• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
unicata - специалист
Здравейте, учуден съм че досега не е имало подобна тема(поне аз не намерих такава), та реших да пусна такава.
Въпросът е:
кой тип отопление е най-изгодно според възможностите на човек.
И за да е по-проста задачата, да допуснем че човека има възможност да сложи ПВЦ дограма с К-стъкло или 4сезонно стъкло и изолация стиропор 7-см на стените и 20см. на тавана. И това за къща да кажем 120-150 кв.м.
До колкото ми е известно на дърва/въглища е най-евтино и мръсно, и е класическо. Затова искам да разгледаме другите варианти: Термопомпа, отопление на газ, пелети, климатик или нещо друго.
Най-добре е всеки който има наблюдение да каже.
А тези които черпят информация от собствен имот, нека споделят какъв тип им е изолацията каква е къщата, РЗП каква площ(кубатура) отопляват.
Предполагам се подразбира, че БГВ ще е с бойлер със серпентина.
VLADO66 - майстор
Дефинирай изгодно.Защото за мен например по собствени наблюдения като комфорт и сметки ми е отоплението в апартамента-ТЕЦ в изолиран блок и без крадливи съседи.
kalin72 - майстор
на дърва/въглища е най-евтино и мръсно
Не мисля, че на дърва, че и на въглища дори, е мръсно, стига да направиш системата както трябва, без компромиси. Теми как да направиш това бол, в тоя форум.
Аз съм писал в много теми колко и как се отоплявам, накратко, на дърва, котел 28 квт, радиатори 15 квт и 300 лт бойлер, в близко бъдеще ще добавя буфер поне 500 литра. Къща 130-140 м2 с PVC дограма, частична вътрешна изолация и никаква външна. Системата ми я правих с помощта на хората от форума, и смея да твърдя, че работи идеално и икономично. 6 месеца отоплителен сезон, 13-15 м3 дърва по 60 лв прави 900 лева, по 150 лв на месец, котела работи 24 часа, в къщи е топло 23-26 градуса, БГВ на корем.
joro_vn - специалист
Най икономично и безгрижно е на централно парно, софиянци да не реват като ощипани госпожици, ами да си плащат мижавите сметки.
След това са фреоновите машини, т.е.разните му там вариации на климатици, тъй наречените термопомпи въздух-въздух или вода-въздух и т.н. Е по-скъпи са като инвестиция, но след това почти безгрижни.
После идват като икономия дървата, но там хамалогията е сериозна.
Газовите инсталации са доста безгрижни, но не е много евтино като инсталация и месечни разходи.
Пелетите са компромис между дърва и комфорт.
unicata - специалист
За парно никой не говори, става дума за къща.
А за дърва и въглища имах предвид че всеки ден трябва да чистиш пепелак, за това казвам, че е мръсно. Явно не съм се изразил много правилно.
joro_vn написа:
Най икономично и безгрижно е на централно парно, софиянци да не реват като ощипани госпожици, ами да си плащат мижавите сметки.
След това са фреоновите машини, т.е.разните му там вариации на климатици, тъй наречените термопомпи въздух-въздух или вода-въздух и т.н. Е по-скъпи са като инвестиция, но след това почти безгрижни.
После идват като икономия дървата, но там хамалогията е сериозна.
Газовите инсталации са доста безгрижни, но не е много евтино като инсталация и месечни разходи.
Пелетите са компромис между дърва и комфорт.
Найстина ли са фреоновите машини са най-изгодни, дори по-згодни от твърдо гориво?
Ако е така това което чета за тях то инвестицията си заслужава, като гледам комфорт и разправии.
moimoimoi - майстор
аз съм с климатици в апартамент 70 квадрата
без да се ползват сметката за ток е 80 лева с тях средно за зимния период ноември-до април се плаща по 120 лева или ми идва средно 40 лева месечно отоплението,имам пвц дограма и вътрешна 6см изолация,няма никой да ме накара ни парно да си пусна ни с дърва да се занимавам,а лятото е хладно,по коледа ме нямаше 3дена и като се върнах температурата без да е работил климатик беше 20 градуса в жилището,явно дограмата и изолацията си вършат работата,климите ги карам на 25-26 градуса.
дори тази зима последните сметки са по малки:
октомври-72лева
ноември-75лева
декември-84 лева
януари - 108лева
февруарската ще е 113 лева,още не е излязла но аз си засичам киловатите,евн ги пишат на 22 число
Christo - майстор
Топля се на пелети с Херц, 30KW. Трипътни вентили, Ладдомат, помпи, бойлер 300л., датчци и т.н. В бункера има пелети за 4 дни, дневен и седмичен програматор, мога да не ходя в котелното докато не се изпразни бункерът, всичко работи почти като швейцарски часовник. НО!!! 5 тона пелети трябва да се пренесат 2 пъти! Изхвърляне на пепелта всеки 3 седмици, ЮПС и ако спре токът някой трябва да отиде до котелното. Ако къщата беше нова, да имам котелно плюс хамбар за пелетите, всичко предвидено още в проекта на къщата и бяхме в Германия, да звънна и да дойде цистерната с пелетите и да ми зареди хамбара за 10 минути и от там пелетите с вакуум автматично в котела, ама още 3-4К лева за всичкото туй. Не са безпроблени пелетите. И въобще не става въпрос за самоделки с електрожен и ъглошлайф. С две ръце гласувам за централно парно! Шопите да ме прощават, като не им е изгодно, откачват се и се топлят кой с каквото иска. Те искат обаче за сметка на съседите :lol: Няма кактегорично изгоден вариант, защото тази сметка я правят и търговците и производителите. Може да се проследи как като се вдигне токът или газта, веднага поскъпват дървата и пелетите, че и въглищата. Ако не съм притеснен с време и пари, бих избрал да си построя пасивна (или почти пасивна) къща. После няма да има значение 5KW от какво се добиват. Поздрави на всички!
fbr - майстор
Christo написа:
С две ръце гласувам за централно парно! Шопите да ме прощават, като не им е изгодно, откачват се и се топлят кой с каквото иска. Те искат обаче за сметка на съседите
Само да те светна че НЕК купува енергията която произвеждат топлофикационните централи на София на 30 стотинки за киловатчас. Ако трябва да се самоиздържат, не знам колко хора с две ръце ще гласуват за ТЕЦ.
svetliopi44 - Чирак...
Аз пък се отоплявам с мощни видеокарти ...
Сметката за ток ми е голяма за месец, но като продам това което са заработили съм на + 3000лв.
Единствения недостатък е че няма как да се регулира температурата без да загубиш печалба.
Но пък Жена ми отваря переодично прозорците ...
Нито мъкна ,нито чистя ... :rock:
bitkoin forever
lov - майстор
moimoimoi написа:
аз съм с климатици в апартамент 70 квадрата
без да се ползват сметката за ток е 80 лева с тях средно за зимния период ноември-до април се плаща по 120 лева или ми идва средно 40 лева месечно отоплението,имам пвц дограма и вътрешна 6см изолация,няма никой да ме накара ни парно да си пусна ни с дърва да се занимавам,а лятото е хладно,по коледа ме нямаше 3дена и като се върнах температурата без да е работил климатик беше 20 градуса в жилището,явно дограмата и изолацията си вършат работата,климите ги карам на 25-26 градуса.
дори тази зима последните сметки са по малки:
октомври-72лева
ноември-75лева
декември-84 лева
януари - 108лева
февруарската ще е 113 лева,още не е излязла но аз си засичам киловатите,евн ги пишат на 22 число

Ако от вънка тая зима беше -20 друга песен щеше да запееш. Ама то всеки сам си знае.

Иначе карам на дърва като камината ми е в хола. В блок съм на втория етаж но с добра механизация нямам проблеми както с хамалогията така и с боклука от дървата. Едно гюмче пепел кога чистя камината веднъж седмично и толкова. Изолацията при мен е доста сериозна както и добра дограма. Топля 150 квадрата като за мен 20 градуса си е жив студ :-D . Ама с тая топла зима за сега съм на около 5 кубика дърва. По миналата година с яката зима за малко да стигна 10-тях кубика.
Пробвал съм на газ и климатици, е няма го тоя комфорт. За туй сега само ме е яд че се набутах с газификацията и им плащам всеки месец за достъп до мрежата. За климатиците не ме е яд поне лятото е хладно с тях.
Иначе отдавна ми се мотае в главата да бодна една термопомпа вода-вода. Но за сега само планове.
И аз съм на мнение че централното парно си е най добре ама при нас няма.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Най-изгодното отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: