• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
drastar - специалист
По спомен, ти работиш в Белгия, вероятно Rexel е магазин там, в България не съм срещал тая марка, а за последните десетина години съм избирал контакти и др. поне четири пъти.
http://www.rexel.com/en/rexel-worldwide/

Що да няма и в бг :-D
PCL82 - майстор
Аз за едно мое жилище преди 6 години взех български ключове и контакти серия Приста, не са върха на дизайна и качество на пластмасата, но са стабилни и евтини. Контактите не са от ПВЦ,а от меланинова смола (бял бакелит). От пожълтяване са застрашени само ключовете и ПВЦ рамките на контактите. Когато търсих още такива тази година имаше само черни с бели рамки и взех последните, които ще сложа на по-скрити места.

Едно време когато масово са се правили от бакелит (черни и кафяви) до 70-те е имало и серии от меланинова смола (бели), но по някаква причина са се правили ограничено.
Такива екземпляри не само че са стабилни, но и имат приличен вид, който не се състарява.
Реномирани западни производители използват подобна смола за белите си серии.

На хубавите контакти защитните пластини са ножови (дебела 3мм масивна пластина с формата на нож, заварена към по тънка пружинираща пластина). Друго добро изпълнение е от по-тънка пружинираща ламарина с двойно обръщане на крилза в посока към щепсела-получава се пак дебел нож. http://www.elektro.de/SCHUKO-Steckdose- ... pp_20.html

Най-масовите са от една тънка леко изтумбена от към щепсела ламаринка.
Последна промяна от PCL82 на чет яну 23, 2014 4:04 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
drastar написа:
Що да няма и в бг :-D
Защото няма. Имаме си и родни производители, пазара е малък, а населението - от не най-богатото.
PCL82 написа:
Аз за едно мое жилище преди 6 години взех български ключове и контакти серия Приста...
...Най-масовите са от една тънка леко изтумбена от към щепсела ламаринка.
Тия масовите с крилцата със зъбчета са обаче най-практични. Последните Шнайдер-ски, които съм монтирал бяха с такива. Елби-то, което имам за двойките е с ножови - 2 ножа на разстояние 9мм. Ако ти е широка конзолата, няма защо да я сменяш - бам с 2 чифта клещи - с малко повече сила огъваш, докато контакта хване стабилно. (но това не може да се прави с ножовите)Контактите, които бяха при мен бяха на ССБ "Успех". Определено по-читави от лустер клемите им! (ако не са били тия, дето съм купил китайско менте с чуждо лого) Бонуса на БГ контакта е, че можеш да направиш края на проводника като ухо и така да завиеш винта на ухото - по-стабилно е. Но проблема е, че серийни връзки се правят по-трудно.
radius - майстор
PCL май говори за заземлението/зануляването, а не за монтажните крилца. Аз пък не съм виждал с отделна притискаща пружина. Абе то на клемите на фаза и нула е само от една огъната пластина ( без подсилваща стоманена скоба), вие за пружини на защитната клема ми говорите :lol:
thinkpad - майстор
radius написа:
PCL май говори за заземлението/зануляването, а не за монтажните крилца.
Леле, прав си. То ако е така - Elbi, Gunsan, българските, дори Schneider, дето съм ги слагал - никой няма такива екстри.
MIRO_073 - майстор
drastar написа:
Обърнах се към миро, по спомен той е търговец на ел. материали. Niko не е евтина марка, но е качествена, вече 7 или 8 години :? нямам спомен да съм монтирал нещо от нико и да се е повредило. А за гаранцията, ако нещо се повреди се обаждаш на техен тел. и обесняваш проблема, като се уверят, че си направил всичко както трябва, ти продиктуват един номер от цифри и същият го пращат в магазина от който си го купил, отиваш в магазина, казваш номера и ти сменят повредената част или каквото е там.
Идеята ми е, че може да търсят дистрибутори :?

:partyman:
Сигурен съм, че е читава марка. Лошото е, че България не е като Белгия и май скоро няма да е :| Миля, че Белгия беше държавата, която беше без правителство година и полвина близо и едва ли и се е отразило :) Иначе по въпроса за дистрибуцията всичко зависи от един огромен икономически анализ и маркетингово проучване, складови наличности в момента, ценови нива и категории.......
vk - специалист
Ако им се напише един мейл (на Rexel), те ще си кажат хората, кой ги представлява или дистрибутира в България. Но защо в техния сайт те се определят като търговци или аз не съм разбрал?
В този списък от държави който е а сайта им, въобще Балканите ги няма представени с никоя страна.
nikolson - майстор
Rexel са френска търговска компания, която продава Niko. Явно са като Фарнел и Конрад-голям дистрибутор.
sashot - специалист
Изпълнявам обещанието си да напиша отзив за новата серия на Шнайдер Асфора, след като я видя наживо, а не само на картинка и пипна. Успях да я намеря у един от дистрибуторите, името му, естествено няма да спомена, за да не му правя реклама.
Наживо Asfora не изглежда толкова ръбато, колкото на картинките в проспектите. На пипане пластмасата е приятна, а на вид - красива и в двете разцветки. Механизмите изглеждат стабилно и грамотно направени, поне толкова, колкото при Аня. Липсват познатите от Аня цветни вложки, но пък се е появил оцветен в червено механизъм за контакт, което е удобство, при необходимост от маркиране на отделен кръг, например такъв, захранван през UPS. Не успях да видя наживо двойния контакт, един от на-ръбатите и елементи, той, според служители на дистрибутора, засега не се доставял, но било въпрос на време и то кратко.Искрено се надявам и при него реалният образ да е по-красив от този на картинката. Както писах в първият си пост в тази тема, серията е по-богата функционално от Аня.
Накратко, серията определено ми хареса и най-вероятно ще се спра именно на нея, особено след като видях наживо другия възможен избор в този клас - серията Нилое на Легран и тя не ми хареса като визия, а и е по-бедна функционално въпреки някои предимства, като рамки в допълнителни цветове. Серията Каптива, която Нилое заменя е снета от производство и не се предлага, макар да допускам отделни бройки да се намират при някои търговци.
Не искам да налагам мнението си или да го натрапвам на някой, нито да правя някому реклама или антиреклама. Просто споделям собственото си мнение.
Chefo77 - майстор
Аз дали мога да запитам нещичко?
Първо - само на мен ли ми се струва, или си е така, но двойните конзоли за гипсокартон на "Технил" - Велико Търново не побират телата на контакти Уника на Шнайдер? Второ, защо оня хубостник в магазина, при условие, че знаеше какво ще вземам, ми ги пробута? И трето - какви конзоли да търся, които да побират въпросните контакти?
Днес ми казаха, че Легранд били с по-малки габарити, може ли тези конзоли да са за тях?

Едит: Днес минах през магазин за елматериали, купих още 2 двойни конзоли. Пробвахме на място - проблеми няма. Въпросът е: Защо в магазина Уника-та бяха с грозни поцинковани метални рамки, а мойте вкъщи са пластмасови?

Втори едит: А да не би случайно контактите, които се продават "голи", т.е. без декоративната пластмаса, да са за вграждане, а тези с пластмасата да не стават точно поради тази причина?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Избор на ключове и контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: