• 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
П. Петков написа:
Аз съм един от малкото идиоти, които си правят конзолните кутии сам. Използвам ПВС тръба ф63х3. Отрязвам цилиндър с дължина 8 см, след което му пробивам няколко радиални отвора (за кабела, и за да влиза малко гипс). След това правя две тапи, като отрязвам друг цилиндър с дължина 65мм, който го срязвам надлъжно и го нагрявам с пистолет за горещ въздух. Изправям и охлаждам цилиндъра между две метални плочи, като го превръщам в плоскост. Очертавам кръгове с диаметър 63 и 57мм, изрязвам ги грубо с гилотина и накрая ги струговам на едно малко стругче (С210). Едната тапа (задната) я правя със стъпало ф57мм и я залепвам с "Тангит". Стъпалото е необходимо, защото имаше случаи, при които в процеса на натикването на конзолата в отвора с гипса, дъното се отлепваше и навлизаше заедно с гипса навътре в цилиндъра. Предната тапа (ф57мм) е без стъпало и я ползвам за запушване на цилиндъра при гипсирането, като това улеснява шпакловането. Същата я ползвам многократно и за монтажа на другите кутии.
Прикачен файл:
IMG_0569[1].jpg
P.S.
Този, който е конструирал това недуразумение С210, да му изсъхнат ръцете и да си препикае дипломата! От една страна фрикционен самоход, а от друга - задно седло на "лястовича опашка"!!! Сигурен съм, че той никога не е нарязвал с метчик или плашка резба на струг, ползвайки задното седло!
И всичко това за 4 ст за бройка от магазина???
П. Петков - специалист
Решението дойде, след като се мъчех жестоко при смяна на контакти, като се има предвид, че цялата ми силова инсталация е с 4мм2. (А бяха "златни" времена, когато нямаше банани, но мостовият проводник беше по 20-30ст. метъра.) Конзолите, които купувах са плитки и много лесно се чупят. Доста по-късно видях, че в "Ехнатон" продават и дълбоки конзоли, но колелото вече се беше завъртяло. Не се занимавам професионално с електроинсталации, а и времето е в изобилие (Както казва Остап Сюлейман Ибрахимович Берта-Мария Бендер бей Задунайски: "Времето, което имаме, това са парите, които нямаме!") . Иначе нито е по-лесно, нито по-евтино, нито по-бързо! Само ходенето до "Ташев и Галвинг" за тръба, струва колкото няколко дузини конзоли. Първоначално ги правех без дъно, като слагах смачкани вестници, но после идеята се "избистри". Решението за затапване на тръбата с материал от самата нея, възникна при необходимостта да правя дълъг, затапен ПВЦ цилиндър, който се наложи да ползвам за сваляне на ръжда от дълги, стоманени детайли, с помощта на солна киселина. Трудно беше и да челосвам цилиндрите, тъй като стругчето, дори и с обратните челюсти, не хваща добре сравнително мекото ПВЦ, особено когато цилиндърът е дълъг, а слагането на люнет за такава глупост си е направо светотатство! Впоследствие, челосването започнах да го правя с помощта на планарна ръкохватка със шкурка, като при очертаването на образувателната и рязането, ползвах номера с картона, който ползват тръбарите (Навремето, майсторите така са ме учили).
P.S.
Понеже стана въпрос за ръжда, много добре се сваля ръжда, като детайлите се потапят и престояват в прокиснало джибри.
Скачайки от тема в тема, като дойде реч за "дузина конзоли" и етимологията, сещам се, че веднъж помолих да попитат един "професинален" преподавател-футболист от НСА, дали знае откъде произлиза понятието "дузпа" (От "дванадесет крачки" на френски - Douze pas) . Естествено, той не знаеше, но ми казаха, че след изясняване на въпроса, гордо и назидателно обяснявал на така наречените "студенти" произхода на думата. Както е казал някога съмишленикът на Джон Уиклиф - Ян Хус: "O, sancta simplicitas! А бе, Джон Уиклиф, направо си е бил късметлия! Него со го изгорили след ексхумация, докато на същия събор Ян Хус са го опекли жив!:)
hidrazin - майстор
+1 Това за джибрите е така. Дори и да не са прокиснали. Съвсем случайно го открих. Пресата ми за грозде се закопчава с пирони огънати на Г. Бях ги изгубил някъде една година и сложих първите ми попаднали ръждиви такива. След използването има не ги разгледах въобще а ги прибрах при ситото на пресата. На следващата година ги намерих чисти от ръжда и сиво-черни на цвят като след добър ръждопреобразовател. :-D
В момента и аз си мисля за някаква тръба където да си махна ръждата от коловете за домати направени от тънкостенна метална тръба. Ще ползвам обиновена PVC тръба но тапи няма да си правя. Продават се. :)
:partyman:
П. Петков - специалист
hidrazin написа:
+1 Това за джибрите е така. Дори и да не са прокиснали. Съвсем случайно го открих. Пресата ми за грозде се закопчава с пирони огънати на Г. Бях ги изгубил някъде една година и сложих първите ми попаднали ръждиви такива. След използването има не ги разгледах въобще а ги прибрах при ситото на пресата. На следващата година ги намерих чисти от ръжда и сиво-черни на цвят като след добър ръждопреобразовател. :-D
В момента и аз си мисля за някаква тръба където да си махна ръждата от коловете за домати направени от тънкостенна метална тръба. Ще ползвам обиновена PVC тръба но тапи няма да си правя. Продават се. :)
С риск да ни изонят от форума, поради разнотемие, ще споделя опита на един познат, който си прави доста ефективни колове за домати и краставици.
Идеята е следната: Във водопроводна, поцинкована, вертикално забита тръба 1/2"", се поставя "рифелово" желязо, което е по-дълго от тръбата и е подвижно. (Май че по стандарт, това жилязо се води "винтово".) Фиксирането му става с болт, който се завинтва радиално на тръбата близо до горния и край. На един не много дълъг ред се поставят три такива комплекта, като към върховете на стърчащите нагоре железа се връзва обща, широка магнетофонна лента (много е здрава!). Вертикално над всеки корен, от общата хоризонтална лента се спускат къси ленти, които връзват върховете на разсадите. При израстването на стръковете, рифеловите железа постепенно се изваждат нагоре, след което се фиксират отново с болтовете. При неднаква скорост на израстване, отделните къси ленти се певързват.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Лягай да спиш и помисли на сън.
Абе, ти да не си ми майка? :-D
------
По темата за конзолните - в последно време взех масово да използвам разклонителни кутии за конзолни. Прилично по-дълбоки са. Където видя такава стара хартиена и контакта не влезе от първият път - длетото, гипса и айде. Не стига, че хартиените кутии са тесни, ами и че се гънат в степен, че постепенно разбиват мазилката около тях и почват да хлопат.
И един трик - ако пък някоя кутия ви дойде широка, хващате клещите и кривите навънка крилцата на контакта/ключа, докато не станат така, че да хванат стабилно в конзолната кутия. :-D
PCL82 - майстор
Да някои хартиени конзоли са по тесни, но досега не съм имал проблеми с мястото за кабелите при нормални ключове и контакти и нормални и правилно въведени кабели. Когато работих по инсталацията на вилата видях, че в мазето на майстора едно време са му били свършили конзолите, а са му били останали кръгли разклонителни кутии. И той какво натравил-хванал една разклонителна кутия и я разпрал да се получи една лента и едно дъно. Лентата я намотал с диаметъра на конзола и я фиксирал на снадката с по едно ламаринено езиче от тези за капаците на кутиите. В дупката подложил дъното с малко гипс и отгоре самоделната конзола.
За да не избива чернилка от хартията през гипса не е ползвал чист гипс, а варо-гипсов разтвор, който е с по-голямо отворено време.

Но в повече от половината случаи хартиените конзоли са в лошо състояние и ги подменям с пластмасови. Понякога го правя и при здрави конзоли, заради избила чернилка.
Конзолите с метална обвивка са по-стабилни, но с тях много трябва да се внимава, да не се нарани някъде изолацията и да опре в ламарината!
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
Да някои хартиени конзоли са по тесни, но досега не съм имал проблеми с мястото за кабелите при нормални ключове и контакти и нормални и правилно въведени кабели.
Аз пък имам проблеми с мястото, защото предимно съм и на места, където се работи с мостоваци, а те в комплект с външната изолация са дебелички и малко трудно се гънат. Ако бяха единични проводници или ПВ-А2, щеше да е съвсем различно. Старите български контакти обаче влизат в тези конзоли перфектно, може би защото са с друг начин на закрепване на проводницит и тялото им е по-тънко, отколкото на новите контакти. А ламаринени конзоли не бих посмял да ползвам, въпреки че английските контакти например идват в комплект с ламаринена конзола. Нещо не ми допада ламарината.
П. Петков - специалист
hidrazin написа:
Използването на читаво джибри за такива цели е съставомерно, криминално престъпление по силата на наказателния кодекс! :) На джибрито не издържа никаква стомана освен органика. При правенето на вино прецеждам джибрито, като за целта съм си направил сита от неръждаема стомана, в които изсипвам материала, поставям ситата на три стойки в кофи с херметични капаци и чакам по едно денонощие да се отцедят. Стоманата на ситата е SS316, като те са от бракувани електролизерни модули на Теледайн. (Не съм се сетил да ги питам, защо не правят Браунов газ?) :) След два сезона употреба ситата се ецваха и трябаше да правя нови. При такова агресивно поведение, не знам какво прави виното в стомаха? :) За съжаление, не може да се качи снимка на ситото - господ знае защо? Фотоапаратчето е Canon Power Shot A2200, като форматът е S, обемът е под 80kB и е за качване в електронна поща, но не би! Пише, че "максималната големина на файловете е достигната", което е гнусна инсинуация!
Подариха ми тенджера под налягане с монтиран на капака двигател и бъркалка. Предназначението е неизвестно.
Решил съм да си направя мини-дестилатор за самогон, добиван по прословутата рецепта на Остап Бендер за "Табуретовка". :) :) :) Снимка не се качва по същата причина! :shock:
Стига толкова, че Сънчо отдавна мина!
P.S.
Кой е написал в логото ми че съм "напреднал", като съм толкова назад с материала? :?
Тани - модератор
П. Петков написа:
При такова агресивно поведение, не знам какво прави виното в стомаха?
Всъщност в стомаха киселината е доста по-концентрирана, та с виното я разреждаме :partyman:
thinkpad написа:
Аз пък имам проблеми с мястото, защото предимно съм и на места, където се работи с мостоваци, а те в комплект с външната изолация са дебелички и малко трудно се гънат. Ако бяха единични проводници или ПВ-А2, щеше да е съвсем различно.

Е, малко по малко ще минеш и ти на нашето мненние :wink: Дори с ПВА1 е по-лесно, защото можеш да върнеш излишното в гофрето , за да не пречи, отколкото с мостовак който освен, че е дебел и твърд, няма къде да го мушнеш. Ех, това последното как ми се получи :axe:
hidrazin - майстор
П. Петков написа:
... За съжаление, не може да се качи снимка на ситото - господ знае защо? Фотоапаратчето е Canon Power Shot A2200, като форматът е S, обемът е под 80kB и е за качване в електронна поща, но не би! Пише, че "максималната големина на файловете е достигната", което е гнусна инсинуация!...
Ами не е само при теб. Явно има някакъв кахър ама никой нищо не казва. Ей тук щеше да става ясно до понеделник а то дойде другия понеделник... :-D
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 20#p570359
При мен изтрих бая снимки и файлове, след това качих 1-2 снимки и толкоз. Поне да кажат и да ги качваме на някой друг хостинг. :?
  • 1
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: