Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Това 1 лев на метър не е цената на кабела а токова е дал за да му го положат. Насочи се към алуминиевите кабели.
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -1612-0009
Той и един километър канал няма да е без пари. Сложи и пясъка за възглавницата... Не виждам да паднеш под 10 хилки и то ако си правиш повечето работи сам. А вероятно ще е много повече.
:partyman:
swissmad - специалист
gogo7777 написа:
http://www.skrutka.ru/sk/tekst.php?id=38

За 1 километър кабел 16мм2 ето каква е картинката.........

ПП...Смятай с калкулатора.........в линка не е излиза
Калкулатора работи и показва примерно това:

Прикачен файл

ток2.jpg
hidrazin - майстор
swissmad написа:
...Калкулатора работи и показва примерно това:
Е ти направо го утрепа с тия начални данни. Пробвай сега с алуминиев 35 или 50 квадрата и консуматор 6000 вата. Съвсем приемливо. Лошото е че няма двойка алуминиев с такова сечение. :?
И още нещо - началното напрежение не е 220 а 230 волта. :)
То за какво му са 15 киловата на вилата?
swissmad - специалист
Ами щракнах го произволно това 15 квт. Иначе за 6 квт е това:

А в селата рядко е 220в камоли 230в.

Прикачен файл

ток3.jpg
hidrazin - майстор
Е какво си го захапал тоя меден кабел и не го пускаш? :-D Цената му е по-висока отколкото 4х25 алуминиев.
Прикачен файл:
Пад.JPG
Пад.JPG (41.97 KиБ) Видяна 2296 пъти
thinkpad - майстор
Изпълнения "Направи сам" по случая не може да има. Специално за потребителят, който е слагал кабел по дървета - не мисля въобще, че това е добра идея. Трябват стълбове, копаене, чужди имоти... Усилията ще са титанични, цената също.
swissmad написа:
Ами щракнах го произволно това 15 квт.
15kW партида с масово 6mm2 кабел до къщите по селата? За какво му е такава консумация? :)
п.п Ако се вярва на калкулатора - 10mm2 мед или 16mm2 алуминий стигат за 10kW.
marian1 - майстор
А мислиш ли, че тъмнозелените няма да се израдват на кабела?
swissmad - специалист
Е какво си го захапал тоя меден кабел и не го пускаш? :-D Цената му е по-висока отколкото 4х25 алуминиев
Е-еееее добре де и така става ама медния по-ме влече :-D :-D :-D .Ама като гледам цената на 4х16мм2 алуминиев ,че е 2,34 за метър (4х25 е по-скъп) пак излиза бая пари само кабела.А то и проект ,копане ,пясъци и не на последно място и някой ако рече да си откопа малко :? :? вече си мисля дали с генератор (бензинов или дизелов) няма да е по-евтино.
Последна промяна от swissmad_old на вт фев 04, 2014 6:59 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
swissmad написа:
...Ама като гледам цената на 4х16мм2 алуминиев ,че е 2,34 за метър (4х25 е по-скъп) пак излиза бая пари само кабела.А то и проект ,копане ,пясъци и не на последно място и някой ако рече да си откопа малко :? :? вече си мисля дали с генератор (бензинов или дизелов) няма да е по-евтино.
Така е. Тепърва ще разбере с какво се е захванал. :?
thinkpad написа:
...п.п Ако се вярва на калкулатора - 10mm2 мед или 16mm2 алуминий стигат за 10kW.
:lol: :lol: :lol:
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
:lol: :lol: :lol: :partyman:
Някъде да съм казал, че аз му вярвам на тоя калкулатор? :?
п.п Лично аз се чудя дали за няколкото лампи, телевизор и дребни консуматори не може да се мине със слънчеви панели(фотоволтаични елементи) в комплект с дизелов/бензинов генератор при необходимост. Такива работи никога не съм правил, нито са ми били интересни - разбира се.
Последна промяна от thinkpad на вт фев 04, 2014 7:05 pm, променено общо 1 път.

Тема "Помощ ток до вилата!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: