• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Energyx - специалист
Здравейте,

Има ли някой практически впечатления от този котел ? Появи се миналата година.
Проучвам го заради дължината на цепениците 40 см., сравнително добро работно налягане, неголям обем вода и ниската цена. Ремонтирам малка стара вила с цел петъчно- неделно ползване през зимата и ми е вариант в мислите.
Подробностите са тук http://www.erato.bg/files/file_1091_1416bg.pdf.
В документацията е посочена аварийна серпентина, но като ги питах по телефона в ЕРАТО, първо доста умуваха, после казаха, че най-вероятно е грешка при превода.
Бях си дал почивка от почина "направи си сам", но пак ме засърбяха ръцете...
Чел съм ги класиците, а филма "Топло" ми е любимата българска комедия :)
Ще се опитам да бъда и аз с нещо полезен.
filmatoplo - майстор
:) Точно този котел не съм палил , впечатлението ми е за другия котел Савер Ц -абе една цапаница си е на дърва, регулаторите им въобще не са чувствителни.
Energyx - специалист
Цапаница в смисъл конструктивна недомислица ли ? Това за терморегулатора е полезна информация, щото най-вероятно е един и същ, но регулатор се сменя, ако това е основната болка.
Идейният ми замисъл е затворена система с възможно минимален обем вода с 15 % пропиленгликол.
Инсталацията донякъде съм я докарал-медни тръби,алуминиеви радиатори и бойлер със серпентина с воден обем всичко около 30-35 л.
И като стигнах до котела, зациклих.
Върши ми работа котел на дърва не-повече от 16-18 кВт, работно налягане не по-малко от 2,5 кПа, желателно не-повече от 40 л обем вода,с регулатор на темепаратурата,по възможност с вградена аварийна серпентина, с камера за цепеници не по-къси от 35 см.
BURNIT донякъде става, но ме утрепаха с тия 100 л воден обем при най-малките. Ще ми се с вградена аварийна серпентина да избягам от УПС.
С един бункерен на въглища по-лесно са решими нещата, но имам наблизо горско стопанство с дърводобив и дървата са на добри цени.
Давайте идеи за котел по горните рамки-сигурно има и котли, които не съм видял в нета.
LazarGanev - "Велик майстор"
А защо ти е градена аварийна серпентина на стоманен котел - щото ще има антифриз ли?
Energyx - специалист
Да, аз по-горе в идейния замисъл писах, не си обърнал внимание-15 % пропиленгликол. Осигуряват гарантирано до -5 градуса, а недостатъците са в приемливи граници. Извън тези -5 ще резервирам автоматично включване на помпата и евентуално като следващо ниво на сигурност електрическо включване на бойлера и обратна топлинна циркулация от серпентината към системата. Затова гледам в системата да има минимален обем, че цената на тоя алкохол си е висока. При 2 кРа налягане и 15 % ПГ темпратурата на кипене ще е над 120 градуса.
шоп - майстор
От моите наблюдения аварийните серпентини при котли и камини са много ефективни. Много бързо свалят температурата до работната. Много по-евтини са от ЮПС и работят безпроблемно.

Но досега не ми бе хрумвало аварийна серпентина да се използва по друго предназначение, а именно за допълнително затопляне против замръзване

П.П имам няклоко в повече аварийни серппентини от Виадруси.
Energyx - специалист
Аз може би лошо се изразих и не си ме разбрал- през серпентината на бойлера, който се загрява електрически, се връща топлина към цялата система. Но може би от това неразбирателство се роди една нелоша идея-през вградена аварийна серпентина да се пуска водопроводна вода с цел незамръзване на системата. Въпросът обаче е, че в различните населени места температурата на водопроводната вода е различна и трябва да се види какъв дебит би осигурил незамръзване. Това, разбира се, съобразено с цената на водата-може да се окаже, че на ток ще е по-евтино. Шантава идея, но може и да работи
Тия серпентини от Виадруси какво представляват-предполагам, стават само за тях ?
шоп - майстор
Да, аз не те разбрах в предишният ти пост.

Не мисля, че идеята да пилееш скъпата чешмяна вода за да предотвратиш замръзване е целесъобразно. Смятам, че повишаването на % незамръзваща течност е по-удачно. Варианта слънчев панел също би бил удачен за добавянтето на някой и друг градус през зимата и загряване на БГВ през останалите 3 сезона.

Иначе аварийните серпентини са универсални. Външен съд издържащ 5-6 бара с изхода 2 цола ( ползват се два соред най-лесният монтаж, а третият се затапва) и серпенрина в него работеща до 8-10 бара с изводи 1/2 цол

Ползват ги и за топлообменици за басейни.
Energyx - специалист
А като спре тока без ЮПС кое движи течността през външния охладител-гравитачно ли ?
Идеалният вариант, който търся е вградена ВЪТРЕ във водната риза серпентина.
Вложение в слънчеви панели за жилища, които не са основни и не се обитават постоянно, считам за излишно. В началото писах, че става въпрос за малка вила. Щом си от София, сигурно го знаеш Делта хил-от другата страна на Витоша, всеки път като отивам до моето ранчо минавам покрай един ветрогенератор до една вила, чиято перка още не съм видял да се върти
шоп - майстор
Когатото спре тока водата от котела прави циркулация гравитационно, защото входа и изхода са 2 цола, авариината серпентина е НАД котела и температурата на изходящата вода много бързо се намалява от студената водопроводна вода. Водопроводната вода се командва от магнет вентил нормално отворен, когато е под напрежение е затворен и когато спре тока пуска водата.

Изключително просто и евтино решение. Фабричната авариина серпентина струва 80 и няколко лв без ДДС. Доста по-евтино от ЮПС, който има живот няколко години. Проблема е, че много монтажници не знаят как се монтира и не го монтират. Аз ги изкупувам и ги ползвам за басейни.

Под слънчев подгревател имам впредвид самоделен бюджетен.

Колкото до ветрогенератори, не знам за кой точно агрегат говориш, може да е неуспешна самоделка...разходи се до с. Равно Поле Софийско да видиш как се върти купешкият.
  • 1
  • 2

Тема "Питане за котел BISOLID SAVER COAL" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: