Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Здравеите, имам въпрос към тези които могат да ми дадат ясен отговор

Купих къща на един етаж старо строителство в едно село близо до Варна.Имам намерение да събарям покрива и да вдигам втори етаж.
Ще бъде гредоред,покрива също,външни стени зидани с камък.
Какъв е реда преди самото строителство, разрешителни, проверки на място, от кого.благодаря на всички отзовали се с полезна информация предварително.
изпращам снимка

Прикачен файл

Picture 538.jpg
това е
Picture 538.jpg (89.22 KиБ) Видяна 4107 пъти
Благадаря на всички отзовали се на темата.много бяхте изчерпателни
velsi - Почетен майстор
А ти какво очакваше? Първо тука не е инженерен форум и после къща не се надстроява току-така и то по снимка. Може би ако имаш някакъв конкретен въпрос...

Иначе реда е: отиваш в общината (кметството), казваш какво искаш и те вече ти казват какво ти трябва.
всичко което очаквах беше някои които е минал през ,,системата,, да разкаже при кои първо трябва се отиде какви документи, колко време отнема,мога ли да мина метър някаде.Това беше всичко за което молех ,защото не живея в България и ми е трудно от растояние.
Мерси все пак че написа какво мислиш
velsi - Почетен майстор
Строил съм, да. Минал съм през цялата процедура с всичката съпровождаща я бюрокрация. Но не съм надстроявал. На село предполагам е по-лесно и бумащината по-малко. А и твоята ситуация с този гредоред е по-специфична. Имай търпение и съм сигурен, че ще намериш отговорите. Пожелавам ти успех!
ICC - специалист
За съжаление, трябва да минеш цялата процедура като за ново строителство, само че ще се нарича реконструкция. Най- лесно според моя опит е (след като не си в България) правиш пълномощно на доверено лице - най-добре е това да един от проектантите- да подава молби, да получава разрешения и т.н.и пр. Трябва да получиш виза за проектиране и след като представиш проект . пълен комплект от всички специалности: архитект, конструктор, ВиК, Ел. ОиВ, получаваш разрешение за строеж е... и от там вече ти е ясно предполагам, технически ръководител, надзор, приемане и т.н. Документите се подават в общината. Другият начин е сам да правиш каквото знаеш, но имай предвид, че вече няма узаконяване на незаконни сгради или ако успееш да я узакониш ще ти по-скъпо от готова двуетажна къща. Успех!
jeffry - напреднал
А не си ли мислил за вариант не да надстрояваш, а встрани да достроиш това, което ти е необходимо. Вярно, документи пак трябват, но мисля, че ще минеш с по-малко и като средства и като труд. Нали знаеш, че новото е по-лесно от ремонта. А пък ако покривът на тази къща се нуждае от ремонт, можеш да го ремонтираш без документи и да минеш метър - зависи от селото и комшиите. :-D

Тема "до всички стр.инжинери или др." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: