• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
infomar
vrangelov написа:
KingLin написа:
Това не го разбрах. Би ли обяснил защо климатиците са в .......Ако приемем, че имаме 10 помещения и 2 бойлера.....
Не знам какво семейство сте за да топлите едновременно 10 стаи. Прилича ми на малък хотел.
Всичко зависи с какви средства разполагаш и колко можеш да си позволиш после да харчиш. Можеш 10 климатика + толкова резервни да поставиш, може и в две стаи по една печка на дърва да сложиш.... Определи първо финансовата рамка и тогава търси решение.
У наше село половината къщи имат котли с радиатори.... но 99% ползват в една стая печка на дърва.... Що ли?...... зависи от средствата.....
kalin72 - майстор
У наше село половината къщи имат котли с радиатори.... но 99% ползват в една стая печка на дърва.... Що ли?...... зависи от средствата.....
Не, а защото не искат да проумеят факта, че котел, вързан като печка, не работи ефективно и икономично.
Пример - котела ми е вързан както трябва, единственно без буфер, и изразходвам между 13 и 15 м3 дърва на зима, това са 6 месеца, надмирска височина 750 метра, студено си е по западните високи полета :)
У нас е топло навсякъде, два етажа по 66 м2, бани, коридори, 3 стаи горе, 2 големи стаи долу, бойлер 300 л(зимата топля гоната му част), който като гледам, го ползваме като проточен :). Догодина планирам и таванското помещение да се отоплява с радиатор.
Та да споделя и съседите как и какво топлят. Същата квадратура къщи, еднотипни са го строили, горе печка, вързана с радиатори, долу само печка, като се топлят само стаите. 10 м3 дърва на етаж за сезон.
В третата къща комшии с 5 тона въглища изкарват зимата, като инсталацията им е котле, радиатори, без трипътни и ала бала електроники. Не е особено топло, защото пак топлят само няколко стаи.
Извода - аз искам да ми е топло навсякъде, но и евтино, и за тази цел съм изградил работеща и сравнително икономична система.Вярно, вложил съм пари в началото, но смятам, че те са се избили вече. Топло е както в стария ни апартамент в Плевен с ТЕЦ.
LazarGanev - "Велик майстор"
Калине, ти разбираш ли че хората нямат пари и не се топлят? Палят една печка и живеят в една стая, нищо че имат голяма къща и котел. В много села е така - голяма къща на 2-3 ката и отстрани една "стаичка за живеене", където се пали печка :) . По градовете също на много места е така - голямо жилище, но се живее в кухнята, където се пуска от време на време духалка или климатик (ако има). Така че най-изгодно излиза да не се топлиш, след това - да отопляваш една стаичка от време на време, след това да отопляваш нормално една стая, след това... темата е много обширна :wink:
kalin72 - майстор
Незнам, за мен е комично да харчиш почти същите кубици дърва или въглища, че и ток и да седиш на студено, при почти нулев комфорт. Но не опира само до пари, най-вече до манталитет.
chapara - майстор
Изчетох темата до тук, но гледам че не се споменава за електрическо котле на парно. Преди години, бая бяха де уредих едно такова съветско за един приятел, който живееше в двуетажна къща. В къщата беше вкаран трифазен ток. Топлата вода му беше с проточен бойлер, а парното го вързахме за котлето. Къщата въобще нямаше топлоизолация и той твърдеше че сметките за електричество са доста поносими, в сравнение на отоплението на въглища тогава. Някой да има такива наблюдения? С топлотехниката съм на Вие, та в спорове няма да влизам. :wink:
fbr - майстор
chapara написа:
Изчетох темата до тук, но гледам че не се споменава за електрическо котле на парно.
Няма смисъл от такава инвестиция. Слагай във всяка стая по един маслен радиатор, резултата е същия. 1кВтч ток харчиш, съответно 1 кВтч топлина получаваш. Само да вметна, че при климите е 1 към 3 в най-общия случай. Ако сметнем че цената на тока е около 20 ст дневна, киловатчаса се получава около 7 стотинки. На газ излиза около 11 ст, и пак им се струва скъпо. Дърва, въглища излизат около 5-8 ст.
Svezar - специалист
fbr написа:
chapara написа:
Изчетох темата до тук, но гледам че не се споменава за електрическо котле на парно.
Няма смисъл от такава инвестиция. Слагай във всяка стая по един маслен радиатор, резултата е същия. 1кВтч ток харчиш, съответно толкова топлина получаваш. Само да вметна, че при климите е 1 към 3 в най-общия случай. Ако сметнем че цената на тока е около 20 ст дневна, киловатчаса се получава около 7 стотинки. На газ излиза около 11 ст, и пак им се струва скъпо. Дърва, въглища излизат около 5-8 ст.
Това с котле на ток може и да дойде най-икономичния начин за топлене с една подробност,трябва да те свържат с някой от "магьосниците" дето омагьосват електромера и така плащаш да речем 30% от това което ползваш,най-добре магьосника да е от месното енерго за да ти е сигурна работата :wink:
stivemaster - майстор
Ох да пази господ, за три страници такива неща (бисери) не можеш да откриеш никъде .За рекуперация ли да говориш например, пред хора които изцяло са се концентрирали в отоплението (извън всякакви норми) с твърдо гориво и по специално с дърва и още по специално придобити по "нетрадиционен" начин (единствената причина да се сравнява цената с тази на термопомпа.В този ред на мисли какво значение има препоръчителната тенпература за видовете помещения ?Бил съм в такива жилища и температурата е дистигала 36С !!!!!
kuuuuuul - майстор
:-D И за какво се мъчих да пиша тази тема,след като до сега никой от по горе писалите не я е чел :-D
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 23&t=40532
n.ganev - майстор
chapara написа:
Изчетох темата до тук, но гледам че не се споменава за електрическо котле на парно. Преди години, бая бяха де уредих едно такова съветско за един приятел, който живееше в двуетажна къща. В къщата беше вкаран трифазен ток. Топлата вода му беше с проточен бойлер, а парното го вързахме за котлето. Къщата въобще нямаше топлоизолация и той твърдеше че сметките за електричество са доста поносими, в сравнение на отоплението на въглища тогава. Някой да има такива наблюдения? С топлотехниката съм на Вие, та в спорове няма да влизам. :wink:
Аз пък до преди 10 години работех в т.нар ЕНЕРГО в отдел пласмент и понеже не ми се занимаваше с глупости от сорта да пиша констативни протоколи, актове и т.н. още повече че сме малък град и се знаем, на та къв тарикат, който много се хвали на 27 януари му изнасях електромерното табло на границата на собствеността за да разбере каква е цената на комфортното отопление.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Най-изгодното отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: