• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
engineer - специалист
MIRO_073 написа:
Не само заради това. Точно заради това обединяване на ВЕЦ-а които имаме чрез попадение на мълния издумкаха контролери и други системи за солида сума.
Работната и защитната нула, ако не са метално свързани, остават свързани по природа през съпротивлението на Земята, което не е чак-толкова малко но не е и мн голямо. в т. сл. при пряко попадение на мълния ще има значителна разлика в потенциалите между Работна нула и Корпусите на електроуредите с всички последващи от това екстри.
MIRO_073 - майстор
engineer написа:
MIRO_073 написа:
Не само заради това. Точно заради това обединяване на ВЕЦ-а които имаме чрез попадение на мълния издумкаха контролери и други системи за солидна сума.
Работната и защитната нула, ако не са метално свързани, остават свързани по природа през съпротивлението на Земята, което не е чак-толкова малко но не е и мн голямо. в т. сл. при пряко попадение на мълния ще има значителна разлика в потенциалите между Работна нула и Корпусите на електроуредите с всички последващи от това екстри.
Може и аз да не съм разбрал правилно, ама аз говоря за връзка м/у земните контури на мълниезащитаната инсталация и земните контури на електропреносната мрежа
engineer - специалист
Правилно си ме разбрал. Май аз малко зле се изказах. Препоръчвам на radius да се консултира и с други специалисти. Надявам се скоро да видим снимки на вилата.
radius - майстор
Ами чакаме и други специалисти да се включат. Само дано накрая да не остана по-объркан от преди да попитам. :? Иначе ще се радвам и с по един кол да излезе, но при силно каменист терен, това май няма да се получи.

Това обединяване как става на практика - пускам си дебел проводник от ел.таблото ( напр. 2х10кв.мм мед) и заедно със шината от спусъка на мълниезащитата го свързвам с шината на кола/коловете?

Ами ако са отделно двете заземления - те ще са на 4 м едно от друго, при удар от мълния не се ли губи смисъла да са отделно - разстоянието е малко и все едно са обединени?
Да ползвам на ТЕПО заземлението не знам дали е допустимо - останал съм с впечатление, че се прави собствено. А и силно ме съмнява качеството му, пък нали това търся...
Junak - майстор
engineer написа:
За индустриални обекти проверката е на 10 години. На някои обекти болтовата връзка я правят в кутия с IP54 или по-голямо (2-10 лева), за да нямат ядове след 10г. Не е задължителна особеност.
Следвай проекта.
Само малка корекция - за индустриални обекти проверката всяка година.
За частните - при въвеждане в експлоатациа и после по желание.
hidrazin - майстор
Мисля че и преди съм слагал долните картинки някъде из форума. За мен лично единичен кол никакъв чеп не върши. Два може и да станат на работа но само ако са обединени с хоризонтален заземител. За какво иде реч? Двата кола се бият на два съседни ъгъла на къщата. Между двата кола предварително е изкопан канал с дълбочина 50 см. Желателно от северната страна. Там по-рядко огрява слънцето и е предпоставка за почти винаги влажна почва. Коловете не се слагат съвсем до сградата. Минимум на метър от нея. Коловете се набиват така, че горната им част да е на около 50 см под нивото на земята - почти до дъното на изкопа. Спусъка на единия кол се слага да легне в канала по посока на другия кол и се снажда със заварка с шината. Шината се полага в изкопа до другия кол и там също се заварява за него или за спусъка. Заварките се мажат обилно с битум.
И вече спусъка на втория кол се огъва по посока на къщата в изкопан канал до самата нея и се изкарва над земята до самата стена или се замазва в мазилката като на края на спусъка естествено се слага болтова кутия. От болтовата кутия към таблото минимум 16 квадрата меден проводник в твоя сучай. Не два отделни по 10 квадрата. Ако все пак са ти налични вземи ги обели и ги усучи заедно. Накрая - кабелни обувки.
Това всичкото до тук ако няма да свързваш мълниезащитата със земното. Ако ще я свързваш правиш друг вариант. В оня канал дето копахме в началото изкарваш и ДВАТА спусъка на стената на къщата и свързваш коловете със заварена поцинкована шина. Единия спусък го свързваш с таблото, другия с мълниеприемника.
До тук стана ли ясно?
Сега още един вариант. Казваш че имаш изкопана дупка? Ако е възможно на дъното на дупката биеш три кола на триъгълник и ги заваряваш като на картинката. Само дето ще трябва да пуснеш два спусъка - единия към мълниезащитата и другия към таблото. Не ги пускай от едно и също място на триъгълника а използвай два от ъглите му за двата спусъка.
Ако не могат да се набият на дъното на дупката и не ти се копае канал за хоризонтален заземител го прави както е на снимката. Разбира се пак два спусъка от двата ъгъла на триъгълника.
Ами това е. Ако искаш разбира се да имаш добро земно и работеща мълниезащита. И да не забравя. Не слагай сол или други добавки в почвата за да си оправиш съпротивлението. Ще стане наистина много малко, както и наистина ще ти изяде поциковането на коловете и самите колове. След няколко години няма да имаш нито земно, нито мълниезащита.
Прикачен файл:
zemno.jpg
zemno.jpg (48.51 KиБ) Видяна 5137 пъти
:partyman:
radius - майстор
Мерси за дългите разяснения. Изобщо не си мисля да слагам сол.
Терена е много неблагоприятен за копане/забиване, ето стената на дупката
Прикачен файл:
IMG2186.jpg
Дъното и е скалисто и май е цяла плоча. Затова си мислех за дупката нещо плоско, някаква мрежа или нещо подобно. То в такъв случай май не мога да очаквам да има добра проводимост.

Имам кабел СВТ 4х10 кв.мм. затова гледам да го използвам за земното. На схемата ми в първия пост северната страна е точно тази на ел. таблото. Т.е. може би мога да направя този вариант с извеждане на два спусъка от коловете в двата ъгъла на къщата.(разстоянието ще е около 15м). Да разбирам, че трябва да пусна подземно шина между коловете, а техните шини да свързвам с мълниезащитата и земното на таблото? Ако коловете са на метър от сградата, ще са точно до пътеките, това проблем ли е? Самата хоризонтална шина може ли да я пусна малко по-плитко -30-40 см или е важно да е мин. 50см.
sts - специалист
MIRO_073
в Наредба 3 /2004 г. за УЕУЕЛ чл.157 ал.2 и 3 се разглежда въпроса за обединяване на МЗ и заземление.ВЕЦ е първа категория по МЗ и не могат да се обединяват съгласно ал.2 /скъпи съоражения - висок риск/.Затова се изпълняват като отделни инсталации.
hidrazin - майстор
radius написа:
Дъното и е скалисто и май е цяла плоча. Затова си мислех за дупката нещо плоско, някаква мрежа или нещо подобно. То в такъв случай май не мога да очаквам да има добра проводимост.
Кофти ситуация. :? Ми то няма в какво да направи контакт. В този случай работата се оскъпява, Вариантите са два - хоризонтален заземител в изкоп и се насипва с хубава пръст. Има и някаква изкуствена пръст специално за тези случаи. Не съм го ползвал този подобрител и не мога да дам отзиви.
http://www.paradise-electric.eu/index.p ... Itemid=146
Не знам обаче в този вариант колко дълъг изкоп ще трябва.
Другото е дълбочинен заземител - 25 и повече метра. Може да достигне по принцип и до 60 метра. Зависи от геологията.
То ако навсякъде е така не разчитай много и на земното до таблото дето е на улицата. Може да е само камуфлаж в този случай.
:partyman:
radius - майстор
Аз на таблото съм по-склонен да вярвам , че не е с добро заземление. Не навсякъде е скала, но навсякъде има малки или големи камъни. Надявам се да имам късмет и да намеря пролуки за забиване на коловете.
Имам изкопан и един ров за ограда - около 50 см дълбок и 25м дълъг. Ако може да послужи за нещо, но с уговорката, че ще има бетонна основа за оградата отгоре. Не може ли да се положи шина по цялата дължина или не е това начина за правене на хоризонтален заземител. Това е за левия спусък на мълниезащитата от моята схема. За десния и за ел. таблото си остава това което описах в предния пост. Ако трябва с по 2-3 кола на страна и пак хоризонтална връзка между двата комплекта колове.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Изграждане на заземления, катоден отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: