• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Не виждам какво общо имат клемите WAGO с електрическите табла? По принцип имат носачи за монтаж на DIN шина но аз лично не го одобрявам.
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -2520-0010
Не ми изглежда много удобно и практично за ел. табло. За мен си остават доброто решение за разклонителни кутии. Пък и в таблата много рядко се налага да се правят разклонения на фазовия/фазовите проводници. За таблата са редовите клеми.
А това кой какво е виждал... То и двамата не сме виждали галактиката М58 , но това не означава че не съществува. Просто е много далеч от нас - на 12,5 мегапарсека. :-D
:partyman:
thinkpad - майстор
Тани написа:
Има и по стотинки :wink: Въпроса е да излезе от миналия век и да погледне как работят хората! От друга страна, ако си върши грамотно работата, да работи с каквито материали е свикнал! Явно и клиентите му не са взискателни, щом може да си го позволи!
Значи - аз тръгнах да излизам от миналият век и вие тука ме насолихте и обратно ме пратихте с ритници в него. :?
Не знам какво разбираш под взискателен клиент. Всичко зависи от това колко пари има склонност да се отделят.
Винтови клеми, шини за проводници и т.н - наясно съм с тях. Интересно ми стана просто тия Wago колко е максималният ток, за който има серии.
drastar написа:
Thinkpad ти питаше за решение, аз ти давам такова. Това, че те мързи да потърсиш е само твой проблем
Благодаря, че ме посоли. Решения много, но обикновено се търси нещо по-евтино и разпространено. Съжалявам, но линка си беше счупен и като ме отведе до никъде - затворих го.
Тани - модератор
Изображение

Тази е най-голямата, която смятам за разумно да ползвам! По-големи според мен, нямат място в разклонителните кутии! Честно казано я ползвам, само ако някой преди мен е правил "магистрала" с 4мм² кабел, за да премина към 2,5mm². За къси трасета, като жилищна инсталация, според мен и 4mm² кабел също няма място в разклонителните кутии! Някой майстори от миналия век обаче, продължават да го слагат!
hidrazin - майстор
Линка хич не беше счупен. Ако беше чукнал горе на логото на фирмата щеше да те отведе до тази страница.
http://www.phoenixcontact.com/index.php
И там да си избереш локацията и да видиш кой е официалният им представител за България. А той е линка дето дадох и щеше да те отведе направо тук:
http://www.viv-isomatic.com/
:partyman:
P.S. То на готово и баба знае.
thinkpad - майстор
Тани написа:
За къси трасета, като жилищна инсталация, според мен и 4mm² кабел също няма място в разклонителните кутии! Някой майстори от миналия век обаче, продължават да го слагат!
:-D
п.п Аванса от сечение може да е разхищение, ама с нищо не влияе негативно на инсталацията. Дори е по-добре - по-малко ще грее.
hidrazin написа:
P.S. То на готово и баба знае.
Да. Ти още малко ще поискаш и клемите да си ги изфабрикувам в гаража, където печатам 100-левките.
Тани - модератор
Наистина не влияе негативно на инсталацията, но ми е странно да се хвърлят безпричинно десетки излишни левове за кабели с презапасяване, а да се пестят стотинки от важни неща! В крайна сметка получаваме една скъпа и не толкова качествена и функционална инсталация! Всичко е въпрос на сметки и проектиране, а не само на пари !

ПП Извинявам се заогромната картинка преди малко, пооправих я! Има какво да се желае още , но не ми се прави трети път! Егати и лимитите за снимки!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Наистина не влияе негативно на инсталацията, но ми е странно да се хвърлят безпричинно десетки излишни левове..
Какви десетки левове? Разликата между 2.5мм2 и 4мм2 не е кой знае колко фрапантна. Преди е било практика да се използват и 25А вложки и това е било презапасяване. Да не се претовари кабела, ако се слагат по-мощни консуматори. И да се намалят щетите от ремонтирането на предпазители с "тел". И днес с нищо не пречи, освен че кабела вече е доста дебел и по-труден за работа.
А за снимката - Форума няма ли нещо като оразмеряване по ширина? Може би трябва да се добави някой модул/мод специално за това, защото в много теми съм забелязал как картинки разтеглят до безумие.
Тани - модератор
Е , колко да е разликата за едно топче кабел 100 метра - 3 х 2,5 спрямо 3 х 4 - има няма стотина лева ! Нищо пари! Но пък виж клемите от 20 стотинки са скъпи!

Само с разликата от един метър кабел , можеш да купиш 5 броя

Изображение

С разликата от една инсталация изградена с по дебел и ненужен кабел можеш да вземеш 500 клеми, които да ползваш за поне 5- та може и 10 инсталации! Въпрос на гледна точка, а не на пари :wink:
thinkpad - майстор
Тани написа:
...3 х 2,5 спрямо 3 х 4 - има няма стотина лева ! Нищо пари!
64лв е разликата за 100м. И то ако ползваш толкова големи количества. По-добре е, отколкото някой да сложи 1мм2 за силови контакти, обикновени също, както и връзките към разпределителното табло. :) А като купувам - ще купувам от разглобяемите да ги тествам колко носят.
Тани - модератор
Е добре де, щом ще издребняваме, нека да са 320 клеми! И нека да не е на един обект целия топ! Ако ги монтираш всички на този топ от 100м. кабел , ще трябва да слагаш по една клема на всеки 30см кабел! Ти лично виждал ли си такава жилищна силова инсталация? Въобще няма да ти задавам въпроса дали ти се е случвало в практиката!
Ще те помоля обаче за честни отговори - правил ли си магистрала с 4мм кабел? Ползвал ли си клеми Wago?

ПП Ще допълня поста си, за да не се изтълкува погрешно. По никакъв начин не критикувам използването на кабел 4мм2 , нито пък неизползването на клеми Ваго. Просто представям една различна гледна точка, за която доста хора не са се замислили. Нали затова е форума - да споделяме различните си гледни точки.
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: