Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
П. Петков - специалист
hidrazin написа:
П. Петков написа:
...В този член от "Наредба №3" (1794) става въпрос за забрана за използване на минимално-напреженова защита...
Колега П. Петков, ще ви замоля да не правите такива фриволни тълкувания по наредба 3. :) Разбира се въпросната (наредба) има доста трески за дялане, както и противоречия но в Раздел VII на ГЛАВА СЕДМА иде реч тъкмо за споменаваните ДТЗ-та. Ако направите справка там:
http://www.elektrouslugi.com/outpages/n ... 08-VII.htm
ще забележите 20-тина члена в които ДТЗ-то е наречена ЗП (защитен прекъсвач) и се споменават почти навсякъде термини от сорта:
- използват ЗП с номинален ток на сработване не по-голям от 30 mА
-не трябва да превишава 1/3 от номиналния ток на ЗП
-поставяне на ЗП с ток на сработване до 300 mА
.......................................
Това не са параметри и характеристики присъщи на минимално-напреженовата защита. Та в посочения член и особено втората му част визират обобщено всякакви защитни прекъсвачи от тоя сорт неспособни да работят при 50% от захранващото напрежение. Посочените от мен продукти НЕ ОТГОВАРЯТ на изискването. В спецификациите им е написано че минималното им работно напрежение е 170V. В моя подкрепа са и тези:
Дефектнотоковата защита
http://tehnovolt.site90.net/shop/RexCar ... path=75_77
Защо ни е дефектнотокова защита?
А защо една електронна ДТЗ не запазва своята работоспособност при 50% от захранващото напрежение и не може да осигури необходимите 5 секунди мисля че става ясно от схемата на една такава защита.
Изображение

И това е схема със специализиран чип за тази цел. Подозирам че посочените по-горе са доста по "олекотени". Като тези "автоматични" предпазители например. :lol:

Изображение
Ето Ви и още една схема за разсъждение в тъмните и студени нощи. :)
http://www.seekic.com/circuit_diagram/C ... NE555.html
Малко дълго стана ама няма как.
:partyman:
P.S. Човек да не отиде да пие едно кафе и ще ги заформите едни.......
Абсолютно сте прав!
Преди да напиша тази глупост, отворих наредбата и прочетох само този член, и като всеки нормален човек "съобразих", че става въпрос за минималнонапреженова защита. :shock:
Що се отнася до първата, електонна ДТЗ, такава не бих ползвал! Да спреш каруцата, като застреляш коня ми се струва прекалено, въпреки че, навремето, защитата от пренапрежение на захранването на TTL-ките беше също с тиристор и го окъсяваше. Принципът - "Да му мисли предпазителят (предходният автомат)!" много не ми допада! А втората схема е по-читава! То май катодните отводители са също като първата защита - и те окъсяват фазата и нулата. Не съм отварял катоден отводител, но вътре сигурно има варистори. Купувал съм и съм ползвал LVA280 и LVA400, които съм слагал на ракордеманите при въздушни мрежи, но те са по-големи и при тях не се слагат предходни прекъсвачи.
Що се отнася до снимания прекъсвач, то това ще да е нормално за товаров прекъсвач. Друг е въпросът, какво пише отвън на кутията? Товаровите прекъсвачи, базирани на А1, са същите. В гладните години, един колега много им се радваше, защото сваляше плетенките за скрап, а те са по-дълги от тези при нормалните прекъсвачи.
В същите тези мрачни времена, друг колега и той също преживяваше от бакър, веднъж го гледах как сече челните съединения на един абсолютно здрав двигател и съскаше през стиснати зъби: "Не мога да се понасям!" А бе, съсипахме я тази държава! :shock
P.S.
Извинявам се, но май пак не съм догледал! В първата схема, тази индуктивност е бобината на електромагнита, който изключва контактите. Единственото по което се разбира, че е електромагнит (като изключим ясно написаното с йероглифите) е пунктираната линия. Но това, което ме усъмни са диодите 1N4007, които са едноамперови. А ма, кой означава бобина на електромагнит по този начин! Възмутен съм! :) :?Аз помислих, че тиристорът окъсява фазата и нулата през греца, а индуктивността е сложена за ограничаване на dI/dt. "Лошо Седларов, лошо! А, можеш!" :) :) :)
hidrazin - майстор
П. Петков написа:
...А ма, кой означава бобина на електромагнит по този начин! Възмутен съм! :) :?...
Китайска му работа. :-D
За катодинте отводители - да, с варистори са. И наистина разчитат на предпазителя. Все пак вършат добра работа в много случаи. Те за разлика от разрядниците не могат да удържат дълго време. Направо се взривяват ако нещо не ги изключи.
Относно тиристорите в защитите. Още имам някъде 1-2 платки с двойни стабилизатори на 15 и 24 волта от ЗЗУ Ст.Загора направени с такава защита. Навремето си беше върхът. :)
Относно снимания прекъсвач. Изрових го някъде от нета. Доколкото разбрах е на Шнайдер и внасян при англичанчетата накъде 2008-а година. Не намерих снимка да видя какво пише на него. Ама както казваш може да е бил товаров прекъсвач и някой да го е набедил за АП. :lol: Ето един та някой да не се обърка.
Изображение
:partyman:

Тема "Нормално ли е това поведение на ДТЗ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: