Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
+1
Няма ток 22 волта. :lol: Не слушай такива "умни" съвети. Потърси из нета има доста варианти. Ако не намериш - пиши. Все ще те насочим нанякъде ама не и в този "късен"час. :)
:partyman:
Junak - майстор
N.Petkov написа:
Аз имам същата и от 4г. надувам дюшека с зарядно за акумулаторна бормашина зарежда 18v. батерии изходящ ток 22v.
Така че такова за лаптоп ще ти свърши работа
Ще му свърши, ама друг път. И нямат достатъчна мощност, и имат вградена защита по ток.
П. Петков - специалист
При инцидентно ползване на помпата, последователно на ел. радиатор, лъчиста печка, фурна или котлон с мощност 1200-1500W се включва минимум 10А "Грец" (мостов изправител). В изправителния диагонал на "Грец"-а е включена помпата. "Грец"-ът може да е за ниско напрежение, тъй като обратното напрежение върху диодите не надхвърля това на помпата плюс напрежителния пад върху един диод (1,2 V max). Условието за ползване на нисковолтов "Грец" е товарът (помпата) предварително да е включен!!! Тоест, първо се включва помпата, след което в мрежата (220V AC) се включва щепселът. При изключването е обратно: първо се изключва щепселът, а след това помпата. Хубаво е ел. радиаторът да е свързан между фазата и "Греца"-а! Ако сте от София, "Грец"-ове се продават в "Комет". Цената им е не повече от 1лв/бр. Пример за такъв "Грец" е КВРС2501 - 25А/100V. При по-продължително ползване е желателно "Грец"-ът да има радиатор. Корпусът на този вид изправители е изолиран и радиаторът му не се нуждае от допълнителна изолация. Изводите са предвидени за включване към клеми за бърз монтаж. С оглед на безопасност е добре, женските клеми за бърз монтаж да се покрият с термосвиваем шлаух. При използване на печка за лъчисто отопление (или котлон), която има превключвател на мощност, може да се тръгва от минималната мощност, като се мери напрежението върху помпата, след което мощността степенно се увеличава до приблизително достигане (отдолу) на номиналното напрежение на помпата - 12V. Ако нямате опит с електротехниката, работете много внимателно! Преди всеки експеримент, оглеждайте правилността на свързването! Схемата е елементарна, но при липса на опит е хубаво да си начертаете поне мнемонична схема (ако не можете принципна). Внимавайте с означенията на изводите на "Греца". Обикновено те са "+", "-" и два извода с вълнообразни чертички (това са променливотоковите входове). Към изводите "+" и "-" се свързва помпата. При такъв навесен монтаж, пазете самоделката от деца!!!!
Последна промяна от П. Петков на съб фев 01, 2014 12:17 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
Сега ша та емнат относно мерките за безопасност. :-D То и аз съм си зареждал акумулатора с един диод от общ характер и печка Лъч при внезапна нужда. :lol:
miroton - майстор
П. Петков какво ти е направил човека че искаш да го убиеш?
hidrazin - майстор
Айдееее... Почна се. :-D
П. Петков - специалист
В магазин "За един лев" - толкова! :)
Тани - модератор
Нека оставим засега безопасността на страни.
Какво ще се случи, ако амперите са китайски?
Какво ще стане с напрежението върху помпата?
Ако за зареждането на един акумулатор, напрежението не е от толкова голямо значение, а само тока е важен, то при двигателите не е така!

Предвид този факт, а и ако се върнем на безопасността, то до тук има две подходящи предложения

-зарядно за автомобилни акумулатори с подходящ ток
-захранване за настолен компютър

Второто предложение може да бъде много евтино и на практика дори може да е безплатно. Почти всяко захранване може да даде ток 8 ампера на 12 волта, дори старите. Все пак това са само около 80 вата, а такива захранвания се намират под път и над път.
П. Петков - специалист
Преди доста години, при мен дойде един шофьор (Много работливо, чевръсто, услужливо и свястно момче!) и ми поиска по-голям изгорял трансформатор. Казах му, че няма проблем и ще му дам два и то здрави, но междувременно го попитах, за какво му е притрябвал пък точно изгорял траф?? Той ми каза, че искал да си направи подово отопление в къщи. Тъй като, тази част от приложната електротехника (с изгорелите трансформатори) очевидно съм я пропуснал, с любопитство го разпитах как се прави такова отопление и защо непременно с изгорял траф? Последва смайващото обяснение, че жицата на изгорелия траф била мека, развивала се лесно, и се поставяла под килима, а към нея се подавало напрежение от мрежата през електрически котлон. Следваха и по-пространни "убедителни" обяснения, но от този момент нататък, гравитацията се пребори успешно с усилията на лицево-челюстната ми мускулатура и устата ми остана увиснала надолу, почти до края на разговора. Като аргумент, симпатягата ми каза, че баджанакът му вече няколко години се отоплява по този начин!!! Попитах го там няма ли деца и те не разливат ли нищо по този килим, но той ми каза, че нямало проблеми!?!? Естествено, трансформатор не му дадох, но ми трябваше доста време да му обясня защо!
hidrazin - майстор
Тани написа:
то до тук има две подходящи предложения

-зарядно за автомобилни акумулатори с подходящ ток
-захранване за настолен компютър
- LED захранване с подходяща мощност - http://www.meanwell-bg.com ; http://www.krushki.com/index.php?main_p ... x&cPath=51
- Ако има някакъв акумулаторен инструмент у тях - винтоверт, фенер или нещо подобно на 12 волта да използва неговия акумулатор.
- Зарядно за акумулатор осигуряващо 7-8 ампера хич няма да е евтин вариант ако го няма налично и ще трябва да го купува.

P.S. Това за подовото с такъв проводник - пробвано в продължение на дълги години. :) Бях намерил някакви релета или контактори от асансьор. Бобина със съпротивление по спомен 55 ома и проводник с диаметър 0,23мм. Хубавото беше че не е импрегнирана и се развива без проблем. С една такава под килима става към 900 вата нагревател.
Има си и особености. Размотава се на пода направо върху балатума. като в краищата се подлепя с тиксо. Отгоре - найлон също подлепен по края с тиксо. Отгоре килима. Разбира се всичко се смята според размера на килима. Да не забравяме че проводника също е изолиран, нищо че изглежда гол/меден. :lol:
Като стане много топло намаляваш мощността през диод.

Тема "Как да подкарам 12 волтова помпа вкъщи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: