Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
П. Петков написа:
При 0,23мм диаметър и мощност 900W, токовата плътност ще е .............
При 230 волта и съпротивление на целия проводник 55 ома ще имаме през него ток около 4,2 ампера. Разрушаването на такъв проводник става при 8-9 ампера. Класическата табличка "Направи си сам башон". :lol:
Изображение
Наистина почти не се усеща локално топлината. Ако килима е примерно 200х300см това са 600 квадратни дециметра. При 900 вата нагревател равномерно разпределен под килима се пада по 1,5 вата на кв. дециметър. :)
:partyman:
П. Петков - специалист
Здравейте!
Таблицата е много полезна, въпреки че вече, май почти никой не прави вложки. Що се отнася до температурата, то значение има единствено и само повърхностното натоварване (W/cm2), а не мощността за единица дължина. Разбира се, при еднакви условия за охлаждане. 1,5 Вата на квадратен дециметър е ниско натоварване, но в случая става въпрос за съсредоточен източник с площ 1см2, който доста трудно ще разпредели (пренесе) тази мощност върху 100см2. "Жица" с 14см дължина и с диаметър 0,23мм, как ще пренесе тази мощност върху 100см2 и то през килим и найлон? Проверявам отново сметките и се получава:
Сечение на проводника при диаметър 0,23мм = 0,0415мм**2 = 0,0415*10**-6 m**2
При мощност 900W и напрежение 230V, токът е 3,913 А
Съпротивление на проводника за необходимите 900W - 58,77 Ohm
Дължина на проводника при специфично съпротивление r=0,017.10**-6 Ohm/m2 за метър, изчислена по формулата L=R.S/r =136,14m
Плътност на тока - 94,3 A/mm**2
Площ на проводника в см**2 = 983,7 cm**2
Повърхностно натоварване - 0,915 W/cm**2
Дължина на проводника при мощност 1W и диаметър 0,23мм = 15,127cm/W
Очевидно, грешка в изчисленията няма!
Като гледам таблицата, токът при който се разплавява медта е 10А и то за диаметър 0,25мм.
При половината от този ток, темературата би трябвало да е около половината (ако зависимостта е линейна, което очевидно не е така!), а това значи, че "жицата" ще е бая гореща. Е няма как да не се стопи найлонът! Понеже съм "Тома Неверни", ще се кача на тавана и ще пусна ток по една "жица" с подобен диаметър, за да видя какво се получава. То по това време, само лудите и сомнабулите щъкат нагоре-надолу из къщите!
Прикачен файл:
IMG_0584[1].jpg
IMG_0584[1].jpg (62.31 KиБ) Видяна 1391 пъти
Прикачен файл:
IMG_0583[1].jpg
IMG_0583[1].jpg (78.08 KиБ) Видяна 1391 пъти
На втората снимка проводникът, който е "захапан" от двата "крокодила", едва се забелязва, защото изолацията му стана черна.
Резултатът е следният:
Диаметър на проводника - 0,27мм с изолацията (мерих го с микрометър).
Токът се вижда от амперметъра, като стабилизаторът е ТЕС42 и работи в режим на генератор на ток.
Първоначално пуснах ток 10А и жицата изпуши, след което изолацията изгоря (от мързел, първоначално не намалих потенциометъра за токоограничението, а той си беше оставен на 10А).
При ток 4,18А, проводникът е много горещ, но само когато е във въздуха. В момента, в който го хвана с ръка, първоначално се усеща едно парване, след което той изстива почти до телесната температура, но се усеща топъл. Очевидно, че условията за охлаждане са изключително съществени. Имам един HP34740A, който има разрешаваща способност 0,01С, като си мислех да навия проводника около сондата му и да му измеря температурата, но тя (сондата), в сравнение с този проводник е много голяма и масивна, и нямаше да излезе нищо!
Изводът е, че съмненията ми са субективни, изцяло погрешни и технологията принципно става, но все пак си мисля, че е много опасно. :)
Лек ден!
ivanovbg - майстор
Да, условията за охлаждане са важни - не си ли забемязал че стопяемите предпазители и мощните жични резистори са пълни с кварцов пясък. Е сети се защо.
И найлона е много важен, защото е мек и лесно се прилепя към проводника.
П. Петков - специалист
Е..., като завършил спецалността "Ел. апарати" :) , почти се сещам! :)
В бледите ми спомени, започва да прозира и смътният силует на "металургичния ефект", I**2dt интеграла и зависимостта на променливия ток от дължината на вложката (за всички видове материали)! :) Нощно време славата на времетоковата им характеристика (на предпазителите) не ми дава покой [също както славата на Милтиад (победител в Маратонската битка) е тормозела съня на Темистокъл - (победителят в Саламинската битка)]! :)
Уважението към членуването на съществителните от мъжки род, когато те са подлог в изречението и отговарят на въпроса "кой?", а също и на определенията и сказуемните определения на подлога, налага тази срамна корекция в червено. :?

А това е от загубената битка на Леонид при Термопилите, малко преди Темистокъл да рагроми персите:
"Страннико, отнеси веста на всички граждани на Лакедемон: Изпълнили честно дълга си, лежим ние тук в гроба!"
hidrazin - майстор
П. Петков написа:
Изводът е, че съмненията ми са субективни, изцяло погрешни и технологията принципно става, но все пак си мисля, че е много опасно. :)
Технологията не принципно а практически работи. :) Разбира се че е опасно. Също като да пресичаш улицата, да влизаш гол в банята, да се разхождаш по тротоарите, да чакаш на автобусна спирка...
http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/ ... ia-5999762
Нека да помислим за необходимите условия това да стане опасно.
- Нарушена изолация на жицата.
- Скъсан найлон точно на същото място или близко до него.
- Разлята проводима течност правеща контакт с точното място. (с олио, зехтин, смазочно масло, бензин .... не става)
- Да си бос, без домашни чехли.
Нещо да съм забравил? Аааа... Ами да. Трябва да си стъпил с единия бос крак на точното място а другия бос крак да си сложил на парното(водопроводна тръба) или друг предмет с нисък потенциал. Разбира се има и други варианти - двата крака боси на килима и с една или две ръце държиш парното, поспираш се на готварската печка, отоплителен уред с метален корпус. Също така има и вариант да се опитваш да попиеш мокрото място с голи ръце и парцал като в същото време краката ти са на парното или готварската печка. :shock: Вероятно може да се измислят и други акробатични положения.
И все пак сега е опасно. Преди 20-30 години не беше опасно. Ама времената се менят. Сега е опасно и да се разхождаш в парка нощем. :?
fikata - майстор
Едно време,преди много много години имаше във ВМЕИ "Ленин" София един доцент Боби Митов вече възрастен тогава./Голяма скоба: Заминал той да следва машинно иженерство в Германия и оставил приятелка- голямата си любов тук. Върнал се и разбрал,че брат му се оженил за нея. Върнал се обратно и следвал електроиженерство. По късно брат му починал и Б.Митов се оженил все пак за голямата си любов - снаха си.Голям чешит беше. Лекциите му бяха съпроводени с вицове,които повтаряше и се смееха само студентите, които са пропуснали предишните му лекции и не са чували тези вицове/ Извинявам се за офф топика
Доцент инж Б.Митов четеше предмета "Техника на електробезопасността",който беше зачот/т.е без оценка/ но по време на изпита доцента излизаше от залата и след това влизаше с гръб напред за да не смущава тези,които преписват.
А сега по темата. За най безопасно напрежение се считаше /и счита/ крачковото напрежение. Т.е. напрежението,на което попада човека,когато е стъпил на два различни потенциала и веригата на протичане на тока се затваря по най прекия път между двете стъпала и не поразява жизненоважни човешки органи -сърце,мозък и т.н.
Доц.инж.Б.Митов казваше за това твърдение,че най безопасно е крачковото напрежение, защото тези учебници се пишели само от възрастни хора,за които това поражение засягало вече неважни за тях органи.
hidrazin - майстор
:) Умишлено съм пропуснал варианта за крачно напрежение върху самия килим. Там нещата се усложняват още. Ще трябва да имаш две мокри места на които си стъпил с двата си боси крака. Ако имаш два пробива заляни от общо мокро петно то основно токът ще минава през петното а не през важните ти и неважни междукрачни органи. :-D
Ако си имал това в предвид де.
П. Петков - специалист
Боби Митов разказваше, че когато следвал в Германия, неговата хазяйка - мастита баварка, всяка сутрин го изритвала от леглото, за да закусва. След войната той натоварил два вагона тютюн, закарал ги в Германия и разменил тютюна срещу два вагона амперметри и волтметри, с които цялото МЕИ дълги години правеше упражненията. Освен "Техника на безопасност", която четеше в 5 пети курс и действително беше "зачот", преподаваше и "Електротехнически материали" в трети курс. Казваше, че в учебника е сложил един интеграл (за семе), и за да не го изгонят! На края на семестъра ни обясни, че който иска повече от 4 - да дойде на изпита! Бях май единственият, който се появи на определената дата и когато ме видя възкликна: "Ти кой си?"(Обръщението не беше в учтивата форма). Обясних му, че идвам на изпит за повече от четири и отговорът беше незабавен: "А ма аз, само заради куража, че се явяваш пиша шестица!" След което изпитът приключи, а бях чел учебника цяла седмица! :) Един от неговите крилати вицове се състоеше в отговора на въпроса: "Защо не достига тоалетната хартия в България?" Обяснението му беше, че "тя не достигала, защото се планирала на глава от населението, а в България имало повече задници отколкото глави!" :) "Трагедия" се получи, когато той установи, че някой главанак беше отворил кранчето на еднометровия живачен барометър в лабораторията по ТВН и беше източил всичкия живак на пода. Обясняваше ни, че "юнакът" е трябвало да си каже, защото него това не го засягало особено, тъй като отдавна вече не разчитали за поколение от негова страна, но ние все пак сме били млади хора! :-D
fikata - майстор
П. Петков =D> :-D
В "Електротехнически материали" Б.Митов много наблягаше как се цепи слюдата от ...бабата,майката, внучката.
Цикълът от лекциите по "Техническа безопасност" накрая завършваше с лекция по "Безопасност на движението".Говореше се,че синът му загинал при пътна злополука и от тогава БМ се бил чалнал/леко/.
П. Петков - специалист
Мир на праха му! Ще го помним с усмивка!
А една от най-хубавите епитафии беше: "Спомени ме, за да оживея!" :)

Тема "Как да подкарам 12 волтова помпа вкъщи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: