Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Колега valio2007, защо така избухна? Има си справочници и каталози в нета. Недей така! :lol:

http://www.osram.com/media/resource/hir ... -xt-t8.pdf
valio2007 - специалист
MamaMy написа:
Колега valio2007, защо така избухна? Има си справочници и каталози в нета. Недей така! :lol:

http://www.osram.com/media/resource/hir ... -xt-t8.pdf
Колега дай сертификати , че аз на китайци и турци не вярвам. Особенно на вторите. TUV сертификат и млъквам с извинения.
MamaMy - майстор
Като търсиш сертификати, търси за всичко. Ще ми е интересно да видя. Все пак и светодиодите са на Осрам. Не вярвам за едните да лъжат по малко от другите :lol: :wink:
hidrazin - майстор
Не знам за какво се джафкате? Основния проблем на луминесцентните тръби е луминифора. Трябва да е плътно нанесен и с висока чистота. За сравнение пуснете една ламба CCFL от някой LCD монитор или телевизор. Ще се учудите на качество и производителност. Направо не може да се гледа.
Принципа на работа на обикновените луминесцентни тръби, на CCFL ламбите и на белите светодиоди е почти един и същ. Генерира се светлина в невидимия за окото спектър, която после се преобразува във видим от луминифор. В крайна сметка почти всичко зависи от него. Една луминесцентна тръба, ако има пропуски в покритието и качеството на луминифора ще е неефективна и ще излъчва много в UV спектъра, което хич не е полезно.
При белите светодиоди принципа е същият. Имат луминифор върху кристала, от който зависи спектъра и качеството. В повечето случаи е многослоен. Да но там идва проблема с малката площ на кристала и нуждата от много качествен такъв, което е трудно постижимо.
Явно бъдещето е в LED ламбите, но за сега се въздържам от тях за работно и постоянно осветление. За сервизно, декоративно, охранително, непретенциозно .... осветление - няма проблем. Поне за мен, до сега луминесцентните осветителни тела са водещи. Освен това не се явяват точков източник като LED диодите. Точковите източници на светлина винаги са били неприятни за осветление. Разбира се работи се по случая. Това са така наречените COB LED светодиоди, където се стремят да премахнат ефекта на точковия източник.
Успех!
:partyman:
kabel96 - специалист
На собствен и чужд гръб постоянно пробвам различни "лампи".До момента отгоре светят две Осрамки по 36 вата с най скъпия им инвертор а отдолу две по 80 с жичка ама матови и насочени.Когато има нужда от истинска светлина пускам и един 500W с пура отгоре.И да ви питам ако ремонтирате радио честотно устройство какво правите ако нямате от лошите лампи с нажежаема жичка.Това с леда е пълен та.шак за момента макар че добре ги продаваме.Тока през кристала е винаги над ръба и от там греене и малко живот ама нали се гонят лумени.
sashot - специалист
Колега Вальо, данните, които съм цитирал съм взел от сайта на Осрам, едно към едно. За справка http://www.osram.com. За твое сведение другият водещ производител на FL, впрочем и на ЛЕД осветителни тела, Филипс дава много сходни параметри за своите изделия в този клас. Някак си не ми се вярва точно Осрам и Филипс да лъжат, не за друго, а защото защото евентуално разкритие и разобличаване би било пагубно за репутацията и за печалбите на тези компании. А такива неща в компании от класата на тези не се допускат, това не са китайски гаражчета - еднодневки. И повярвай ми, точно Осрам и Филипс имат сертификати за продуктите си. Нещо повече, надали имат продукт необезпечен с всички необходими сертификати.
Данните за ЛЕД Т8 тръбите, които съм цитирал са от същия източник. Защо тях не подлагаш на съмнение? Предвид цените, на които телата се продават, може да се направи "обосновано предположение" че производителите печелят в пъти повече от продажбата на едно ЛЕД тяло в сравнение с едно FL, следоваделно интересът да бъдат фалшифицирани данните би бил по-голям именно при ЛЕД.
Защо сравнявам 36 W FL и 20 W LED? Ами просто защото двата продукта са от един стандарт Т8 1200 мм. Производителят ги е направил такива, не аз.
За твое успокоение не продавам, а възнамерявам да купувам осветителни тела и във връзка с това направих това малко проучване, резултатите на което споделих тук, с надеждата да бъда полезен на някой, комуто подобен казус предстои.
ribnikolaevi - майстор
Хубава тема ... Благодаря за споделените наблюдения и знания.
fox_vt - майстор
На работа имаме в столовата луминисцентно осветление в тела със прозрачна пластмаса отдолу.Шефа сложи една лед пура която като дебелина е към 20мм за дължина като луминисцентната тръба.Могат да се пуснат тя и пурата до нея като двете лампи са в една линия и под тях има напълно еднакви маси.Лед пурата свети съвсем малко по слабо от другата гледано като осветеност на плота на масата.Може би заради различната цветова температура.Обаче лед пурата губи откъм страничното осветяване спрямо луминисцентната.Незнам какви модели и мощности са луминисцентните и какви параметри е лед пурата но това са ми наблюденията.И да като компактност бие всякакви други пури-няма дросели,няма тела няма нищо стъклена тръба и вътре светодиодите.
PCL82 - майстор
Преди време във веригата магазини Алди в Германия бяха пуснали няколко вида лед тръби. Бяха направени от матова пластмаса, но си личеше, че светодиодите са на една платка посредата и ще осветяват само долната половина на тръбата, т.е. рефлекторът на тялото няма да участва много. В комплекта имаше замостен празен стартер и изрично предупреждение, че стават само за тела с класически дросел.

Като осветеност твърдяха, че дават около 1,5 пъти повече от същата по дължина луминисцентна тръба.

Производителят беше неизвесна немска фирма, вероятно поръчала ги в Китай.
fox_vt - майстор
Ъъъ малко да си редактирам поста,оказа се че луминисцентните лампи са две по 35 вата в тяло с рефлектор без пластмаса отпред.Светят малко по силно от лед пурата-ама наистина малко :lol: И за страничната осветеност не съм бил прав-и двете осветяват стената на еднакво разстояние от тавана като лед печели тук с по силно странично осветяване.Значи категорично мога да кажа че точно тази пура замества почти две луминисцентни и вероятно ще задмине с много една такава.Остава да разбера лед пурата каква е тъй като шефа в офиса си е също с една единствена пура такава,явно му е добре :-D

Тема "Т8. LED или флуорисцентна тръба? Совите не са това, което са" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: