• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Тани написа:
Е добре де, щом ще издребняваме, нека да са 320 клеми!
----
Ще те помоля обаче за честни отговори - правил ли си магистрала с 4мм кабел? Ползвал ли си клеми Wago?.
Това за 320 клеми леко не го разбрах. :-D
Честно - Нямаше да питам въобще, ако бях ползвал Wago интензивно. Купих днеска по-сериозно да ги погледна, ама като ги гледам - не ми вдъхват доверие дори на нивото на лустер клема. Май за 2,45лв трябваше да си купя блокче бакелитови лустер клеми. :lol: И честно - да, правил съм магистрала с 4мм2 кабел. Обслужва се с 25А предпазител.
А сега сериозно - от тия клеми се интересувах интензивно, за да пусна захранване на едно място, където още няма мазилка, кутии само мацнати с гипс и кабелите също. Трябваше ми разглобяемо съединение, понеже като почна със спайки и запояване - после не може да се разглоби. А с лустер клеми номера не става, понеже не мога да мушна много проводници в дупчицата на лустера. Болтови клеми пък не са подходящи, защото голи тоководещи части ще има.
PCL82 - майстор
Ще възразя, че прекалено голямото сечение е винаги от полза! Да в работен режим има по-малък пад на напрежение и се отделя по малко топлина, но помислете за аварийния режим.
По-малкото сечение ограничава тока на късо съединение, при което могат да се ползват защити от по-нисък клас и щетите от късото съединение ще са по-малки. Не говоря за сучаи с дълги трасета, където токът на к.с. може даже да е недостатъчен за изключване на защитата.

За едни контакти при нормална дължина в едно жилище 2,5мм2 е с предостаъчен запас.
С 4мм2 се работи по-трудно и заема повече място и струва излишни пари. Същевременно провокира да му се сложи 25А предпазител и и ма риск от претоварване на контактите и разклонителите.

Ако някой иска по-добра надежност, по малък пад при малко сечение да захрани контактите в пръстен с 2,5мм2-както е по нашите панелки и както е в Англия. При панелките пръстена осигурява надежност на PEN проводника, защото имам повече от допустимите 5 връзки по трасето му (Наредба 3). Така ако една връзка се прекъсне, захранването продължава от другата страна и другите контакти не са застрашени.

Не съм мяркал да е забранено в Наредба 3, но трябва много добре да се маркира пръстена, за да не бъде разделен на два предпазителя без да бъде разкъсан.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
Ще възразя, че прекалено голямото сечение е винаги от полза! Да в работен режим има по-малък пад на напрежение и се отделя по малко топлина, но помислете за аварийния режим.
...
Ако някой иска по-добра надежност, по малък пад при малко сечение да захрани контактите в пръстен с 2,5мм2-както е по нашите панелки и както е в Англия.
PLC82, не ми говори за Англия и дериватите й. Само те се пънат да приемат метрична система, да карат отдясно, да ползват нормални Шуко контакти и да си свързват консуматорите по радиална схема. И знаеш ли защо им е RING схемата? Защото с по-малко сечение проводници може да се реализира за определен ток схемата. Като ти прекъсне някъде примката - дано да можеш бързо да набираш 112. Те там имат и във всеки щепсел - предпазител, именно защото тая схема има сериозни недостатъци. Паралелни проводници/кабели с разклонителни кутии - дали обикновени или скрити под контакт като дълбока двойна конзола или както и да е, са много по-добре, отколкото кръгово. Нека не бъдем циции и да пестим от сечение.
Предпазителят е длъжен да изгори/падне/изключи веригата при късо съединение. Проводниците обаче е препоръчително да са с такова сечение, че токът на късо съединение да не им изпържи изолацията и да не ти се налага да подменяш 30 метра кабел, който струва пари или недай си нещо да се запали. Отделно - по-дебелите общи проводници по-трудно се претоварват. Като съм сложил 4мм2 кабел на 25А предпазител, мога да съм сигурен., че тоя кабел няма да се разтопи, преди предпазителя да прекъсне веригата.
По времето, по което единствените предпазители са били стопяеми вложки и е могло да се поставя на мястото на 16А вложка и 25А вложка се е използвала 4мм2 магистрала. Много ясно, че от разклонителна кутия до контакт е безсмислено да се слага 4мм2 кабел. И много трудно се монтира контакт или ключ на такъв кабел. Но до разклонителна кутия, особено ако е общ за повече от 1 помещение кабел, с обособено табло с предпазители, където е ясно че токът не може да е повече от 16А за помещение, но пълният ток по общият кабел може да е повече от 16А е разумно да се използва по-голямо сечение.
PCL82 - майстор
Не засягам това, че онези от острова са опаки хора, но не са глупави и знаят как с ограничени средства да постигат много. Просто ги дадах като пример за ползата от кръгово захранване.

А за 16-те и 25-те А кой ще спре токът през отделен контакт да превиши 16А, когато си сложил 25А предпазител? Контактът ли? Разклонителят с 3х1мм2 кабел ли? Щото предпазителят не е да пази само това в стените, но и се съгласува със всичко след контакта! Производителите на уреди много добре знаят, че контактът е за 16А и предпазителят е толкова и си оразмеряват уредите за толкова. По тази причина минималното допустимо сечение на захранващ кабел за уреди е 0,75мм2, което е съгласувано със 16А предпазител (виж таблиците за продължително натоварване). Ако вътре в даден уред има нещо, което може да се запали се слага по-малък предпазител в уреда.

Проектантът хубаво си е вързал гащите и е направил инсталацията дуракоустойчива, но защо трябва инсталаторът да е първия дурак, който ще сложи от раз 25А?

Идва един бай Българан, пиян жичкаджия, дето само знае да мота жици с клещите и ти разбравя как всичко под 25А нищо не носи, а той видиш ли какви силни инсталации прави.

Последното е сборен образ описващ действителността и не е насочено към някого конкретно.
Последна промяна от PCL82 на пет яну 24, 2014 3:35 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
А за 16-те и 25-те А кой ще спре токът през отделен контакт да превиши 16А, когато си сложил 25А предпазител?
Не всички контакти са до 16А. И това, че на кабела има 25А защита не означава, че не може да се разделя на 2 с по 16А предпазители.
А те китайските пластмасови разклонители се топят при много под 16А.
Лично аз предпочитам да си вържа гащите с по-дебел кабел при нужда, отколкото да правя цигании с тънки кабели, кръгови схеми и после да уча клиента да набира много бързо 112. Както казах, там с тия кръгови схеми са го докарали до там, че всеки отделен щепсел има предпазител. Защото на кръга предпазителя често е такъв, че първо ще ти се запали инсталацията, преди да прекъсне.
п.п Ако си е за мен лично, нищо не ми пречи да сложа 25А предпазител и за до 16А контакти. Защото аз няма да тръгна да претоварвам умишлено, а защитата от късо съединение си я има. Което по никакъв начин не препоръчвам да се прави де!
Последна промяна от thinkpad на пет яну 24, 2014 3:38 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
thinkpad написа:
Тани написа:
Е добре де, щом ще издребняваме, нека да са 320 клеми!
----
Ще те помоля обаче за честни отговори - правил ли си магистрала с 4мм кабел? Ползвал ли си клеми Wago?.
Това за 320 клеми леко не го разбрах. :-D
Ами не можеш ли да смяташ! 64 лева разлика за 100 метра кабел са точно 320 броя клеми като на снимката за 4 кабела до 2,5mm² . Цената на една такава клема е около 20ст, или дори по-малко, ако ползваш отстъпка или си дърпаш ДДС . Освен това за цената на 100 метра кабел 4mm² можеш да купиш 150 метра кабел 2,5mm² и с допълнителните 50 метра да пуснеш още 50% повече кръгове, за да не правиш онези цигании с дебелите магистрали!
thinkpad написа:
Предпазителят е длъжен да изгори/падне/изключи веригата при късо съединение. Проводниците обаче е препоръчително да са с такова сечение, че токът на късо съединение да не им изпържи изолацията и да не ти се налага да подменяш 30 метра кабел, който струва пари или недай си нещо да се запали. Отделно - по-дебелите общи проводници по-трудно се претоварват. Като съм сложил 4мм2 кабел на 25А предпазител, мога да съм сигурен., че тоя кабел няма да се разтопи, преди предпазителя да прекъсне веригата.
thinkpad написа:
Много ясно, че от разклонителна кутия до контакт е безсмислено да се слага 4мм2 кабел.
А какво ще стане с този допълнителния кабел, от контакта до разклонителната кутия с по-малкото сечение?
Можеш ли да си сигурен и за него?

А ако на някой му изгори бушона , можеш ли да си сигурен, че ще сложи фабричен, а няма да му сложи жички?

А като си сложил 25А предпазител , можеш ли да си сигурен, , че някой няма да претовари контакта, който в най-добрия случай е за 16А

Аз не бих бил толкова сигурен! Винаги на първо място мисля за идиотоустойчивостта на инсталацията!

ПП Първоначално не можах да схвана защо разликата при тебе е само 64 лв, а не 100, но сега схванах, че ние ползваме 3х2,5 , а не 2*2,5 :wink: Та в нашия случай си са 500 броя клеми разлика :partyman:

ППП PCL82 , като всеки разумен инсталатор ти е задал същите въпроси! Замисли се!
PCL82 - майстор
thinkpad написа:
PCL82 написа:
А за 16-те и 25-те А кой ще спре токът през отделен контакт да превиши 16А, когато си сложил 25А предпазител?
Не всички контакти са до 16А. И това, че на кабела има 25А защита не означава, че не може да се разделя на 2 с по 16А предпазители.
А те китайските пластмасови разклонители се топят при много под 16А.
Всички битови шуко-контакти, които отговарят на стандартите за континентална Европа са до 16А. Другите контакти са по-големи токове са промишлени. Не можеш издържано да превърнеш един контакт за 16А в силов, като просто му сложиш дебела жица и голям предпазител-просто не си използвал подходящите материали за целта.

И как ще разделиш един кръг за 25А на два по 16А-с предпазители в стаята ли? Може, но е грозно да имаш табло в стаята.

Отвори старите правилници и ще видиш, че е написно много ясно, че кръговете за контакти и осветление са за максимелен ток даже 10А, а силовите кръгове са за ток до 25А и могат да групират няколко мощни косуматора (печка, бойлер и др.), но не и лампи. И за тези уреди си има твърди връзки и промишлени контакти, за да не можеш да си включиш лампата в тях.
Последна промяна от PCL82 на пет яну 24, 2014 3:50 pm, променено общо 2 пъти.
Тани - модератор
Може би на всяка разклонителна кутия слага по предпазител, защото спомена, че от разклонителните кутии до контакта отклонява кабел с по-малко сечение от магистралата. Аз да попитам все пак , кой варди тънкия кабел от разклонението до предпазителя преди контакта? Искрено ме съмнява наличието на такъв предпазител!
thinkpad - майстор
Тани написа:
...
Никога няма да сложа неразглобяеми Ваго-та, по-добре да ползвам спайки. За мен единственото предимство на тия клеми е серията с палчетата, където може да разглобя или добавя при нужда. От къде да знам, че разликата ми я смяташ в клеми. Да ти кажа - за 4 клеми дадох 2,45.
Какво ще стане с кабела от кутията до контакта? Предполага се, че претоварването на общ кабел е по-вероятно, отколкото индивидуалното претоварване на отделен контакт. И така да е, над 16А контактите почват да греят, да се топят и да се палят. Нищо не може да спаси положението тогава, освен предпазителя. И не, никъде не съм казал, че предпазителя е жичен. Ти нещо ме имаш за такъв, който други не познава и не е слагал май?
Ако сложа 25А предпазител на магистрала и 2х16А на отделните кръгове, както бях писал и преди - подсигурено и за двете.
За кабела - хубаво де. Като гледах цените съм драснал двужилния. С трижилен става долу-горе колкото казваш.
PCL82 написа:
...Не можеш издържано да превърнеш един контакт за 16А в силов, като просто му сложиш дебела жица и голям предпазител-просто не си използвал подходящите материали за целта.
Говорех за специфични случаи. Има силови контакти над 16А. Понякога ти се налага да разделяш от главното табло на табла по етажи например. Какво - ще ползваш от таблото на етажа до главното табло 2,5мм2 кабел? Може би 1мм2 ще е по-добре? Все пак, да не отиваме в преразход, друг да му мисли.
Никъде не съм казвал, че ще правя контакт за 1,79лв силов с по-дебела жица и по-голям бушон. Но ако е за топене - те китайските разклонители се топят като пуснеш 1 духалка, като разклонителя е включен на 16А контакт с 16А предпазител.
Тани - модератор
Всички клеми на Ваго позволяват вадене на кабелите и монтажа им отново :wink: Редовно ми се налага да сменям четворки с осмици :partyman:

Ще можа ли да ми снимаш предпазителите между разклонителните кутии и контактите, че малко не може да си ги представя, а уж имам добро въображение! Благодаря ти предварително!
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 111

Тема "Кабелни връзки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: