в стаята с радиатор № 4 и е настроен да поддържа 22 С температура от 08:30 до 21:30 часа, а след това е на 20 С.

ВАРИАНТ А: Включени са 2,3,4 и 6, БЕЗ №5, като №3 е почти спрян от секретния кран тъй като там става голяма жега, но в стаята пак не се стои от топлик.
Котела ми е настроен на температура на водата 75 градуса, както ме е съветвал г-н Ганев. За да поддържа температура от 22С, котела се включва периодично между 15 и 20 минути през около час и половина, като изразходва около 0,40 куб.м. газ. Държа да отбележа, че котела не изключва поради прегряване на зададената температура от 75 С, а поради достигане на зададените на термостата 22С. Водата в котела достига около 72-73 градуса.

ВАРИАНТ Б: Като отворя всички радиаторите зададената стайна температура от 22С се достига пак за около 20 минути, но с разход на газ от близо 0,60 – 0,65 куб.м. газ. При този случай температурата на водата в котела успява да се загрее само до около 65 С.

След достигане на 22С и изключване на котела, поради топлоотдаването при ВАРИАНТ А в последствие в стаята се достига от 22,6 до 23 градуса, а при ВАРИАНТ Б само 22,4. При вариант Б води и до бързо падане на температурата и включване отново на котела.

При ВАРИАНТ А: месечната ми сметка ще е около 250-270 лв. , като се има в предвид че сега навън е топло. Не е ли много?
Искам да попитам защо варира количеството потребен газ при почти еднакво време на работа,при условие, че при единия случай се достига 75 С а при другия около 65 С.

Може ли да се регулира силата на подаване на газта към котела и да се намали нивото на пламъка за да намалее този разход.
Какво още може да се направи за да падне разхода? Помагайте. Изчетох всичко и друго не ми идва наум.
Купих регулатор, достигнах необходимите киловати за да покрия минималната мощност на котела правих какви ли не експерименти и нищо....... :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:
ESPACE - майстор
teodor_xristov_80 написа:
Какво още може да се направи за да падне разхода? Помагайте. Изчетох всичко и друго не ми идва наум.
Купих регулатор, достигнах необходимите киловати за да покрия минималната мощност на котела правих какви ли не експерименти и нищо....... :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:
Изолирай си таваните.
teodor_xristov_80 - напреднал
ESPACE написа:
Изолирай си таваните.
Изненадай ме. Изолирани са. Имам само две вътрешн,и които не са но и те ще се изолират, но навсякъде е с външна изолация.
kuuuuuul - майстор
Само за сравнение искам да кажа,че моите около 85м2 (къща,външна изол.отгоре и от долу не се топли) ги топля с макс. тем. на водата 35гр и разлика 13 гр старт/стоп стая 20-21гр. днес през деня от 8ч до 18ч макс. тем. 5гр разхода ми е 1кв (18ст) на час с ТП. Ако пусна котела на дърва на 60-70гр жегата ще е нетърпима.Та мисълта ми е как изолирани апартаменти ги топлите с толкова висока тем. и пак вътре е 21гр :? Не мога да схвана логика във висока тем. и нисък разход :?
2v6 - майстор
sezi написа:
Колега 2v6, явно не си ме разбрал аз и без това имам алуминиеви радиатори Н60 80бр + 1 лира в банята.според мене са предостатъчни.
Да, и според мен са достатъчни, но за работа при температура на водата над 60 градуса.
Тогава кондензния котел работи като обикновен и не ползваш от предимството му.

Ако не ти се преправя инсталацията и искаш да работи по-икономично този котел (чудно защо е избран толкова мощен :? ) трябва да се намали максималната мощност на отопление (параметър 3 примерно 25%) и да се увеличи минималната температура на работа (параметър Е примерно 60 градуса). Също така параметър "P" може да се увеличи на 10 минути.
sezi - напреднал
Благодаря за отговора, котела го взех такъв понеже и аз работя в теси и имах и малко отстъпка и след консултация с колегите които се занимават с котлите се навих да си купя такъв, този е максимално най-малкия от кондензните двуконтурни на теси. Колко трябва да е 25% параметър 3 (35гр ли). Значи за да ми работи по-икономично този котел в кондензен режим трябва да добавя още глидери или да корегирам настройките които ми казваш. А след корегирането котела все още в кондензен режим ли ще ми работи или не? И последен въпрос ако може да ползвам on\of термо регулатор или "HONEYWELL Round MODULATION T87M1003" с външна сонда, понеже в момента пробвам терморегулатор EG 2921 на ТЕСИ. Благодаря ти пак .....
strelec - специалист
Здравейте. писал съм за проблемите си преди, но няма да се впускам в големи
Искам да попитам защо варира количеството потребен газ при почти еднакво време на работа,при условие, че при единия случай се достига 75 С а при другия около 65 С.
Защото в единия вариант имаш по-малко количество вода и по-бързо се загрява и достига 75*С. След това котела работи с по-малка мощност до достигане на желаната стайна температура. А в другия случай все още се стреми да загрее обема от вода до зададената температура и работи на по-голяма Р с повече разход на газ.
LazarGanev - "Велик майстор"
Здравей sezi,
котелът ти е добър и то доста, просто трябва да се управлява добре. Не мога да ти дам съвети за този HONEYWELL, понеже явно има специфична работа, но с регулатора на Теси се работи и лесно и мога да ти дам насоки как да си настроиш системата. Сигурен съм че след като се темперира жилището дневния разход ще падне. За сега радиаторите не ги пипай (80Н600 не са малко за 70м2), само да са отворени всичките. Идеята е да имаш колкото може повече радиаторна мощност, за да можеш да сваляш максимално температурата на водата, за да може котелът да работи в най-ефективен режим. Котелът ти има минимална мощност 6кВт, а тези твои радиатори отдават тази мощност някъде при температура на водата 55*С, което е много добре. Според мен 6кВт мощност би трябвало да са ти достатъчни за това жилище дори и в най-студено време, тоест и в най-студеното време няма да ти се налага да вдигаш температурата на водата над 55*С, но дори и да се наложи - до 65-70*С котелът си е в кондензен режим. Та така - даваш потенциометъра на 55*С, котелът си работи в кондензен режим до достигане на стайна температура, правиш си оптимални за тебе програми на EG 2921 и това е. Аз до края на месеца трябва да пусна един такъв котел само че 12кВт със същия програматор на жилище 100м2. Инсталирал съм панелни радиатори със сходна на твоята мощност. :)
sezi - напреднал
Благодаря ти Лазаре за отговора, днеска взех едно управление сименс RDJ10 закачих го за проба да видя как ще се държи, вдигнах Т на 50гр. и така както каза до 55гр. ще вдигам Т за да видя коя ще е най-икономична от към газ... с другото безжично управление на Теси имам малко проблеми отвреме не време не прави връзка с приемника който беше закачен към котела. А трябва ли да бутам някакви сервизни настройки на котела освен да задам Т до 55гр.? Между другото поканата ми важи, мога да дойда да те взема от Варна...
  • 1
  • 80
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: