• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
batkoradko - специалист
Колеги имам следното питане: Ще си правя циркуляр за рязане на дърва и към него - конус за цепене. Двигателя ми е 4Кw и 2850 об./мин. За циркуляра са ми нужни 1500 об./мин., а за конуса - 500-700 об./мин. Решил съм да ги вържа в триъгълник, но ме е страх да не приплъзва някоя от шайбите /въпреки, че ремъците са два/, за това ми се ще да ги опъна с обтегач /ролка/.
По този начин ще контактуват с ролките на по-голяма площ, но ме притеснява дали ремъците няма да дадат фира, като ги отъна на обратно? Дайте акъл.
Прикачен файл:
ремък.png
ремък.png (7.82 KиБ) Видяна 4203 пъти
VLADO66 - майстор
По удачно според мен е на двигателя да сложиш шайба с два канала и да действаш с два ремъка.
big_death - специалист
И си мисля че е по-удачно ако всеки работи сам за себе си , защото има опасност да пострада някой при двете работещи машини заедно ! Моя съвет е : поотделно ,мотора може на люлка и да се обтяга с някакъв болт .
batkoradko - специалист
Да, вече преосмислих, че по лесно и удачно е двигателя да е на люлка и от там да се оптяга, а тази ролка да е неподвижна. Относно обезопасяването - всичко ще е обезопасено. Когато се работи на едното, другото ще е затворено с кожух.
Krass - майстор
По-добре е обтягащата ролка да е между "С" и "А" . С твоя вариант ще приплъзва шайбата на двигателя. Там контактната площ между ремък и метал е най малко. Най добре ще е с две обтягащи ролки.
Моят конус е с един ремък с голяма разлика в диаметрите и малко разстояние между осите. Приплъзва шайбата на двигателя, въпреки че е ремъка е обтегнат до скъсване. Как обаче ща свалиш оборотите от 3000 на 500... Сметнал ли си диаметрите на шайбите. Голяма шайба с 2 канала струва луди пари. С тези диаметри които си показал оборотите на конуса ще са около 860.
ESPACE - майстор
Krass написа:
Как обаче ща свалиш оборотите от 3000 на 500... Сметнал ли си диаметрите на шайбите. Голяма шайба с 2 канала струва луди пари. С тези диаметри които си показал оборотите на конуса ще са около 860.
Как ги изчисли тези 860 оборота?
шоп - майстор
Нямаш никаквипроблеми относно издържливостта на ремъците. По подобни схеми на твоите работят ремъчните руски ремъчни мотокултиватори и мотофрези.

Друго нещо ме притеснява: 1500 об/мин на циркуляра са малко, освен ако нямаш диск с голям диаметър.
Krass - майстор
ESPACE написа:
Krass написа:
Как обаче ща свалиш оборотите от 3000 на 500... Сметнал ли си диаметрите на шайбите. Голяма шайба с 2 канала струва луди пари. С тези диаметри които си показал оборотите на конуса ще са около 860.
Как ги изчисли тези 860 оборота?
Изчислявам периметъра на двете шайби. Разделям големия на малкия периметър и получавам коефициент, с който разделям оборотите на двигателя, за да получа оборотите на голямата шайба.
ESPACE - майстор
Той метода за смятане е ясен ама верния отговор е 660 оборота за конуса, не 860.
Krass - майстор
ESPACE написа:
Той метода за смятане е ясен ама верния отговор е 660 оборота за конуса, не 860.

#-o Ами толкова мога :lol:
  • 1
  • 2

Тема "обтягане на ремък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: