• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
unicata - специалист
fbr написа:
kozl написа:
Иначе мегават е към 100 лв. от теца и към двата пъти по-скъпо от ЕРП.
Но един мегават електричество може да ни докара средно 3 мегавата топлина при определени условия. Това, заедно с бонуса по орташките истории, предопределя изхода от борбата на цените.
това само с клима/термопомпа, ама теца термопомпи не ползва, не могат да вдигнат до 90-100 градуса иначе сигурно вече да са направили такава рационализация :D
galin56 - специалист
Energyx написа:
Най-изгодно е отопление с ток от АЕЦ като във Франция, дето 80 % от тока е ядрен. Аз поне за френски котел на твърдо гориво да се предлага на пазара не знам... :lol:
http://shop.amigobg.com/product/1011/ko ... 9-cse.html
Сега вече знаеш. Една от най-известните и стари марки на котли в света - Де Дитрих
muhtarov - специалист
lov написа:
Ако от вънка тая зима беше -20 друга песен щеше да запееш. Ама то всеки сам си знае.
Обаче си е така, тази зима, сравнение с други изминали... направо си е като един преходен сезон (есен).
svetliopi44,интересува ме твоя метод на отопление.С колко броя машини ги постигаш тези 3000 градуса(лева) :)
kol4ooo - напреднал
в кой век живеете с хубав климатик е най-изгодно и най екологично
VLADO66 - майстор
st8nme написа:
svetliopi44,интересува ме твоя метод на отопление.С колко броя машини ги постигаш тези 3000 градуса(лева) :)
Той е баш биткойн миньора на форума и е заредил 20 видеокарти да бичат денонощно :lol:
vrangelov - специалист
kol4ooo написа:
в кой век живеете с хубав климатик е най-изгодно и най екологично
Климатиците са в другия раздел. Тук си говорим за отопление. :cool:
Шегувам се! Аз лично не се чувствам комфортно в помещение с климатик. На някои не им пречи. Въпрос на свикване е, предполагам.
По темата. Най-изгодно е на дърва и въглища, ако не си смяташ труда. Климатиците могат да се мерят, ако живееш в апартамент, но остават в дъното на класацията, ако си в къща и имаш за отопляване над 10 помещения и два бойлера.
stivemaster - майстор
Не съм съгласен с подхвърлената цена за топло от тецовете,после с втория опит(пак греда) на същия колега когато вече смята изкупуваното от тецовете като електричество.
Истината е ,че договор за изкупуване има само за тока, от тецовете произвеждащи ток,не тях обаче би трябвало да обсъждаме в тази тема .
В тази тема трябва да обсъждаме например това, че споменатите от някои вариянти за отопление с ТЕЦ, съществуват само и единствено заради несъвършения закон за енергетиката и възможността да продаваш повече отколкото произвеждаш.Да продаваш въпреки закона за задълженията и договорите (щото и той е измекярски и може да бъде заобикалян) и въпреки всяка икономическа логика.
Какво имам предвид - според всички пазарни норми, КУПУВАЧА ОПРЕДЕЛЯ ДАЛИ ИМА СДЕЛКА И НЕЙНИЯ РАЗМЕР , не и според нашите закони. В повечето от тях, нарочно не се прави определение на КУПУВАЧ, за да може мазния съдия да го прави всеки път и да прибира нещо срещу определенията си.В закона за енергетиката пък, явно правен от някой комуняга, съвсем са им убегнали пазарните понятия и всичко е ...... "мазало"."Кво значение има, че не искаш услугата ни ще си плащаш".И защо да има определение за качествена топлофикационна услуга (едно от заровените в закона "кучета" е доставянето на некачествена услуга, с ниска входяща температура и с нерегламентирана делта която да остава в клиента, преди да си върнат топлата вода обратно) Възможност за регулиране на абонатната станция, дали не трябва да е задължително условие (клиента определя размера на сделката !!!) .Ами явно не е,защото масово се поставят нерегулируеми такива и по закон като клиент не можеш да изискваш обратното.
Та ако всичко това се направи както трябва - няма да ползвате услугата на Топлофикация никога.
KingLin - майстор
vrangelov написа:
Най-изгодно е на дърва и въглища, ако не си смяташ труда. Климатиците могат да се мерят, ако живееш в апартамент, но остават в дъното на класацията, ако си в къща и имаш за отопляване над 10 помещения и два бойлера.
Това не го разбрах. Би ли обяснил защо климатиците са в дъното на класацията защото аз точно към тях съм се насочил за бъдещата ми къща. Моите причини са основно малкото поддръжка и възможността лятото да охлаждат. В къща с добра изолация и дограма мисля че ще се справят добре. Не споря че с радиатори или камини е друго усещането но пък там има много хамалогия. Цената за отопление в края на периода не мисля че се различава съществено.
vrangelov - специалист
KingLin написа:
Това не го разбрах. Би ли обяснил защо климатиците са в дъното на класацията защото аз точно към тях съм се насочил за бъдещата ми къща. Моите причини са основно малкото поддръжка и възможността лятото да охлаждат. В къща с добра изолация и дограма мисля че ще се справят добре. Не споря че с радиатори или камини е друго усещането но пък там има много хамалогия. Цената за отопление в края на периода не мисля че се различава съществено.
Това, че при всеки е индивидуално няма какво да го обяснявам, но ще ти споделя как го смятам аз. :)
Разходите са от две части. Първоначални и последващи. Първоначални са разходите по придобиване, монтаж и пускане в експлоатация. Те са еднократни. Последващи са разходите по поддръжка и тези за гориво и консумативи. Те са еднократни. Ако приемем, че имаме 10 помещения и 2 бойлера, подобно на това, което съм написал, тогава 10 климатика биха стрували доста повече от един котел и 10 радиатора. Това означава, че инвестицията за климатици не може да се мерят с тази за котел на твърдо гориво. По вторият критерий е подобно. Икономията на климатиците е спрямо уредите, които директно превръщат ел. енергията в топлина, но спрямо котел на тв. гориво няма разлика. Разбира се отоплението с климатици е по-евтино от отоплението на пелети и газ, но икономията ще бъде изядена от бойлерите, които са на ток.

Остава и варианта в който с климатици е по-евтино и по-удобно, и от твърдо гориво и от газ и пелети, а именно да купиш два хиперинвертора по 2500 единият (хубави) и да си обитаваш само две стаи и толкоз. Хем първоначалната инвестиция е по-малка, хем последващите разходи. Аз не бих го направил, но съм го виждал. Всеки сам си решава.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Най-изгодното отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: