Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
galin56 - специалист
Абе какво чак толкова се вживявате за няколко лева. Ако е един човек този наемател, и се къпе да речем почти всеки ден по веднъж и ако ползвате повече нощната тарифа - едно грубо 10лв на месец за ток и топла вода от бойлера е нормално да му взимаш. Е зимата отива повечко ток, лятото по-малко, но разлика от 2-3лв. на месец едва ли ви е решаваща, а и при условие, че нямате с какво да го измерите и разделите точно това е справедлива сума и за двамата. - Това при условие че се къпе по веднъж на ден. Ако се къпе веднъж на седмица е грехота да му вземеш 10лв :lol:
fox_vt - майстор
Реално щом има водомер за топлата вода би било сравнително лесно да се направи груба сметка :lol: Щом литър 80 градусова вода струва 1 ст то колко струва литър вода разхладена до 40 градуса :-D Ако водомера е само на топлата вода на наемателя то той би отчитал само топлата 80 градусова вода отиваща към смесителната батерия.Обаче винаги има един X дето бърка работата.НАемателя трябва да ползва вода само ако бойлера е изключил иначе го цакаш с парите.
hidrazin - майстор
Аз мисля вече да спрем с глупостите. По-горе galin56 даде съвсем приемливо решение. Ако на немодателя нещо не му се нрави да си му сложи на човека отделен бойлер. То пък бива цепене на стотинка ама ...
:partyman:
shotik - майстор
Всеки различно мисли,хората ,които се занимават с изчисления може да предложат и формули,но защо трябва да се усложнява положението,след като с един "Моточасовник" който ще отчита само тогава когато бойлера ще се нагрява ?И тогава по отчетените часове да се пресметне колко електроенергия е използвал.
Единствено,поне аз така мисля,не може да се каже кога е отчитано на дневна ,кога на нощна тарифа .
galin56 - специалист
Абе да бе, ама още нещо не е ясно - има водомер, ама дали е само след бойлера? Кой си слага водомер точно там? Обикновено водомера е преди бойлера и включва и мивката. Тогава какво правим. Мешаме топла със студена вода и не знаем колко е била само топлата. Чак пък толкова, наистина, да се издребнява не е нормално. Такива кръчмарски сметки.
fox_vt - майстор
shotik той и наемателя и наемодателя ползват един бойлер.Няма как да се каже кой кога го е ползвал и за кого е загрявал бойлера.Малко като централно парно един грее водата ама много хора я ползват,кой колко се смята по друг начин.
hakama - специалист
Онзи калкулатор , ако е верен, ще ми свърши работа засега.
Ще пробвам и с формулата (хареса ми), само че какво е това: 0,00116 ?
Опитвам се да проумея защо не ми се връзват сметките.
http://www.cez.bg/bg/tseni/tseni-na-el- ... avane.html

Взех една фактура и смятам киловатите по тарифата, на фактирата е 23.51 а по моите сметки (83кВт х Дневна 0,14949
65 х Нощна 0,08508)
=>17.93лв ?! :evil:
moimoimoi - майстор
ами ддс-то
на евн крайните цени са дневна 0.185628 и нощна 0.115716 лева
hidrazin - майстор
hakama написа:
Опитвам се да проумея защо не ми се връзват сметките.
Ами защото не смяташ правилно. Ако съм ти давал миналия месец декември бензин на вересия по 3лв литъра а този месец по 2,50лв литъра, този дето съм ти го давал миналия месец ще ми го платиш по 3 кинта.
Та и с тока така. Това дето е до края на годината е по старите цени. За да не говорим глупости снимай касовия бон и ще получиш правилен и точен отговор.
:partyman:
Draganov - специалист
Колега,виж колко е цената на топлата вода от ТЕЦ и по водомера....споразумейте се.Ако му вдигнеш много цената,може да спре да се къпе и тогава в една друга секция на форума ще пуснеш тема...."как да премахна неприятната миризма...". :partyman:

Тема "Как да изчисля консумацията на ток на бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: