• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
pansim
повтарям отново и бавно за тебе какво съм писал
Нормално скоростта на двигателя се назовава по синхронната скорост
като се пренебрегва хлъзгането,което е малка величина.
Т.е на табелката му може да пише 2930 об/мин или 735 об/мин но се знае,че двигателят се води серия 3000 и съответно 750 об/мин
Въпросът беше чрез честотен регулатор може ли скоростта на асинхронен двигател да се увеличи му над тази,за която е предназначен /-3000,1500,1000, 750 об/мин/
Отговорът е : Да,може!
Последна промяна от fikata на пон фев 03, 2014 9:39 am, променено общо 1 път.
MIRO_073 - майстор
fikata написа:
pansim
повтарям отново и бавно за тебе какво съм писал
Нормално скоростта на двигателя се назовава по синхронната скорост
като се пренебрегва хлъзгането,което е малка величина.
Въпросът беше чрез честотен регулатор може ли скоростта на асинхронен двигател да се увеличи му над тази,за която е предназначен /-3000,1500,1000, 750 об/мин/
Отговорът е : Да,може!
Добре, а какво ще кажеш за СИНХРОНЕН двигател тогава? И до колко може да се увеличи?
pansim - майстор
fikata - електротехниката е наука точна. Нека прецизираме изразите си, за да не се получават недоразумения.
Така ще сме полезни на повече хора.
Асинхронен двигател може да рабори с честота по-висока от номиналната, с помоща на честотен регулатор.
НО не може да работи с честота по-висока от синхронната, както ти бе написал!!!
MIRO_073 - майстор
А към автора на темата. Вземи сложи един редуктор или по-друг начин увеличи предавателното число например чрез ремъчни шайби с отношение 1:1.2 примерно, ако ти трябват 20% по-големи обороти. Или намери друг мотор с по-високи обороти.
fikata - майстор
pansim
последен опит специално за тебе:
Чрез честотно регулиране скоростта на АД може да надвиши синхронната скорост му скорост, за която е предназначен при стандартната мрежова честота 50 Hz
fikata - ротора на един асинхронен двигател не може да се върти със скорост по-голяма от синхронната,
И за това се нарича асинхронен/за разлика от синхронния/ Употребил съм и думата "хлъзгане"/ако знаеш какво означава/ .Вменяваш ми неща,които не съм писал.
Аз излазам от темата :-D
http://www.tregaltd.com/products.aspx?id=667
Последна промяна от fikata на пон фев 03, 2014 10:56 am, променено общо 3 пъти.
pansim - майстор
Е, щом така искаш - излАзяй...Синхронната скорост си е синхронна и тя зависи от честотата на захранващото напрежение. И никой АД не я надвишава!
Миро 073 - Какви редуктори какви чудесии... разбира се че може да се ползува с по-високи обороти мотора...стига да не се стига в крайности...никакъв проблем за двигател на 1500 об/мин да работи дълго и щасливо на 3000об/мин само като пример
MIRO_073 - майстор
pansim написа:
Е, щом така искаш - излАзяй...Синхронната скорост си е синхронна и тя зависи от честотата на захранващото напрежение. И никой АД не я надвишава!
Миро 073 - Какви редуктори какви чудесии... разбира се че може да се ползува с по-високи обороти мотора...стига да не се стига в крайности...никакъв проблем за двигател на 1500 об/мин да работи дълго и щасливо на 3000об/мин само като пример
А КАК да стане това с честотен инвертор,регулатор, преубразовател. Обясни да научим. Абе никои не ще да обясни! Кво става???

И pansim за какво ли ще му са тези по-високи обороти :?

Отговор: ми този двигател върти нещо сигурно, което може да стане и с редуктор или друг вид предаване на въртящ момент :-D
MrMurdjo - майстор
За питащите с цел спорт и спор, без да четат, повтарям линка на fikata
MIRO_073 - майстор
MrMurdjo написа:
За питащите с цел спорт и спор, без да четат, повтарям линка на fikata
Пускате описание на търговец. Е да как мога изобщо да го сравня с инженерингово списание :axe:
pansim - майстор
MIRO_073 написа:
А КАК да стане това с честотен инвертор,регулатор, преубразовател. Обясни да научим. Абе никои не ще да обясни! Кво става???
С две думи - честотния регулатор е устройство, което променя честотата на захранващото напрежение на двигателя.
Както знаем /или трябва да знаем/ ротор на асинхронния двигател, се върти с честота зависима от честотата на захранването и други нещз...които fikata е описал още предната страница. Като променяме САМО честотата, можем да променим оборотите на ротора. Това е с две думи. За повече - има учебници, а не форуми.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 15

Тема "въпрос за честотен регулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: