• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Напишете въпрос свързан със санирането.
8180 - майстор
ribnikolaevi написа:
Още се чудя за високата влажност в горните помещения затова за последен път -
Това за високата влажност по-има обяснения, предвид скорошния ремонт. Отделно (предложих лесно замерване) по-топлия и по-влажен въздух от помещенията много лесно се качва горе по стълбището заедно с влагата. Въпросът е къде отива и какво среща по пътя и най-горе.
Допълнително не е ясна базата за сравнение с миналата година - дотук по-студена беше миналата.
Как се мери влагата на въздуха, има ли и къде конденз по стъклопакетите, как се проветряват/ сушат баните и под.
Много неизвестни.
zaksofon - специалист
dako_5 написа:
не е свързано с темата, но си завърти помпата на слънчевия колектор защото така не е добре
Да, съгласен съм за помпата, завъртях я преди доста време, тук използвах снимката от друга моя тема, когато си правех слънчевия колектор и бях качил снимки да ми кажат колегите къде бъркам.
Влагата и температурата ги меря с обикновена метеостанция, имаме една в хола на 1-ия етаж и 1 една в спалнята на 2-ия.
Преди изолацията, обаче влагата беше висока на първия етаж - около 70 %, а горе 40%, сега се размениха. Предполагам, че лепилото, с което е правена ТИ още съхне и за това стана така. Повтарям се, но аз си лепих изолацията на 1–я етаж и то в най-горещите летни дни в продължение на може би 2 месеца, при което предполагам е имало време и условия да изсъхне напълно, а майсторите за 2-я етаж, я направиха за около 3 дни. Конденз има колкото искаш, по всички прозорци в зависимост от това къде си прекарваме времето, там се мести и конденза. Направих си експеримент и нощувах на 1-я етаж, сутринта вода капеше и по ламината, а на 2-я в спалнята бяха сухи, когато спим в спалнята влагата пък е по нейните прозорци. До колкото знам, човек отделя с дъхът си около до 500 мл водни пари на денонощие, но може и да бъркам. Тъй като гипсокартона е парорегулатор и няма как да се натрупа конденз по него, тези водни пари се кондензират по стъклопакетите или поне аз така си го обяснявам. Купихме един малък влагоабсорбатор, който в интерес на истината събира по една чаена чаша вода на нощ, но не смогва да изсмуче всичко. Баните имат вентилатори, а пода се суши след всяко къпане с помощта на моп.
Относно разликите в температурата м/у първи и втори етаж, хубаво е да уточня, че при максимална температура долу 26 градуса, горе е 22. Сутрин при -5 навън, на първия етаж е 16, а на втория 11 градуса. Стълбището както казах е затворено с врати, т.е. стаите не са отворени към стълбите и се постарах хубаво да изолирам вратите. Имам гумени уплътнения и четки в основата. Но явно е, че топлото от 2-ия етаж бяга през таванското, разликата в температурите м/у двата етажа е 4-5 градуса, с които топля под покрива.
8180 - майстор
Аз лично не мога да се ориентирам - нещо не е така.
При 20оС вътре и 0оС/вън:
За средна ръка стъклопакет, температурата на стъклото е ~17оС.
40% вътрешна влага, кондензира при под 12оС на стъклото.
60% - 16оС
70% - 19оС
При споделените данни и досегашните умерени външни температури, ТЕОРЕТИЧНО би трябвало рядко да имаш конденз в отопляваните помещения.

Сега в др. тема ще помоля Колегата с новия термометър да провери.
zaksofon - специалист
8180 написа:
Аз лично не мога да се ориентирам - нещо не е така.
При 20оС вътре и 0оС/вън:
За средна ръка стъклопакет, температурата на стъклото е ~17оС.
40% вътрешна влага, кондензира при под 12оС на стъклото.
60% - 16оС
70% - 19оС
При споделените данни и досегашните умерени външни температури, ТЕОРЕТИЧНО би трябвало рядко да имаш конденз в отопляваните помещения.

Сега в др. тема ще помоля Колегата с новия термометър да провери.
Докато гори парното нямам никакъв конденз, започва да се натрупва, като изстинат радиаторите. Знам, че отчитате това, но забравих да го спомена в предишния пост.
stan73 - майстор
Колегата 8180 помоли да проверя повърхностната температура на стъклопакета,
в няколко точки вътрешната и външната темп. Не знам дали ще Ви свърши работа, това, което ще пиша - но ако има неясноти - питайте.
Място на измерването - северната част на Варна (ж-к. "Изгрев").
Дограмата е Тисен, стъклопакета е обикновен, двуслоен, с 4 мм. стъкло.
Обръщането, мазилката и по-голямата част от шпакловката са мое дело. Обръщането е предимно с фибран 2 см. и малко 3 см. Стената е 25 см с тухли единички, няма вътрешна изолация, но има външна от високоплътен стиропор, 5 см. Измазана е отвътре и отвън и е с 3 шпакловки отвътре и отвън. Отвън е и с мрежа.
Температурата ще меря с новозакупения от ЛИДЛ инфрачервен дистанционен термометър:
http://www.lidl.bg/cps/rde/SID-B02495B1 ... il&id=2883

Ще меря в целзиеви градуси.

Резултати:
Температура в стаята измерена с добър електронен термометър:
17.8
Температура в стаята измерена с дистанционния върху електронния термометър:
17.4
Температура в стаята измерена с дистанционния върху външната стена:
ниско долу: 14, покачва се до 14.9 във високата част, но там, където е бетонният трегер пада пак на 14.
Температура на стъклопакета от вътрешната страна на стаята: 10 (в ниската част) до 11 във високата. и около 12 градуса върху PVC профила.
Отивам да меря навън - ето и обещаните измервания:
Температура около къщата -15, температура с насочен в облаците уред от -31,7 до -38 гр.
Температура върху стъкплопакета - 9 до -10. Върху профила около -10.6. Върху изолираната отвън стена -13.4. Върху изолираната също отвън (но и неизмазана отвътре) съседна необитаема засега стая (с вътрешна температура 9) -14.2.

П.П. Ако някой смята, че си измислям за студа наоколо - ето снимки, които направих вчера (не бях виждал подобно нещо преди, а съм вече на 40):
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 252&type=1
Последна промяна от stan73 на пон яну 27, 2014 9:11 pm, променено общо 2 пъти.
ribnikolaevi - майстор
Леле, в тоя студ ... излезе навън ... за да мериш ... изкара си една троянска :lol:
zaksofon - специалист
ribnikolaevi написа:
Леле, в тоя студ ... излезе навън ... за да мериш ... изкара си една троянска :lol:
Браво колега, трогнат съм, мъж на място! :prayer:
8180 - майстор
Е затова го харесвам този Форум - страшно свестни Колеги има.
Дано само не го разболеем - само външната на въздуха беше интересна, ама сега включвам, че сигурно е як студ.
Евала Стан! :partyman:

По-късно или утре ще обсъдим резултатите.
stan73 - майстор
Няма проблеми, яко се навлякох, няма страшно. :)
tmitko - напреднал
Колеги,
не съм специалист по ''топлопренасяне, топлоотдаване, топлоакумулиране ...''. Просто споделям реални факти от практиката. Ако някой колега от форума е правил топлоизолация на подобна къща нека сподели наблюдения. Мисля, че лепилото... шпакловката и мазилката са отдавна изсъхнали и не оказват влияние. При късна изолация и недостатъчно време за нормално съхнене ....влагата директно избива по вътрешните стени /дори и през латекса на гипскартона/. Притеснителен е факта, че отоплението преди/след изолацията е по една и съща схема а резултат .... и реално до вчера нямаше и зима.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Няма ефект от толпоизолация !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: