Много ми е чудно ЗАЩО е цялата тая гимнастика ??? Какво се опитваш да постигнеш ? По малък разход на гориво ли ? По чиста ракия ли ? Не виждам някъкъв смисъл в така замислената цяла система .Ако може нека автора да каже за къв му е тва цялото усилие ?

Здравейте колеги,
Аз си направих едно приспособление, което се монтира между попа и лулата и чрез допълнително охлаждане с вода контролирам
температурата на парите преди да влязат в лулата (на снимката се вижда контролния термометър, червения кран за охладителния
съд и белия, газов кран за охлаждане на парите в дефлегматора).
За удобство ще го наричам дефлегматор - уред, с който качествено отделям различните фракции при дестилацията на джибри.
Общ изглед
DSC06887.jpg
Температурата се измерва непосредствено преди лулата
DSC06889.jpg
Кранове за разделяне на водата към охладителя и дефлегматора
DSC06886.jpg
Температура на изпарение на фракциите при дестилация на джибри:
АЦЕТОН --------------------------------------------------- 56.5 Temp C
МЕТАНОЛ -------------------------------------------------- 64.0 Temp C
ЕТИЛ АЦЕТАТ – за неутрализиране - сода 1 п. на 10 л. ---- 77.1 Temp C
ЕТАНОЛ – те това ни трябва ------------------------------- 78.0 Temp C
2-ПРОПАНОЛ ----------------------------------------------- 82.0 Temp C
1-ПРОПАНОЛ ----------------------------------------------- 97.0 Temp C
Първака - това го изхвърлям.
При варенето на ракията отначало поддържам теппература около 70 градуса, до събиране на 1 литър дестилат (около 1% от 100 литра
джибри - за грозде). Алкохолното му съдържание е над 90% понеже има много метанол.
Ракията - това го пия.
След това корегирам температурата на 79-81 градуса и започва да тече ракия със 74-78 % алкохолно съдържанние. Това се запазва през цялото време, докато поддържам тази температура и има етанол.
Патока - за следващ казан.
Идва моментът, в който етанола е на привършване и колкото и да увеличавам водата за охлаждане, температурата се покачва над 82 градуса.
Спирам водата за охлаждане на дефлегматора и известно време температурата се задържа около 83-85 градуса. Дестилатът е с алкохолно
съдържание около 50%.
Получената ракия е с много добро качество, с алкохолно съдържание 74-78%. Слагам в нея дъбови клечки за около месец с цел оцветяване и
е готова за консумация.
Дефелматорът е направен от мед заради лесната обработка. Състои се от две части - капак и тяло. В капака има медна спирала,
през която се регулира водата за охлаждане на парите преди да влязат в лулата. За регулиране на водата използвам газов кран,
за по-голяма прецизност. В тялото съм сложил домакински, телени гъби за миене - неръждавейки Inox.
Който се интересува от самия процес в дефлегамтора да напише в търсачката "флегма ректификация".
Значи ракията Етанола ще се изпарява на 78 градуса , смятам че това може да се постигне .