Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ZEDYCUS - майстор
От работата изпаднаха няколко макари от тел за телоподаващо и реших да направя въртяща стойка , за по лесно прибиране на кабелите. Много ме дразнеше оплитането им, който е прибирал кабел 20м ще знае. :cool:
Частите за макарата, парче арматура фи 8мм за рамка, за остта кръгла тръба(фи25мм) от лост за гардероб, шпилка м12 през тръбата и лагери 6205. Отвора в самата макара е 53мм, външния диаметър на лагера е 52мм-вътрешен 25мм, уплътних луфта с двойнокомпонентно секундно лепило. Лагера се набива много плътно на лоста и няма никакво мърдане. Шилката се закрепва в парчето тръба, като се навият две гайки, които се заваряват(с Цо-то че ламарината е тънка) за нея.
От снимките другото е ясно. :partyman:

Прикачен файл

DSC04903.JPG

Прикачен файл

DSC04905.JPG

Прикачен файл

DSC04908.JPG

Прикачен файл

DSC04917.JPG

Прикачен файл

DSC04918.JPG
MamaMy - майстор
Много идейно. Добре си се справил. Браво!
Не е ли тънка тази рамка? Имам чувство, че ще се гъне при навиване.
didoni_ - специалист
Хубаво си го направил,но ако ти трябват 5 метра,трябва да развиеш 20.Иначе ако включиш електрожен или някой консуматор с по-голяма мощност за продължително време,макарата и кабела могат да станат едно цяло от стопяване на изолацията на кабела.
bdimov - специалист
didoni_ написа:
Хубаво си го направил,но ако ти трябват 5 метра,трябва да развиеш 20.Иначе ако включиш електрожен или някой консуматор с по-голяма мощност за продължително време,макарата и кабела могат да станат едно цяло от стопяване на изолацията на кабела.
Това, което казваш е така ( за развиването на цялата макара при голям консуматор ) но като гледаш кабела мислиш ли че някой изобщо ще рискува да пусне на този удължител електрожен и дори да го направи при разпъната макара пак ще даде фира, защото това като го гледам не е повече от 2х1 или 3х1 квадрата кабел. :)
sstefanov - майстор
Аз бих монтирал контактите във вътрешната част на макарата (3 единични за външен монтаж, например).
ZEDYCUS - майстор
По ред на въпросите. :partyman:
Арматурата е наистина тънка и я подсилих по ъглите с триъгълни планки 3мм. След това не се гънеше. Затова я и свързах долу на П. Другата макара ще я правя с фи 10 арматура и краката ще са на Г с гумена шлауха.
Ако ми трябват 5 метра ще извадя късия удължител. :-D
Единия по стар кабел е 3х1,5 със сигурност, инверторния(100А) електрожен го издържа. Това за навития кабел го знам, винаги го развивам, затова и направих макарата , лесно да се навива. Кабела се използва по принцип само с перфоратор или малък шлайф.
Другия кабел е боклук(2х0,5) дали има и толкова, днес или утре ще заприходя 25м ШКПТ 3х1,5 .
Контакти във вътрешната част не стават, освен ако не са за конзола, няма толкова място. Тройката е гумирана на Атра няма как да се строши.
kozl - майстор
Тва за ел-жена и аз съм чувал, ама на практика трансформаторния ел-жен първо не работи добре с такава макара и нЕма как да го изтърпиш, че да дочекаш кабелОт да се нагрее. А с инверторния не усетих промяна при заваряването и кабелОт не се нагря. може би шот заварките беха малко.
kolev_k - специалист
kozl написа:
трансформаторния ел-жен не работи добре с такава макара.
И що не работи добре трансформаторния?!
Andri01 - майстор
kolev_k написа:
kozl написа:
трансформаторния ел-жен не работи добре с такава макара.
И що не работи добре трансформаторния?!
Преди години:80-те,направих макара за 25м. кабел от консервена кутия за халва/ диам.ко100мм/ и две дъна от 25л. банки от боя. Дръжката е нещо подобно,има обаче подобрение,кабела да не се омотава при навиване-да не излиза от страниците.Също така и винтов стопер против саморазвиване при пренасяне.А иначе кабела глее при работа с трансфоматерен ел.жен от самоиндукцията,тока е доста силен. За това трябва да се развива целия.
ZEDYCUS - майстор
Взех кабел ШКПЛ(3х1,5) 25 метра на доста добра цена -1,5лв метъра. ШКПТ 3х1,5 идваше на 2,20лв метъра, но и много тежи и се отказах. Не намерих арматура Ф10 и сглобих другата макара отново с ф 8мм. Стана доста по компактна по размери от другата. Не намерих двоен гумиран разклонител и монтирах наличните гумирани тройки. Остана дръжката за прибиране на кабела да се монтира и е готова за употеба. :partyman:

Прикачен файл

DSC04931.JPG

Прикачен файл

DSC04933.JPG

Прикачен файл

DSC04935.JPG

Прикачен файл

DSC04936.JPG Центрирах лагера в отвора с клечки за зъби и залепих с двукомпонентно секундно лепило.

Прикачен файл

DSC04942.JPG

Тема "Макара за кабел-направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: