Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Palawnik - специалист
Johny написа:
А иначе добре, че нас по-старите със стари жилища няма да ни закачат. Пък и да умреме, не е голяма згуба :lol: :lol: :lol: .
В старите инсталации е по-добре да се направи профилактика. Да се огледат кабелите за нарушаване на изолацията. Предпазители да се видят на какво дередже са клемите. Контактите да се проверят дали нямат нагари и окислявания. Защитните клеми малко да се стегнат. Таблото да се прегледа и т.н. Според мен това ще има по-голям ефект от това да се разкъртва инсталацията и да се сменя с трипроводна и да се слага ДЗТ. Това е мое мнение защитното мероприятие зануляване все още си има своето място под слънцето. В никакъв случай не омаловажавам ДЗТ.
emil_v r - майстор
Проблемът при старите инст. (според мен) е че не се амортизират , а трябват нови и нови печалби . След ДТЗ ще се появят ШТЗ ( с шест проводника , важното е да има оборот и консумация . Ако допуснем за миг :) че някой горе мисли за нашата безопастност има какво да направи... Признавам обаче че и ако аз имах властта ,ще дам такава мръсна газ на потребителите ,и така ще ги обруля с такси , че десятъкът по турско ще им се види като рай.Без да мисля ,ще ги задължа и да спят с метални каски , ще измисля скъпи светоотразителни обувки . Свтофарите ще имат и син цвят , при който само платилите за него ще минават ,... я да не давам повече такива идей публично.
Palawnik - специалист
Така е емо. Само за едно не си прав. За десятъка. Ако се замислиш в момента само ДДС-то е два десятъка :lol:
emil_v r - майстор
Ох, тва с десятъка беше капан . Имам те за приятел и не исках точно ти да паднеш в него . Гледай къде стъпваш. :)
Palawnik - специалист
Инаше един филм "Капан за наивници" :lol:
zz_stefanov - майстор
Johny, благодаря ти за линка с пословиците. Аз пък си събирам противоречащи се като:
Не оставяй днешната работа за утре и утрото е по мъдро от вечерта. :)
В. Петров - специалист
Милен написа:
"Катодната защита" каквато спомена се нарича правилно защита от пренапрежения. Изпълнява се с катодни отводители, арестори, вентилни отводи, разрядници или както още ги наричат фирмите. Тази защита е също уместна като се имат впредвид своеволията на енергото и зачестилите случаи на масово изгорели уреди от по-високо напрежение по мрежата.
Предназначението на катодните отводители е да защитават електрическите уредби от краткотрайни пренапрежения. При подаване на напрежение с трайно по-висока стойност просто изгарят и се налага да бъдат подменени, а цената им никак не е малка. :evil:
Fori написа:
Мисля че Наредба 3 предписва задължително за новите ел. инсталации да са с ДТЗ, също и при подмяна на старите.
Явно при законодателите има силно лоби.
Имаш предвид лобито на производителите на ДТЗ предполагам. Защото ако лобито на съдебните медици или на погребалните агенти беше по-силно щяха да забранят ДТЗ.
Palawnik написа:
Според мен е видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак. ДТЗ си е хубаво нещо, но не е пък чак толкова по-ефективно от автоматичните прекъсвачи.
Набутаха го в наредбата. Лошо няма.
За да са ефективни автоматичните прекъсвачи трябва периодично да се проверява съпротивлението на контура фаза - защитен проводник.

http://www.econ.bg/law/enactments/article122204.html
вж. чл. 280 :idea:
Mike - специалист
http://schuko.hit.bg/el-prosweta.htm

Ето тук има отговори на всички въпроси.
Що се отнася до статистиката, ако толкова настояваш за факти изпрати ми моля те на кой имейл и да ти пратя няколко снимки. Правени са преди две седмици.
Не ги поставям тук, защото това не е сайт на съдебна медицина.
Поздрави
emil_v r - майстор
Аде ,бе !
Къде одите двамата та не пишете във форума ?
Имах в предвид С .Палавник , и Джони .
Добре дошли и на новите в темата .
Дайте да си разменим скайповете и да направим конференция некой път.

Тема "Само да питам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: