• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saraneron - специалист
Момчета ,говорите за две съвсем различни неща!Лов говори за неговата система ,която вместо клапан за предотвратяване на нощната вредна цидкулация е използван съд с малък обем ,който прекъсва потока на антифриза и на практика системата не прдставлява скачен съд ,въпросният съд се намира ПО-ВИСОКО ОТ ПАНЕЛИТЕ за да функционира системата нормално!Лазар напомня за изискванията на система ,,Дрейн бег,, там ДОПЪЛНИТЕЛНИЯТ СЪД СЕ НАМИРА ПОД НИВОТО НА ПАНЕЛИТЕ https://www.google.com/search?q=drain+b ... 93&bih=471 Тази система силно препоръчвам за изграждане ,особенно за хора, които за първи път ще се занимават с изграждане на соларна система за домашни нужди!
lov - майстор
За да няма недоразумения.
Аз отговарям на колегата "Генчев'' автор на темата който спомена че е гледал какво съм сътворил и ще се опитва да повтори нещата и ще прави точно такъв преливник.
kotaraka90 - напреднал
Здравейте, при системата Дрейн бег след като се самоизточи особено за вакуумни колектори няма ли да се повреди от високите температури като работи без течност?
naskov - майстор
Кое да се повреди?
kotaraka90 - напреднал
кондезаторите на вакуумните тръби от високата температура която ще развият на сухо
saraneron - специалист
Въпросът е спорен ,в смисъл някой са за ползване на вакумни сухи тръби ,други казват , че не е добре, защото се развива много висока температура в изпарителя когато са на сухо, което води с времето до необратими химически промени в топлинния агент в тръбата!Мисля ,че има няколко специфични модела вакумни колектори ,но много скъпи,които са подходящи за ,,дрейн бег" системи, това е лично мнение! Аз не бих рискувал ! Залагам примерно на 2-3 евтини плоски панела по 220лева вместо един вакумен, но много скъп панел със същата сумарна производителност като на евтините!
Energyx - специалист
КПД на плосък алуминиев достига малко над 70 %, КПД на вакуумен-над 90 %. Ако някой вижда смисъл да дава за 20 % повече ефективност 200-300 % повече пари - да го прави.
Относно прегряването-неселективността си има и предимство. При спиране на помпата настъпва насищане на прегряването и обратно в атмосферата се излъчва толкова топлина, колкото се и поглъща. Пропиленгликолът също повишава температурата на кипене. ЮПС не ползвам и не съм имал проблеми. Важно е обаче тръбната разводка в близост до панелите заради по-високата температура да не е от тръби ППР или тръби с алуминиева вложка, а стоманени или медни.
lov - майстор
Моите са РЕХ с алуминиева вложка и нямам проблем. Като се има и в предвид че са слагани още когато се появиха на българския пазар. Та са бая дъртички а и на доста издевателства са подлагани заради всевъзможни експерименти. Но какво да се прави тогава това имаше пък и немотийка.
Накарахте ме и да погледна термометъра какво е положението горе. Нямам добив щото навънка е облачно и температура отвън е -5 ºС но панела е стигнал +17 ºС И каквото нощеска беше ръснало като снежец е стопено и е в стартова позиция. Днеска ако успея ще снимам и едни вакумнотръбни да се види в какво състояние са.
Относно прегряването не само при спиране на помпата защото при мен се е случвало и това при много яко слънце. Получава си се баланс на загубите и не завират. Така че другите панелчета освен че са по скъпи ами трябва да се предвижда и система за предпазване от прегряване. А това пак си е пара и технически проблеми.
Andri01 - майстор
Drain Back с плосък панел,PPR със стъкломат,помпа ,филтър,ДС,4 крана,управление и към бойлера: най-елементарната и сигурна система!В момента при това облачно време горе температурата е 38гр,панела е вдигнат на 68гр от хоризонтала.
lov - майстор
Ето и обещаната снимка. Те това се получава със скъпите тръбно-вакумни панелчета. Добре че има функция против замръзване. И ел нагревателя бичи яко. Но май преди години в един голям студ му замръзнаха входните и изходни тръби към водопровода.

Прикачен файл

P1000560.JPG
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: