• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Съвет от мен - гледай, чети, пиши на лист (забравят се детайлите) и когато си изградиш идеята в главата, тогава действай!
Аз започнах да строя миналото лято къща(вила) за семейството. (Ако не ме домързи ще опиша детайлите в следващите ...чудя се какъв срок да напиша, че ще излъжа). Част от нещата съм взел назаем като идея от този сайт, други от статии и препоръки от други места, така че къщата да отговаря на изискванията ни.
Всеки знае горе долу какво трябва да изглежда построеното, най - важната част на работата е КОЙ И КАК ще я свърши.
Всички ще ти дадат съвет как трябва да стане, но всяко нещо трябва да се пипне с ръка и тази ръка трябва да знае КАК да го направи. Формирай си в главата последователността от процесите до завършването на къщата и ще изплуват много неща, които строителните фирми ще ти спестят за да си улеснят работата и да увеличат печалбата в джоба. Във всеки един строеж се събират комплекс от компромиси, които трябва да направи човек, в противен случай нещата се оскъпяват безсмислено.
muhtarov - специалист
boqnkov написа:
Благодаря за отговора. Водомера в проекта ми е даден в двора. А ми казаха, че можело и да в къщата. Как е по - добре? Да си сложа електромера в къщата и да не правя шахти и т.н. или да си спазя проекта?
братче голям избор нямаш

ако си като мен, парцел без вода.
разрешително за строеж на къщата 100% имаш и проект ВиК където на база на становище от ВиК, имаш начертан водопровод, и външна водомерна шахта. Ще три трябва проект за трасировката на водопроводното отклонение, и след това със подписани и заверени акт 2а, съгласуван график за прокопаване, да не забравя и заповед за прокопаване подписана от баш кмет, внесени такси и т.н. всичко се дава на ВиК, подписваш си офертата която ти правят за дадените СМР, внясяш 70% авансово, останалите 30% след работата. Мисля, че имаше и някакъв протокол за възтановени настилки, който също се подготвя преди копането :?
ВиК капитално строителство ти правят водата както е по чертеж, слагат ти водомер, връзката между улична шахта и твоята вътрешна шахта, и от там насетне сам си продължаваш разводката.
След това геодезическа снимка на изпълненото водопроводно отклонение,

... аз съм до тука :) знам, че трябва да правя и акт 3 за водопроводно отклонение, акт 12 и още нещо :? но в движение се уча :)
Tsilkov - майстор
muhtarov написа:
братче голям избор нямаш
Защо да няма - в проекта може да е дадено вътрешен водомер вместо външна шахта. Единственото изискване (по спомен) е тоя водомер да е на не повече от 3 метра от външна регулация.
Аз лично предпочитам външния водомер понеже лелката/чичката от ВиК-то няма да ми влиза вкъщи.
colyo - специалист
На ход се учат много неща и главно заради бързане много операции се претупват и после се трошат ужасно много време и нерви, за да се поправят щетите.
Наскоро говорих с един приятел, работещ в сферата на строителството в Германия. Много интересно ми стана като ми каза, че там проектирането започва от размера на плочките в банята. Проекта се прави така, че да няма рязане. По същия начин се процедилало и при размера на стаите, съобразно големината на тухлите.
Излиза, че ако човек загуби 2-3 дни да посмята в последствие ще си спести месеци излишно блъскане и нерви.
muhtarov - специалист
colyo написа:
На ход се учат много неща и главно заради бързане много операции се претупват и после се трошат ужасно много време и нерви, за да се поправят щетите.
Наскоро говорих с един приятел, работещ в сферата на строителството в Германия. Много интересно ми стана като ми каза, че там проектирането започва от размера на плочките в банята. Проекта се прави така, че да няма рязане. По същия начин се процедилало и при размера на стаите, съобразно големината на тухлите.
Излиза, че ако човек загуби 2-3 дни да посмята в последствие ще си спести месеци излишно блъскане и нерви.
Изобщо не можеш да ги сравняваш с нас това отношение немците.
Но пък от друга страна се получава икономично, а не креативно или арт.
Италианците пък няма да се съобразяват с размера и рязането, важното е да е готин дизайн :)
Българите пък не се съобразяване с проектите, важното е да е пестеливо и да ни харесва :) Нищо че много хора го правят по два пъти :)

И както каза колегата по-добре да си е вънка, няма да ти влизат в къщата разни субекти, електромера е отвън, защо и водомера да не е.
boqnkov - специалист
Под "вън" да нямаш предвид на тротоара? Защото електромера е там.
muhtarov - специалист
вън, имам предвид извън къщата.

Все пак ако на игнажден дойде инкасаторката да провери водомера, а той е в къщи, идва дилема, да я пусна ли, да гоня ли ?! :)
KingLin - майстор
Запис, че и мен ме чака същия ЧЛЕН (културно казано), в близките година две.

Много ми хареса това как германците почвали от банята. В моята глава все още се въртят размисли какви да са ми размерите на помещенията и това е добро начало.
И аз като автора съм решил да се отоплявам мързеливо на климатици и съм решил да заложа на изолация 20 см EPS (в основите хидроизолация+XPS+механична защита) и тройни стълкопакети. Всички външни стени тухла(или Тивит :wink: ), вътрешните картон двоен с вата. Ама да не се отплесвам, като му дойде времето ще си отворя тема.
VLADO66 - майстор
KingLin написа:
Запис, че и мен ме чака същия ЧЛЕН (културно казано), в близките година две.

Много ми хареса това как германците почвали от банята. В моята глава все още се въртят размисли какви да са ми размерите на помещенията и това е добро начало.
И аз като автора съм решил да се отоплявам мързеливо на климатици и съм решил да заложа на изолация 20 см EPS (в основите хидроизолация+XPS+механична защита) и тройни стълкопакети. Всички външни стени тухла(или Тивит :wink: ), вътрешните картон двоен с вата. Ама да не се отплесвам, като му дойде времето ще си отворя тема.
Като гледам какво предвиждаш ще ти трябва един климатик/стига да не строиш прогимназия/ :)
KingLin - майстор
VLADO66 написа:
Като гледам какво предвиждаш ще ти трябва един климатик/стига да не строиш прогимназия/ :)
Еми в момента ми е писнало да мъкна цепя и мъкна дърва. Живея в къща около 35 годишна, без грам изолация и със дървена дограма двойна. Като загасне печката и след 2 часа е студено. Но съм благодарен, че баща ми и толкова е направил. За новата ми се иска да се получи нискоенергийна, даже ако позволят финансите се замислям и за рекуператор. Но изолацията и дограмата за мен е единствената инвестиция, която си изплаща парите във времето и затова там няма да се циганя. Харесал съм си едно проектче, което ще се опитам да модифицирам до около 160 квадрата РЗП на два етажа. Ох просто се усещам, как ще изпиша цял ферман с мечтите си, за това спирам, да не спамя темата на колегата.

По темата имам едно питане/предложение, хрумнало ми на мен. Бях чел или чул някъде, че ако оградата към комшиите е монолитна, може да се пристроява до границата постройка, която да не надвишава височината на оградата. Та вярно ли е това и ако е, означава ли, че може да се построй гараж или стопанска постройка, без съгласието на комшиите, ако вече са се съгласили за оградата?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: