Здравейте,
вчера докато слагах един контакт забелязах една странност. Та какво се случи:
-с фазомер открих фазата, изключих прекъсвача, който е само за кръга на контакта.
-ДТЗ, която се грижи за тоз кръг, както и за още няколко си е включена
-започнах да заголвам кабелите и да ги пристягам в клемите на контакта
-по едно време се чу "щрак" и ДТЗ то падна
Направих няколко проби и успях да възпроизведа ситуацията: ДТЗ включено, прекъсвача изключен. Когато дам "накъсо" нулата и заземителния кабел ДТЗ-то пада.
Това нормално и е?
Ако дам "накъсо" фаза с нула или фаза с земя нищо не се случва. Но ако дама "накъсо" земя-нула. ДТЗ пада.
Взех една пробна лампа и при включено ДТЗ и изключен предпазител свързах фаза-нула, фаза-земя, земя-нула. Очаквано за мен нито лампата светна, нито ДТЗ-то падна.
Свърших свързването на контакта. При включен ДТЗ и вдигнат предпазител направих тест с лампа:
Земя-нула лампата не свети, ДТЗ то не се изключва
Фаза-нула лампата светна
Фаза-Земя лампата просветна за части от секундата и ДТЗ-то падна
Въпроса ми е защо при включен ДТЗ и изключен предпазите и при даване накъсо на земя-нула ДТЗто пада?
На база на останалите проби можем ли да кажем, че всичко си е ОК с инсталацията?
Благодаря.
вчера докато слагах един контакт забелязах една странност. Та какво се случи:
-с фазомер открих фазата, изключих прекъсвача, който е само за кръга на контакта.
-ДТЗ, която се грижи за тоз кръг, както и за още няколко си е включена
-започнах да заголвам кабелите и да ги пристягам в клемите на контакта
-по едно време се чу "щрак" и ДТЗ то падна

Направих няколко проби и успях да възпроизведа ситуацията: ДТЗ включено, прекъсвача изключен. Когато дам "накъсо" нулата и заземителния кабел ДТЗ-то пада.
Това нормално и е?
Ако дам "накъсо" фаза с нула или фаза с земя нищо не се случва. Но ако дама "накъсо" земя-нула. ДТЗ пада.
Взех една пробна лампа и при включено ДТЗ и изключен предпазител свързах фаза-нула, фаза-земя, земя-нула. Очаквано за мен нито лампата светна, нито ДТЗ-то падна.
Свърших свързването на контакта. При включен ДТЗ и вдигнат предпазител направих тест с лампа:
Земя-нула лампата не свети, ДТЗ то не се изключва
Фаза-нула лампата светна
Фаза-Земя лампата просветна за части от секундата и ДТЗ-то падна
Въпроса ми е защо при включен ДТЗ и изключен предпазите и при даване накъсо на земя-нула ДТЗто пада?
На база на останалите проби можем ли да кажем, че всичко си е ОК с инсталацията?
Благодаря.