• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
sts написа:
MIRO_073
в Наредба 3 /2004 г. за УЕУЕЛ чл.157 ал.2 и 3 се разглежда въпроса за обединяване на МЗ и заземление.ВЕЦ е първа категория по МЗ и не могат да се обединяват съгласно ал.2 /скъпи съоражения - висок риск/.Затова се изпълняват като отделни инсталации.

Благодаря за инфото. Късно е вече :-D Разделено е вече ама след дъжд качулка. Сменихме за няколко хиляди лева контролери, защити и т.н. И защита от пренапрежение има...
engineer - специалист
Чл. 157. (3) Заземителните уредби за сгради или за външни съоръжения в общия случай се обединяват със заземителните уредби за мълниезащита при втора и трета категория на мълниезащита.
Чл. 159. При необходимост от отделен независим заземител за работно заземяване на чувствително към смущения обзавеждане, например за информационни технологии, се предвиждат специални мерки за защита срещу поражения от електрически ток, изключващи едновременното допиране до части, които могат да се окажат под опасни потенциали, при дефект на изолацията.
MIRO_073 - майстор
MIRO_073 написа:
Не разбрах това „Мълниезащита и заземител на табло се обединават чрез връзка под земята
Знам, че се допуска, ама...
Колега engineer :partyman:
PCL82 - майстор
Не съм навътре в мълниезащитата, но ми се струва доста по-добре да има цял пръстен под земята. Така винаги освен заземителите има връзка с ниско съпротивление, която: помага за по-равномерното разпределение на потенцияла, създават се затворени контури с ниско съпротивление, които биха действали като редукционен контур. Във всеки един такъв контур външно променливо магнитно поле индуцира ток, който създава противоположно по посока магнитно поле и противодейства на първото.

Когато дадени системи не са свързани галванично към заземителната уредба, трябва да имат връзка към нея през разрядници, за да се поддържа еднакъв потенциал.

За мен е необходимо проводникът PE при вътрешното табло да се свърже към заземителната уредба с цел повторно заземяване.

Разклонението за повторното заземяване трябва да стане под земята от общия заземителен контур на мълниезащитата (а не само от близкия заземител) и по не твърде дълъг път с малко чупки да отиде до таблото чрез шина или меден проводник със сечение 16мм2.

Същата тази връзка към таблото трябва да минава през шина за изравняване на потенциалите, намираща се в сутерена или техническото помещение с таблото. Към нея се свързват всички метални тръбопроводи в сградата, екраните на комуникационните кабели, мачтите на телевизоннните антени и др.. Парапетите на балконите и водосточните тръби обикновено се свързват към мълниезащитата. Мълниеотводите могат прибрано да са закрепени за водосточните тръби със специлни скоби.
https://www.google.bg/search?q=potentia ... 24&bih=600
Прокарването на мълниеотводи под EPS/XPS топлоизолация не е разумно!
radius - майстор
Единия спусък на мълниезащитата е диагонално на къщата и ако трябва да го свържа с другия, това са 25 м хоризонтална част. Ако пък трябва да е пръстен, ще е още 20м. Варианта, който описах горе ми се струва по-лесен за реализация, макар и компромисен вероятно. Какво имах предвид - левия спусък от картинката се заземява отделно. Десния спусък се заземява с хоризонтална част по дължината на къщата ( 15м). От другия и край взимам земно за ел. таблото. Дължината на заземителния кабел до таблото ще е о/о 12м. Това много ли е?

Изравнителна шина няма да ползвам - нямам мет. тръби, парапетите ще са дървени.
При този вариант с повторното заземяване остава риска, доколкото разбирам, при изчезване на нулата от трафопоста, тока от всички съседи да минава през моето заземление (тъй като това на стълба няма да е читаво). Не е ли опасно ?
sts - специалист
radius заземлението се изпълнява по твоята схема.Вземаш 10 кг чук и набиваш коловете.Правиш връзките чрез заварка и се извършва контролно измерване и ако преходното съпротивление е < = 10 ома не се прави нищо.Ако не отговаря се минава или към набиване на допълнителни колове или комбинирана схема /вертикален и хоризонтален заземител/. Без притеснение използвай технологичния отвор 3.5 м/2.4 м като спазиш 0.30 м р-е от кол до бидон.
До сега трябваше да бъде направена МЗ и стига притеснения това е къща а не уникална лаборатория с много скъпа апаратура.
MIRO_073 - майстор
sts написа:
radius заземлението се изпълнява по твоята схема.Вземаш 10 кг чук и набиваш коловете.Правиш връзките чрез заварка и се извършва контролно измерване и ако преходното съпротивление е < = 10 ома не се прави нищо.Ако не отговаря се минава или към набиване на допълнителни колове или комбинирана схема /вертикален и хоризонтален заземител/. Без притеснение използвай технологичния отвор 3.5 м/2.4 м като спазиш 0.30 м р-е от кол до бидон.
До сега трябваше да бъде направена МЗ и стига притеснения това е къща а не уникална лаборатория с много скъпа апаратура.
+1
PCL82 - майстор
radius написа:
Единия спусък на мълниезащитата е диагонално на къщата и ако трябва да го свържа с другия, това са 25 м хоризонтална част. Ако пък трябва да е пръстен, ще е още 20м. Варианта, който описах горе ми се струва по-лесен за реализация, макар и компромисен вероятно. Какво имах предвид - левия спусък от картинката се заземява отделно. Десния спусък се заземява с хоризонтална част по дължината на къщата ( 15м). От другия и край взимам земно за ел. таблото. Дължината на заземителния кабел до таблото ще е о/о 12м. Това много ли е?

Изравнителна шина няма да ползвам - нямам мет. тръби, парапетите ще са дървени.
При този вариант с повторното заземяване остава риска, доколкото разбирам, при изчезване на нулата от трафопоста, тока от всички съседи да минава през моето заземление (тъй като това на стълба няма да е читаво). Не е ли опасно ?
Повторното заземяване има някакво съпротивление, което ограничава токът през него в случай, че нулата се прекъсне. Затова ако не се престараваш с твърде добро заземление и същевременно си спазил нормите, и си сложил подходящо сечение проводник, няма да имаш ядове дори в аварийна ситуация.

Проблемът който ми се струва наличен при неизравнени два отделни спусъка на МЗ е следния: поради различна дължина чупки и т.н. може да има асиметрично разпределение на тока през двата спусъка. Катодните отводители ти изравняват потенциала към близкия спусък, докато в същото време далечния спусък може да вкара пренапрежение в някой кабел на вътрешната инсталация, минаващ в близост успоредно на него. Рискът от такъв сценарий ще е по-голям при мостови проводници, отколкото при усукани, близко-разположени, както при кабел СВТ например.

При всички положения предвиди изравняване на потенциалите за интернет и телевизия. Ако си към кабелна телевизия ползвай галваничен разделител към доставчика и изравни твоята инсталация.
radius - майстор
sts, не разбрах коя моя схема - от първия пост ли? Там нямам собствено заземление на ел.инсталацията, а ми се иска. Или имаш предвид описаната от мен в последния ми пост?
М/у другото в ел.проекта ми, съпр. на мълниезащитата го дават да е до 30ома на спусък, т.е. колкото на ел.таблото.

PCL82, двата спусъка, геометрично са абсолютно идентични - чупки, разстояния и т.н. До далечния спусък няма проводници освен захранването на преч. станция- кабел NYM-J, усукан като СВТ. Но то ще е на 1м от спусъка, ако ползвам дъното на дупката за заземление.

Телевизията ще е Булсатком, кабелен нет няма.
sts - специалист
radius
Изпълни схемата от първия пост.В елтаблото в къщата не е необходим собствен повторител.Съществуващият повторител на ТЕПО е много близо.
Искам да получа на лс схемата на елтаблото в къщата с тези две партиди /трифазно + монофазно/ и да погледна как е ситуирано.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Изграждане на заземления, катоден отводител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: