• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
Това не е кримпване, а по-скоро шлицово пробождаща технология...
Шлицово-пробождащата технология е технология със щифтове, където се присъединяват отделни проводници. Тези връзки са разглобяеми. Кербоването е на кабелни накрайници, където парче метал се пресова около проводник, като се получава неразглобяемо съединение. Честно казано не знам за какви камъни говориш. Кабелни обувки, накрайници и т.н се присъединяват с кербоване с подходящи клещи.
Кримпенето е чуждица, която означава деформиране на парче метал, така че да придържа другото, сиреч еквивалентно на кербоването в английският език. Кримпване обаче в английският език е по-широко понятие и се употребява за всякакви кабелни накрайници, свързани към проводник чрез пресова технология - от кабелни обувки и неразглобяеми връзки до всякакъв тип букси.
В случая не считам за безопасна тая връзка, ако ще пускам 220/380V и токове 16 A и нагоре. За някакви непретенциозни връзки може и да стане номера.
ESPACE написа:
С такава глупост в старата ми кола бяха премостили един куплунг, който явно е създавал проблеми. Това преди 2000г. Не че това нещо издържа много. Накрая играха секачките и лустер клемите и забравих за проблема.
Абе ти за термошлаух и поялник не си ли чувал? При мен беше закрепено радиото в колата като я купих с лустер клеми, а евро букса нямаше. Всички клеми ги махнах и сложих евро букса със запояване и термошлаух отгоре. Лустерите се разхлабват, а кабелите се окисляват. Очаквай проблеми в бъдеще.
ESPACE - майстор
thinkpad написа:
ESPACE написа:
С такава глупост в старата ми кола бяха премостили един куплунг, който явно е създавал проблеми. Това преди 2000г. Не че това нещо издържа много. Накрая играха секачките и лустер клемите и забравих за проблема.
Абе ти за термошлаух и поялник не си ли чувал? При мен беше закрепено радиото в колата като я купих с лустер клеми, а евро букса нямаше. Всички клеми ги махнах и сложих евро букса със запояване и термошлаух отгоре. Лустерите се разхлабват, а кабелите се окисляват. Очаквай проблеми в бъдеще.
Странно, не бях чувал досега за термошлаух и поялник. Ама ученайката е виждала и ме светна та вече съм в час. Проблеми няма как да очаквам от лустерите, защото колата си живя с тях 8 години безпроблемно и я продадох.
Относно камъните за които не си чувал и те се слагат на специални клещи за кербоване ама доста по.големи от тези, които си виждал.
thinkpad - майстор
ESPACE написа:
Странно, не бях чувал досега за термошлаух и поялник. Ама ученайката е виждала и ме светна та вече съм в час.
Лустерите не са толкова проблема, колкото евентуално охлабване от температурни амплитуди, а от там нагаряне. Отделно кабела не е предпазен от окисление. Лично аз ползвам просто термошлаух и поялник. Играчка е, действително. И при ситни и много кабели си гориш пръстите, докато ги запоиш.
drastar написа:
thinkpad,
със сигурност знаеш, ма си чешиш пръстите
Мдааа, ама аз за тия камъни малко по-различни думички знам :)
PCL82 - майстор
Ето подновените връзки на една от кутиите в дневната. Тези плочки са подходящи за медни и алуминиеви проводници до 4мм2. С тях се работи лесно и връзките са стабилни. Всеки проводник си има свое винтче.

Предстои гипсиране на пластмасова рамка над старата картонена кутия и завинтване на нов капак.

Прикачен файл

IMG_4140.JPG
thinkpad - майстор
Абе, има ли WAGO за над 32А? Винаги ми е било интересно. Тия дни мисля да ги тествам на един сценарий.
Например за връзки след електромера в централно разпределително табло. Ако предпазителя е 63А, не може клемата да издържа номинален 32А. :?
п.п Wago винаги съм се чудил - защо са по-евтини от блокче лустер клеми. :?
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Абе, има ли WAGO за над 32А? ...
Има за работен ток 41 А - WAGO 773-173. Жица до 6 квадрата.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=280
:partyman:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Има за работен ток 41 А - WAGO 773-173. Жица до 6 квадрата.
Малко е. Или ти връзките в разпределителното табло ги правиш със спайки? :-D
Защото 63А предпазител и съизмерна партида и проводник означават 63А. :lol:
jekasus - майстор
thinkpad написа:
Или ти връзките в разпределителното табло ги правиш със спайки? :-D
Няма да си признае :-D
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40